Poppen- en berenbeurzen

Liefhebbers van poppen en beren kunnen hun hart ophalen op de vele poppen- en berenbeurzen die jaarlijks gehouden worden. Je kunt er terecht om die ene exclusieve pop of beer te kopen. Ook om de materialen te kopen die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met het maken van je eigen beer, kun je op een beurs goed terecht. De beurzen worden op verschillende locaties in Nederland en België georganiseerd, dus is er vast ook wel een bij jou in de buurt.

Wat vind je op poppen- en berenbeurzen

Poppen en beren

Het spreekt voor zich dat je op een poppen- en berenbeurs poppen en beren kunt kopen. Het bijzondere is echter dat het niet de gebruikelijke figuren uit de speelgoedwinkel zijn. Veel mensen die de kunst van het maken van poppen of beren goed onder de knie hebben, verkopen hier hun creaties. Je vindt er dus veel unieke exemplaren.

Materialen voor de doe-het-zelver

Als je graag zelf poppen of beren maakt, dan heb je daar de juiste materialen voor nodig. Die vind je vaak niet in de hobbywinkel om de hoek. Op internet is wel een groot aanbod te vinden. Het nadeel daarvan is echter dat je de materialen niet kunt zien en voelen en dat foto’s niet altijd een goed beeld geven van de werkelijke kleur en grootte. Voor bijvoorbeeld stoffen is dit wel van belang: de stof bepaalt immers voor een groot deel hoe je beer eruit gaat zien.

Op de beurs kun je allerlei materialen vinden bij verschillende aanbieders. Je kunt alles bekijken, vergelijken en vasthouden voor je een keuze maakt. Zo weet je dat je de juiste keuze maakt als je iets aanschaft. Misschien brengt het je zelfs op nieuwe ideeën!

Antieke poppen

Niet alles wat verkocht wordt, is nieuw. Verzamelaars van oude poppen en beren kunnen ook aan hun trekken komen op een poppen- en berenbeurs. Als je op zoek bent naar een speciaal exemplaar, kun je altijd eens op een beurs gaan kijken.

Poppendokter

Heb je een oude pop of beer die een opknapbeurt nodig heeft? Op beurzen vind je vaak een poppendokter die je beschadigde poppen en beren kan repareren. Zo gun je je favoriete pop of dier een tweede leven, zonder die ontsierende loshangende ledematen of ontbrekende ogen.

Diversen

Poppen en soms ook beren hebben kleding nodig. Ook dat vind je op de poppenbeurs. Verder is er van alles te krijgen zoals boeken, benodigdheden voor in poppenhuizen, patronen voor beren en complete pakketten voor het zelf maken van beren.

Waar vind je poppen- en berenbeurzen

Berenbeurzen georganiseerd door Niesje Wolters van Bemmel

De organisatie van Niesje Wolters van Bemmel organiseert grote internationale poppen- en berenbeurzen op verschillende plaatsen. Voor 2021 staan twee beurzen op het programma: in Brugge en in ‘s-Hertogenbosch. De exacte data, openingstijden en adressen vind je op hun website: https://www.niesjewolters.nl/Agenda.html.

Brugge (BE) – Hallen/Belfort

Deze internationale poppen- en berenbeurs wordt in 2021 al weer voor de 35e keer georganiseerd. Het is een tweedaagse beurs die jaarlijks in een weekend eind augustus/begin september plaatsvindt.

‘s-Hertogenbosch (NL) – Brabanthallen

In Den Bosch wordt jaarlijks in oktober een grote internationale poppen- en berenbeurs gehouden. Deze tweedaagse beurs is een van de grotere wereldwijd. Met ingang van 2015 zijn hier ook poppenhuizen te vinden. Ook dit is een beurs van Niesje Wolters van Bemmel.

Beurzen van Heins & Hobby’s

Heins & Hobby’s organiseert hobbyfestivals door heel Nederland en ook in België. De deelnemers verschillen per beurs, er zijn niet altijd beren en berenmaterialen te krijgen. Voor je naar zo’n beurs gaat, kun je even kijken op de deelnemerslijst of er iets bij zit waar je interesse in hebt. Daarvoor kun je kijken op de website http://www.dehobbymarkt.nl/.

Een van de grotere beurzen van deze organisatie, waar de beren zeker wel goed vertegenwoordigd zijn, is de beurs in Ahoy, Rotterdam. Deze beurs vindt plaats in oktober. Dit Mega Hobbyfestival is een combinatie van verschillende creatieve activiteiten: er zijn stands voor modelbouw en poppen-, miniaturen- en berenstands.