Waarom niet verhuizen naar een plek waar je fijn woont?

Onlangs schreef ik voor een klant een stukje over de prijsontwikkelingen van koopwoningen. Uit de informatie die ik als bron gebruikte (een bericht van Ortec Finance), bleek dat de huizenprijzen in heel Nederland flink aan het stijgen zijn. Maar dat is niet het meest opvallende. Nee, wat vooral bijzonder is, is dat de prijzen van koopwoningen niet meer het hardst stijgen in de Randstad maar juist in de directe omgeving daarvan. Een gevolg van de coronacrisis? Het zou zomaar kunnen, want steeds meer mensen ontdekken de voordelen van wonen op een plek waar je je echt prettig voelt. Verhuizen dus maar!

Corona en wonen

Maart 2020. Van de ene op de andere dag werkte half Nederland thuis. En ontdekte een groot deel van die nieuwe thuiswerkers dat hun huis niet optimaal was. Het was te klein om een goede werkplek te kunnen inrichten, het was te lawaaiig of gewoon best wel saai eigenlijk. Al snel begon duidelijk te worden dat (gedeeltelijk) thuiswerken de nieuwe norm wordt. Waarom zou je dan nog dichtbij het fysieke adres van je werkgever willen wonen, als je toch geen woon-werkverkeer meer hebt? Precies. Er gaat, letterlijk, een wereld aan mogelijke nieuwe woonplaatsen voor je open.

Lekker wonen

Als je huis niet meer helemaal aan je behoeften voldoet, kun je twee dingen doen: verbouwen of verhuizen. Dat zijn op dit moment allebei behoorlijke uitdagingen, omdat aannemers het al zo druk hebben en de meeste huizen al verkocht zijn voor je door hebt dat ze op de markt zijn. Maar laten we er even van uitgaan dat er wel mogelijkheden zijn. Wat zou je dan doen?

Verhuizen naar een dorp
Afbeelding van Ra De Luca via Pixabay

Ik heb die keuze een paar jaar geleden al gemaakt. Ik woonde in de Randstad maar dat was niet echt een plek voor mij. Daarom ging ik op zoek naar rust en ruimte. En die vond ik in Limburg. In die tijd werd nog gewoon op kantoor gewerkt, dus dat betekende wel wat heen- en weer reizen en veel niet thuis zijn, maar ik had het ervoor over. Nu zie ik mezelf als trendsetter. Nu veel mensen steeds minder naar kantoor hoeven, kun je prima buiten de drukte gaan wonen. Een mooi, betaalbaar huis op een plek waar je je in je vrije tijd ook goed kan vermaken, wat wil je nog meer? Vandaar waarschijnlijk dat die woningprijzen buiten de Randstad relatief hard omhoog gaan.

Lekker goedkoop

Oké, echt goedkoop zijn huizen nergens in Nederland meer. Dat ze aan de randen van het land lager geprijsd zijn dan in het Westen, is echter nog steeds zo. Kijk maar eens naar wat jouw woning waard is en ga met dat bedrag in je achterhoofd op Funda kijken. Wat koop je daar in Overijssel, Drenthe of Limburg voor? Zeer waarschijnlijk een grotere woning met een ruimere tuin. Of een ruimer appartement in een kleinschaliger gebouw. Vergeet die lastige verbouwing, die extra werkkamer zit gewoon standaard in je nieuwe huis!

Even helemaal weg

Verhuizen naar de natuur
Afbeelding van smellypumpy via Pixabay

Natuurlijk is het leuk om op een fantastische plek te wonen. Maar ook dan wil je er wel eens tussenuit. Het voordeel van wat verder van de grote steden wonen, is dat je dan in veel gevallen een stuk dichter bij de grens woont. Een uitstapje naar België of Duitsland is dan zo gemaakt. Dan ben je er pas echt even helemaal uit. En laten we het over de benzineprijzen maar niet hebben. Ander voordeel: het wordt opeens weer leuk om eens een dagje naar de stad te gaan om te winkelen of cultuur te snuiven. Weer eens wat anders dan al die natuur.

Dus: iedereen verhuizen?

Nee!! Het is echt niet mijn bedoeling dat iedereen nu meteen op zoek gaat naar een droomhuis op het platteland. Er zijn genoeg mensen die het fijn vinden in het centrum van een grote stad. Of in een buitenwijk. Lekker blijven zitten dan! Als een deel naar ‘buiten’ vertrekt, wordt het vanzelf rustiger in de stad en wordt het gemakkelijker daar een woning te krijgen. Als iedereen van de Randstad naar de rest van het land gaat verhuizen, blijft er niets meer over van de rust en dat mooie verschil in prijs van leuke woningen. Bovendien levert het ongetwijfeld extra files en dus milieuproblemen op als te veel mensen ver van hun werk gaan wonen, ook al hoeven ze er minder vaak heen.

Ga dus vooral wonen op een plek waar dat voor jou goed is. Als je echter denkt dat dat niet is waar je nu zit, aarzel dan niet en ga op zoek naar je droomhuis!


Alle artikelen in deze categorie: