Copywriter – Laudius

Iedereen krijgt wel eens het werk van een copywriter onder ogen. Advertenties in tijdschriften, een brochure of een artikel op internet: copywriters schrijven het allemaal. Zij zijn sterk gericht op verkopen en overtuigen. Copywriter is een beroep dat je gemakkelijk als zelfstandige uit kan voeren. Je hoeft niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen om jezelf een copywriter te mogen noemen. Als je overweegt als copywriter aan de slag te gaan, is het wel handig om te weten wat er allemaal bij komt kijken. De online cursus Copywriter van Laudius is dan een goed startpunt.

Wat is copywriting?

Een copywriter schrijft teksten. Vaak zijn dat wervende teksten, zoals advertenties. Ook persberichten en artikelen in kranten en tijdschriften zijn vaak van de hand van een copywriter. Veelal betreft het ook hier wervende teksten. Iemand die aan copywriting doet, moet dus goed weten te vertellen waarom het onderwerp waar hij/zij over schrijft, interessant is voor de lezer. De copywriter moet dus niet alleen goed kunnen schrijven, maar zich ook kunnen inleven in de lezer. Hierdoor is copywriting een interessant en veelzijdig beroep.

Waarom een cursus Copywriter?

Om jezelf copywriter te mogen noemen, heb je geen diploma nodig. Toch moet je er wel het een en ander voor kunnen. Misschien kun je leuk schrijven en denk je dat je zo wel copywriter kunt worden. Dat kun je proberen, maar realiseer je wel dat je meer moet kunnen dan alleen schrijven. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je een tekst opbouwt, uit welke elementen een advertentie bestaat, hoe je overtuigend overkomt en welke middelen je zoal kunt inzetten voor een reclamecampagne. Door een cursus te volgen, krijg je een goed beeld van wat het vak inhoudt.

Er zijn veel cursussen te vinden. Een van de opties is de cursus Copywriter van Laudius. Deze cursus heeft als voordeel dat hij volledig online gegeven wordt. Daardoor is hij gemakkelijk te combineren met een baan, gezin of andere studie. Na afronding van deze cursus ben je nog geen volleerd copywriter. Je hebt echter wel kennisgemaakt met het vak en je weet nu of het echt iets voor je is.

Wat je leert in de cursus Copywriter

De praktijk

De cursus bestaat uit zeven modules. In de eerste module leer je meer of de praktijk. Waar vind je copywriters en het resultaat van hun werk? Veel copywriters werken als zelfstandige maar een baan in loondienst behoort ook tot de mogelijkheden. Denk maar eens aan reclamebureaus en grote bedrijven. Verder komt een aantal belangrijke begrippen uit het vak aan bod.

Verkoop

Het schrijven voor de verkoop wordt in twee modules behandeld. Hier leer je hoe je de aandacht trekt. Ook leer je welke onderdelen er in een advertentie voor kunnen komen en ga je aan de hand van echte advertenties oefenen met herkennen van deze verschillende elementen. Je krijgt een overzicht van de verschillende media waarin geadverteerd kan worden en je leert in welke situatie je welk medium het beste kun gebruiken.

Internet

Het internet is niet meer weg te denken uit het moderne leven. Websites hebben regelmatig nieuwe inhoud nodig. Copywriters schrijven dan ook veel voor internet: niet alleen teksten, maar ook advertenties speciaal voor internet. Het komt allemaal aan bod in de twee modules over schrijven voor het internet. Voor teksten op internet is het belangrijk dat mensen ze vinden. Zoekmachines spelen daarbij een belangrijke rol. Daarom leer je ook iets over waar je op moet letten om je teksten zo goed mogelijk vindbaar te maken.

Werken als zelfstandige

Zoals eerder al werd gezegd, werken veel copywriters als zzp’er. Daarom is er in de cursus een hele module gewijd aan het werken als zelfstandig copywriter. Je leert wat er allemaal komt kijken bij het starten van je eigen bedrijf: je moet je eigen tijd kunnen inplannen, je moet je eigen financiën regelen en je moet jezelf kunnen motiveren om aan het werk te gaan. Kortom, er wordt veel van je gevraagd en je moet van tevoren goed weten of je dat allemaal gaat lukken. Je hebt geen baas meer die je aan het werk zet!

Klanten werven

Nog iets wat je zelf zult moeten gaan doen als je voor jezelf begint: klanten werven. In de module waarin dit onderwerp wordt besproken, vind je voorbeelden van hoe je de acquisitie kunt aanpakken. Niet elke methode zal voor jou goed werken, dat zal pas in de praktijk blijken.

Een ander onderwerp in deze laatste module is het bepalen van je tarief. Hoeveel je moet vragen, hangt van veel factoren af. Niet alleen is het belangrijk dat je zelf rond kunt komen van wat je verdient, maar ook speelt mee hoeveel een klant kan betalen. Hier vind je dus geen pasklaar antwoord maar wel handreikingen om te bepalen wat redelijk is.

Praktische informatie over de cursus Copywriter van Laudius

De cursus Copywriter is volledig online. Je bestelt hem via de website van Laudius. Je kunt daarna meteen beginnen. Je kunt het lesmateriaal downloaden en huiswerkopgaven via een digitale leeromgeving uploaden. Via die digitale omgeving ontvang je ook de feedback.

Als je het gemiddelde studietempo aanhoudt, ben je negen maanden met de cursus bezig. Je mag er echter drie jaar over doen. Kies je voor zelfstudie zonder hulp van een docent, dan heb je natuurlijk onbeperkt de tijd. De cursus is verkrijgbaar in drie varianten:

  • Digitale cursus: je bestudeert het lesmateriaal helemaal zelfstandig.
  • Digitale cursus + docent: een docent kijkt je huiswerkopgaven na en beantwoordt je vragen.
  • Digitale cursus + docent + extra’s: de extra’s bestaan onder andere uit een diploma dat je krijgt nadat je thuis een open boek examen hebt gedaan.

Bij elk van deze varianten kun je ervoor kiezen het cursusmateriaal ook op papier te ontvangen, tegen bijbetaling uiteraard. Voor de huidige prijzen kun je het beste op de website van Laudius kijken, die willen namelijk nog wel eens veranderen.


Bronnen:
De cursus Copywriter van Laudius
De website van Laudius (7 januari 2017)

Alle artikelen in deze categorie: