Een boekenwebsite: waarom toch?

Als je op internet informatie zoekt over een bepaald boek, dan vind je naast een lange lijst boekverkopers ook een lange lijst met websites van boekbloggers. Soms lijkt het wel of iedereen die een boek gelezen heeft, er ook meteen maar een recensie over schrijft. En ja, ik doe het ook. Al jaren. Ik ben er vrij snel mee begonnen nadat ik begon met het publiceren van artikelen op internet. Ik ga proberen uit te leggen waarom ik het doe en waarom je naar mijn boekenwebsite moet gaan en niet naar een van de vele anderen 😉.

boekenwebsite

Hoe het begon

Lezen heb ik altijd gedaan, sinds ik het kon. Oké, behalve dan in het eerste jaar na de middelbare school. Door de manier waarop je daar de boeken uit je hoofd moest leren, was het plezier in het lezen mij volkomen vergaan. Toch heb ik het daarna weer opgepakt en ik ben nooit meer gestopt.

Schrijven deed ik eigenlijk al voor ik het kon. Dat deed ik echter alleen voor mezelf en dat wat ik opschreef was niet geschikt om met het grote publiek te delen. Daar kwam verandering in toen ik een opleiding voor mijn werk afrondde. In de periode dat ik die opleiding volgde, was er weinig tijd voor hobby’s. Na de diploma-uitreiking had ik dus opeens heel wat tijd te vullen. Dat was een goed moment om na te gaan denken over wat ik nou echt leuk vond. Daar was ik snel uit. Het werd schrijven.

Ik vond een website, infonu.nl, waar je artikelen kon publiceren. De uitdaging was daar om te schrijven over onderwerpen waar anderen nog niet over geschreven hadden. Zo kwam ik al snel op boeken uit en was mijn eerste recensie een feit. Ook publiceerde ik een review van mijn e-reader.

Een eigen boekenwebsite

Op infonu.nl werden alle artikelen gekeurd voordat ze geplaatst werden. Dat betekende dat je je aan regels moest houden en je niet volledig vrij was in hoe je iets aanpakte. Dat begon mij na een tijdje te benauwen. Ik wilde volledige zeggenschap over wat ik deed. Dat leidde ertoe dat ik begon met BoekenID. Voortaan plaatste ik daar mijn recensies. Daarnaast schreef ik (heel korte) stukjes over nieuw te verschijnen boeken en blogberichten over boekgerelateerde onderwerpen.

Ontwikkelingen

De tijd staat niet stil en mijn boekenwebsite ook niet. In het begin plaatste ik drie berichten per week en zag ik mijn bezoekersaantallen langzaam groeien. Een geweldige tijd! Ik had ondertussen een abonnement bij Bookchoice genomen, om te kunnen voorzien in het toch wel vrij grote aantal benodigde boeken. Ik besloot op de BoekenID te gaan bijhouden welke boeken dat bedrijf maandelijks aanbood. Dat bleek een goed idee, veel mensen zijn blij met dat overzicht. Daarnaast maakte ik een aantal overzichten van auteurs en de boeken die ze geschreven hebben. Dat bleek echter vrij veel werk te zijn om goed bij te houden.

Na verloop van tijd begon ik meer andere dingen te doen en minder tijd in de boeken te steken. De blogartikelen sneuvelden het eerst, daarna ook de nieuwe boeken. Wat wel steeds bleef zijn de boekrecensies en het bijwerken van het overzicht van Bookchoice. Voor die recensies was ik tenslotte die website begonnen!

Waarom nog steeds die boekrecensies?

Inmiddels ben ik al weer een tijdje actief als freelance tekstschrijver. Ik heb dus voldoende gelegenheid om schrijfsels te produceren. Toch blijf ik lekker doorgaan met die boekenwebsite. Er is namelijk een reden waarom ik die boekrecensies schrijf. Of eigenlijk twee. Als eerste zijn het de lezers waar ik het voor doe. Ik wil graag mensen helpen bij het kiezen van een boek. Ik schrijf kort op wat me het meest opviel en wat me wel en niet beviel aan het boek. Dat kunnen lezers dan meenemen in hun besluit een boek wel of niet te kopen.

De tweede reden ben ik zelf. Ik lees zo veel dat ik na verloop van tijd niet meer weet wat ik allemaal gelezen heb. Op mijn website kan ik dan teruglezen waar het boek in grote lijnen over ging en wat ik ervan vond. Nu zou het voor dat doel wel handig zijn als ik een complete samenvatting zou schrijven. Ik wil echter het leesplezier van anderen niet verpesten dus je zult bij mij niet te weten komen wie de dader was en of het nu wel of niet goed afloopt.

Tips voor als je ook een boekenblog wilt beginnen

Lees jij ook veel en wil je daar graag over gaan schrijven op je eigen boekenwebsite? Vooral doen, zou ik zeggen. Ik heb een paar tips voor je, gebaseerd op mijn ervaring van de afgelopen jaren:

  • Wees niet te ambitieus. Je kunt wel heel enthousiast beginnen met meerdere keren per week een artikel online te zetten, maar hou je dat ook na verloop van tijd nog vol? Maak liever meteen een keuze waar je de focus op wilt leggen: boekrecensies, boekengerelateerde blogs, artikelen met nieuwtjes, of wat je ook maar kan verzinnen.
  • Kies voor boeken waarvan je verwacht dat je ze leuk gaat vinden. Schrijven over een mooi boek is veel leuker dan schrijven over een boek waar je met moeite doorheen kwam of waar je eigenlijk niets van begreep. Natuurlijk is het niet erg om eens iets te lezen wat je niks vindt. Wees daar dan ook eerlijk over. Dat toont alleen maar aan dat je je eigen mening weergeeft.
  • Laat het geen verplichting worden en blijf voor je plezier lezen en schrijven. Heb je een keer geen zin om een recensie te schrijven? Lees dan lekker voor jezelf.

Mijn boekenwebsite in de toekomst

In de loop van de jaren heb ik een aantal dingen kunnen uitproberen op mijn website. Zo heb ik gezien welk type tekst de meeste bezoekers trekt en waar minder belangstelling voor is. En dat het na verloop van tijd steeds moeilijker wordt om het vol te houden om veel te publiceren. Daarom doe ik nu niet veel meer dan recensies schrijven. Ik wil in de toekomst echter wel weer meer aandacht gaan besteden aan nieuw te verschijnen boeken. Gewoon omdat ik dat interessant vind en omdat ik het altijd leuk vind om plannen te maken voor de toekomst. Het uitzoeken van boeken die je binnenkort kunt lezen, hoort daar zeker bij! Daarnaast wil ik meer tijd gaan besteden aan het uitzoeken hoe ik mijn website zodanig kan inrichten dat Google hem nog leuker gaat vinden. Want natuurlijk wil ik graag dat iedereen mijn boekensite kan vinden!

Waarom jij naar mijn boekenwebsite moet komen en niet naar een van de vele andere? Omdat ik voor jou de leukste boeken beschrijf en er regelmatig iets nieuws op mijn website is te lezen!


Alle artikelen in deze categorie: