Schrijfcursussen

Roman schrjven, korte verhalen schrijven, copywriter, schrijfcursus, schrijftalent, ywriter5

Veel mensen willen schrijven en schrijvers willen gelezen worden. Het is echter niet gemakkelijk een tekst te schrijven die aantrekkelijk is voor lezers. Het is van het grootste belang dat je je lezer weet vast te houden, anders komt je boodschap niet over. Gelukkig is er een groot aantal cursussen op dit gebied. Of je nu kiest voor creatief schrijven als hobby of zakelijk schrijven als beroep, je kunt altijd wat bijleren met een van de vele schrijfcursussen.

Creatief schrijven

Voor veel mensen is creatief schrijven een hobby. Er is slechts een enkeling die van het schrijven van verhalen of romans kan leven. Dat neemt niet weg dat het veel voldoening kan geven om je gedachten en verzinsels op papier te zetten. Met wat aanleg voor het schrijven en een goed taalgevoel kom je al een heel eind. Iedereen kan echter nog wel wat leren. Wil je leren hoe je echt goed schrijft zonder de lezer te vervelen, dan heb je keuze uit een groot aantal cursussen.

Online of schriftelijke cursussen

De meest vrijblijvende cursussen zijn de schriftelijke en online cursussen. Hiervoor hoef je je luie stoel niet uit. Vaak kun je kiezen of je wel of geen ondersteuning van een docent wilt. Gebruikmaken van een docent heeft als groot voordeel dat je feedback op je werk krijgt, waardoor je meer leert. Volledig online cursussen kun je volgen via Schrijven Online Academie of Laudius. Schriftelijke cursussen vind je bijvoorbeeld bij LOI, NHA en NTI.

Klassikale cursussen

Heb je een stok achter de deur nodig of krijg je de feedback liever persoonlijk, dan kun je kiezen voor een klassikale cursus. Je komt dan regelmatig samen met mede-cursisten en de docent. Op deze manier kun je ook leren van anderen. Deze schrijfcursussen worden op veel plaatsen aangeboden. De kans is dan ook groot dat er een bij jou in de buurt wordt gegeven. Je vindt ze bijvoorbeeld op internet via schrijven.startpagina.nl.

Schrijfscholen

Wil je het echt serieus aanpakken, dan kun je kiezen voor een schrijfopleiding als Scriptplus (onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam) of de Schrijversvakschool Amsterdam. Dit zijn deeltijdopleidingen die tot doel hebben je op te leiden tot professioneel schrijver.

Zakelijk schrijven

Zakelijk schrijven is een vak apart. Het gaat er nu niet om om je zinnen zo mooi mogelijk te maken en een pakkende beschrijving van een gebeurtenis op te schrijven. In zakelijke teksten is het belangrijk om je boodschap over te brengen. Dat kan een reclame-boodschap zijn, bijvoorbeeld als je de tekst voor een advertentie schrijft. Ook kan het een inhoudelijke boodschap zijn, bijvoorbeeld als je een informatief artikel schrijft.

Zakelijk schrijven valt te leren, net als creatief schrijven. Ook hier geldt weer dat enige aanleg en gevoel voor taal noodzakelijk zijn. De fijne kneepjes krijg je echter onder de knie door veel te oefenen en feedback op je werk te krijgen. Daarvoor is het handig een cursus te volgen. Je maakt dan kennis met verschillende aspecten van het schrijven en je leert waar teksten aan moeten voldoen.

Ook voor zakelijk schrijven geldt weer dat er verschillende mogelijkheden zijn. Bij Laudius kun je bijvoorbeeld een online cursus Copywriter volgen. Bij instellingen als LOI en NHA kun je dit schriftelijk doen. Sta je na de middelbare school voor je studiekeuze en wil je van zakelijk schrijven je werk maken, dan kun je denken aan een opleiding als Communicatie of Journalistiek.

Meer lezen?

Ik heb een aantal schrijfcursussen gevolgd. Elk van deze cursussen heb ik beschreven in onderstaande artikelen. Klik op de titel om het artikel te lezen!

 • Copywriter – Laudius
  Iedereen krijgt wel eens het werk van een copywriter onder ogen. Advertenties in tijdschriften, een brochure of een artikel op internet: copywriters schrijven het allemaal. Zij zijn sterk gericht op verkopen en overtuigen. Copywriter is een beroep dat je gemakkelijk als zelfstandige uit kan voeren. Je hoeft niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen om jezelf ...
  Lees verder
 • Korte verhalen schrijven – Schrijven Online Academie
  De beste manier om te leren schrijven, is door het veel te doen. Daarnaast is het belangrijk om feedback te krijgen op je werk. En dan bedoel ik niet de goedbedoelde positieve opmerkingen van je vrienden, maar kritisch commentaar waar je wat van kunt leren. Dit kun je krijgen als je les neemt. Heb je ...
  Lees verder
 • Ontdek je schrijftalent – Schrijven Online Academie
  Veel mensen willen schrijven. Dat kan op bijna evenveel manieren: je kunt romans schrijven of korte verhalen, of je kunt gedichten of reclameteksten schrijven. Voor elk van die vormen heb je specifieke vaardigheden nodig. Om deze vaardigheden te ontwikkelen of te verbeteren, kun je een cursus volgen. Als je dat wilt gaan doen, is het ...
  Lees verder
 • Roman schrijven – Schrijven Online Academie
  Geef het maar toe: ook jij hebt er wel eens over gedacht een roman te schrijven. Je bent niet de enige. En je zult ook niet de enige zijn die het nog niet gelukt is. Misschien heb je wel een eerste versie geschreven of zelfs een compleet boek. Dan blijkt het toch moeilijk te zijn ...
  Lees verder
 • Welke schrijfcursus is de beste voor jou?
  Als je een schrijfcursus wilt gaan doen, zul je al snel merken dat die er in veel soorten zijn. Je kunt kiezen uit online cursussen en schriftelijke of klassikale cursussen. Dat kan dan weer bij een grote organisatie of in een klein groepje. Er is voor iedereen wel een passende cursus. Maar hoe kies je ...
  Lees verder