Consuminderen in het dagelijks leven

Hoe meer mensen er bij komen, hoe meer we verbruiken. Ook op individueel niveau willen we steeds meer: te veel eten, de nieuwste gadgets en vooral: dat wat de buurman ook heeft. Maar heb je dat allemaal wel echt nodig? Het is helemaal niet zo moeilijk om minder te consumeren, ofwel te consuminderen, als je maar een beetje oplet. Op ieder moment valt wel iets te besparen. Als je het niet voor het milieu doet, doe het dan voor je portemonnee.

Opstaan en consuminderen

Misschien is ’s morgens opstaan en consuminderen niet direct een voor de hand liggende combinatie. Toch is het heel goed mogelijk. Begin bijvoorbeeld eens in de douche. Is het echt nodig om gemiddeld acht minuten onder de warme waterstraal te staan? Oké, het kan heel lekker zijn, maar om jezelf schoon te krijgen is het niet nodig. Als we met z’n allen terug gaan naar gemiddeld zes minuten douchen, dan besparen we 25% op douchewater. Maar er zijn meer mogelijkheden.

  • Gebruik een waterbesparende douchekop. Hiermee kun je anderhalve liter water per minuut besparen. Nog eens zeven liter bespaar je met elke minuut die je korter doucht. Als je elke dag onder de douche gaat, is dat samen al meer dan 3.000 liter water per jaar. Ga je niet meer dagelijks maar om de dag onder de douche, dan bespaar je nog eens bijna 9.000 liter schoon water. Overigens bespaar je meer dan alleen water: doordat je minder water verwarmt, gebruik je ook minder gas of elektriciteit.
  • Gooi je je handdoek na iedere douchebeurt in de wasmand? Niet nodig. Je kan een handdoek prima drie keer gebruiken voor je hem wast. Dat is een flinke besparen op hoe vaak je moet wassen. In een wasmachine voor 5 kg wasgoed passen ongeveer tien behoorlijke badhanddoeken. Om de dag een schone pakken bespaart je dus een volle wasmachine in drie weken tijd. Dat is 17 keer wassen per jaar. Reken maar uit hoeveel wasmiddel, water en energie je bespaart met een huishouden van meerdere personen.
  • Om je haar schoon te krijgen, heb je geen handvol shampoo nodig. Probeer eens steeds minder te gebruiken. Je zult zien dat je best wel wat kunt minderen en terwijl je toch nog genoeg hebt voor een schuimende bos krullen. Zo kun je ook je tandpasta steeds iets verminderen tot je de minimale benodigde hoeveelheid hebt gevonden.
  • Ook op het toilet kun je besparen. Veel toiletten zijn daar zelfs speciaal voor ontworpen: ze hebben twee knoppen zodat je zelf kunt regelen hoeveel water je gebruikt. Gebruik dus altijd de kleine knop als het kan en de grote alleen als het moet.

Aankleden

Je wilt er verzorgd uitzien. Mooie kleding is belangrijk voor je. Dat is begrijpelijk, maar moet je echt zo vaak nieuwe kleding kopen? Je kunt ook proberen je kleding zo lang mogelijk mooi te houden. En kan het echt niet meer, dan kun je je oude broeken en shirts voor andere doelen gebruiken.

  • Door verschillende kledingstukken anders te combineren, zie je er steeds weer anders uit. Zorg dus dat je spullen koopt die bij elkaar passen. Met twee broeken en twee bloesjes heb je dan al vier combinaties.
  • Als je kleding niet goed genoeg meer is om op kantoor te dragen, dan kan het thuis nog wel prima. Kan het daar ook echt niet meer, draag het dan bij het schoonmaken of als je in de tuin werkt. Kan zelfs dat niet meer? Dan kun je de kleding nog bewaren voor als je eens gaat verven.
  • Een T-shirt dat vaal is geworden, ziet er niet meer uit. Onder een dikke trui zie je dat echter niet. Ook in je bed is het donker, dus als pyjama kan zo’n shirt ook nog even mee. Zit het vol met gaten, dan kun je er altijd nog een wegwerp-poetsdoek voor de hele vieze klusjes van maken.
  • Ben je handig met de naaimachine? Dan kun je versleten kleding gebruiken om andere kleding mee op te lappen. Een lapje met een totaal ander motief kan heel decoratief staan op de knieën van een kinderbroek. Ook kun je van een lange broek een korte broek maken als alleen het deel rond de knieën slecht is. Hetzelfde geldt voor een shirt of overhemd met gaten bij de ellebogen.
  • Het is niet nodig kleding na elke keer dragen in de was te gooien. Je kunt het best vaker aandoen. Als er vlekken op zitten of als het gaat stinken, moet je het natuurlijk wel wassen. Maar dat merk je vanzelf als het zover is. Door minder vaak te wassen, bespaar je niet alleen water, wasmiddel en energie, maar je kleding blijft ook nog eens langer mooi. Zo hoef je minder vaak nieuwe kleding te kopen. En laat je de was buiten in de wind drogen, dan heb je ook nog eens geen wasverzachter nodig.

De maaltijden

Eten is noodzakelijk en lekker. Te veel eten zorgt er echter voor dat we moeten afvallen. Efficiënter is het om niet te veel te eten en zo gezond en op het juiste gewicht te blijven. Maar je kunt meer doen.

  • Water uit de kraan is in Nederland gewoon goed water. Je hoeft het niet in flessen te kopen. Frisdrank bestaat uit vaak voor een groot deel uit water. Door dit water (samen met wat geur-, kleur- en smaakstoffen) in pakken en flessen te vervoeren, wordt het milieu flink belast. Het levert ook nog eens behoorlijk wat afval op. Meer kraanwater drinken is dus een goede besparingsmaatregel. Koop je dan toch frisdrank, neem dan grote verpakkingen. Deze leveren relatief minder afval op.
  • In de supermarkt kun je letten op waar producten vandaan komen. Streekproducten zijn beter voor het milieu omdat ze niet ver vervoerd hoeven te worden. Kies ook de groenten en het fruit van het seizoen. Dit is niet alleen goedkoper, maar vaak ook lekkerder.
  • Probeer van bederfelijke waren niet meer te kopen dan je nodig hebt. Vind je het lastig om voor één persoon te koken, dan kun je ook dubbele porties koken en invriezen. Ook restjes van verschillende ingrediënten, zoals groenten en sauzen, kun je prima invriezen of de volgende dag in een andere maaltijd gebruiken.
  • Beperk je vleesconsumptie. Dat is goed voor het milieu, je portemonnee en je gezondheid. Bovendien, als je vlees erg lekker vindt en je eet het om de dag in plaats van elke dag, dan geniet je er nog meer van! Op de andere dagen kun je bijvoorbeeld peulvruchten of eieren eten. Je hoeft echt niet die dure nepvleesproducten te kopen, zoals vegetarische schnitzels. Die lijken toch niet op het origineel.
  • Bespaar op de afwas door je koffiekopje of waterglas meer dan eens te gebruiken. Daar word je echt niet ziek van. Het bespaart je wel weer een hoeveelheid afwas.

Vervoer

Bekijk voor elke situatie welk vervoermiddel het meest geschikt is. Als je ver weg moet, is de auto handig. Maar dat wil niet zeggen dat je ook in de auto moet stappen voor de boodschappen om de hoek of het winkelen in het centrum van die grote stad.

  • Je eerste keuze zou moeten zijn om op de fiets of lopend te gaan. Dit levert de minste uitstoot van schadelijke stoffen op en is nog gezond ook. Is je bestemming te ver voor de fiets, neem dan het openbaar vervoer.
  • Moet je verder weg, dan kun je de auto nemen. Zeker als je met meerdere personen bent of veel spullen moet vervoeren, mag dat best. Gebruik je de auto niet vaak, kijk dan eens naar de mogelijkheden van een deelauto of huurauto. En als je dan aan het rijden bent, pas dan het nieuwe rijden toe. Daarmee bespaar je brandstof.
  • Als je op vakantie gaat, kun je de Nederlandse economie steunen door gewoon in eigen land te blijven. Er zijn genoeg mooie gebieden om de te wandelen en te fietsen. Je kunt bijvoorbeeld de trein nemen naar een mooie plek en daar je wandel- of fietsvakantie houden.

Op kantoor

Het kantoor is een typische plek waar gemakkelijk van alles verspild wordt. Denk maar eens aan al die plastic bekers die na eenmalig gebruik in de vuilnisbak belanden. Om nog niet te spreken van al het papier dan uit de printer komt rollen en vervolgens nauwelijks gelezen wordt.

  • Een plastic koffiebeker kun je meerdere keren gebruiken. Hang gewoon je gebruikte beker in de automaat en hij spuugt geen nieuw bekertje uit. Drink je alleen water, dan is er al helemaal geen reden om elke keer een nieuwe beker te pakken. Zamelt je bedrijf plastic bekers apart in? Doe daar dan ook aan mee, dan kunnen de bekers gerecycled worden. Een eigen beker of glas meenemen is natuurlijk ook prima, zolang je hem maar niet na elk gebruik uitgebreid met heet water gaat staan afspoelen.
  • De aangeboden waren in het bedrijfsrestaurant zijn vaak niet bepaald een toonbeeld van efficiëntie. Het barst er van de portieverpakkingen. Begrijpelijk, uit hygiëne-oogpunt, maar niet goed voor het milieu en je portemonnee. Neem daarom je eigen boterhammen van thuis mee. Of smeer op kantoor je brood met je eigen broodbeleg.
  • Gebruik de printer met mate. Denk eerst na of je dat document echt op papier nodig hebt, of dat je het ook van je scherm kan lezen. Heb je een laptop, dan kun je die gewoon meenemen naar vergaderingen en hoef je niet alle stukken op papier te hebben. Dan kun je meteen je aantekeningen digitaal maken en bewaren.
  • Als je ’s avonds naar huis gaat, zet dan je computer en beeldscherm uit. Doe ook het licht uit en zet de kachel laag, als dit niet centraal geregeld is. Dat zou je tenslotte thuis ook doen, toch?

’s Avonds

Na een lange werkdag ben je misschien moe en wil je ontspannen. Je hoofd staat niet meer naar besparen en consuminderen. Toch is het ook nu nog wel mogelijk.

  • Zin in een lekker kopje koffie of thee? Maak dan niet meer dan je daadwerkelijk gaat opdrinken. Je kunt het water afmeten met het kopje waaruit je gaat drinken. Dan heb je altijd precies genoeg. En zet het koffieapparaat na gebruik uit.
  • Hou je niet zo van sterke thee? Dan is een theezakje prima meerdere keren te gebruiken. Daarna kan het bij het groenafval.
  • Hoe moeilijk het ook kan zijn om je in te houden, koop toch vooral grootverpakkingen koekjes. Apart verpakte koekjes leveren veel meer afval op. Om te voorkomen dat je te veel koekjes gaat eten, leg je er een of twee op een schoteltje en de rest gaat netjes in de koektrommel in een kast buiten je bereik.
  • Al een uur voor je naar bed gaat, kan de verwarming lager. Het duurt even voor het huis afgekoeld is. Je bent nog beter bezig als je de hele avond al de kachel wat lager zet en een warme trui aantrekt. Het is heerlijk om met een goed boek en een kop thee onder een dekentje op de bank te hangen!

Slapen

Zelfs als je in bed ligt, valt er nog wat te besparen. Heb je al je apparatuur echt uitgezet? Een tv of computer die stand by staat in plaats van echt uit blijft onnodig stroom verbruiken.

  • Zet alle sluipverbruikers uit. Niet alleen de tv en computer maar zelfs het koffiezetapparaat kan nog stroom verbruiken. Dat geldt natuurlijk ook overdag, als je niet thuis bent.
  • Hoewel het natuurlijk wel lekker is om in bed tv te kijken, moet je je wel afvragen of je echt een tweede tv nodig heb. Ook op een laptop of tablet, die je waarschijnlijk toch wel hebt, kun je goed tv kijken. Veel zenders geven je de mogelijkheid via Uitzending Gemist tv-programma’s te kijken.
  • Gebruik je een elektrische deken om ’s avonds in een comfortabel warm bed te kunnen stappen? Zet hem dan uit zodra je het warm genoeg hebt. Je lichaam houdt je bed dan verder wel op temperatuur. Een lekker warm dekbed doet de rest.

Bronnen:
Kraanwater.nu
Waterbedrijf Groningen

Alle artikelen in deze categorie: