Welke schrijfcursus is de beste voor jou?

Als je een schrijfcursus wilt gaan doen, zul je al snel merken dat die er in veel soorten zijn. Je kunt kiezen uit online cursussen en schriftelijke of klassikale cursussen. Dat kan dan weer bij een grote organisatie of in een klein groepje. Er is voor iedereen wel een passende cursus. Maar hoe kies je nu zo’n cursus? Waar leer je wat jij wilt weten? Er zijn een paar punten waar je op moet letten als je een schrijfcursus kiest. Door hier vooraf goed over na te denken, kies je de cursus waar je het meeste zult leren.

Wat kun je leren van een schrijfcursus

Als je een schrijfcursus volgt, dan leer je schrijven. Dat moet je niet letterlijk nemen, zoals een pen vasthouden en over het papier bewegen. Je leert om het verhaal dat je heb bedacht, zodanig te verwoorden dat anderen het graag lezen. Ook leer je het verhaal bij te schaven tot een interessant geheel. Je leert hoe je je plot vormgeeft, hoe je spanning opbouwt en hoe je je personages creëert. Ook leer je dat je boek nog niet klaar is als je de eerste versie af hebt: je leert kritisch naar je eigen werk te kijken en het te herschrijven.

Online, schriftelijk of klassikaal

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren als het om leren gaat. De een heeft een flinke stok achter de deur nodig, de ander werkt het liefst zo zelfstandig mogelijk. Deel jij graag je eigen tijd in zonder al te strenge deadlines en ben je goed in staat jezelf te motiveren? Dan kun je prima een schriftelijke of online cursus doen. Wil je optimale flexibiliteit in waar en wanneer je werkt, dan is online de beste optie.

Wil je veel interactie met medecursisten en een docent? Dan is een klassikale cursus geschikt voor jou. Daarin heb je ook weer ruime keuze. Je kunt het meteen groot aanpakken en naar de Schrijversvakschool in Amsterdam of Groningen gaan voor een complete schrijfopleiding. Of je kiest voor een korte cursus bij een van deze instellingen of juist een kleinere organisatie bij jou in de buurt.

Tijd en kosten

Wat natuurlijk ook een rol speelt in je beslissing, is de hoeveelheid tijd en geld die je aan de schrijfcursus kunt en wilt besteden. Een complete opleiding aan een schrijversvakschool kost veel tijd en geld. Een online cursus daarentegen kan relatief goedkoop zijn en zal ook minder tijd kosten. Daar staat dan wel weer tegenover dat je minder leert.

Kijk dus goed naar het doel dat je wilt bereiken. Is schrijven puur een hobby en heb je al een druk leven? Begin dan met een online cursus om te kijken of het wat is en of je het in je leven weet te passen. Spelen tijd en geld echter geen rol en zie je het schrijven als je grote passie, ga dan vooral eens naar een open dag bij een van de grote schrijfopleidingen.

Wat zeggen anderen

Je bent niet de eerste die een schrijfcursus wil gaan doen. Op internet is van bijna alles wel een review te vinden. Ga dus eens op zoek naar de mening van anderen over de cursus die jij overweegt. Schrijven Magazine doet regelmatig onderzoek naar de beoordeling van verschillende schrijfcursussen. Hiervoor vullen deelnemers een vragenlijst in. In 2015 bleek dat eigenlijk alle opleidingen en cursussen goed gewaardeerd worden. Vooral de Volksuniversiteit en de NHA kwamen er goed uit. Schrijven Online zelf scoort goed bij de korte cursussen, net als diverse zelfstandige schrijfdocenten. Alleen over het NTI was men minder tevreden.

Waar ligt jouw talent?

Weet je al welk genre jou het beste ligt? Of wil je liever van alles uitproberen? Dan is het leuk om meerdere korte, introducerende cursussen te doen. Bij Schrijven Online Academie kun je bijvoorbeeld ook een cursus ‘Ontdek je schrijftalent‘ doen. In die cursus maak je in vier lessen kennis met vier verschillende genres. Zo kun je verschillende dingen uitproberen en ontdek je vanzelf wat je leuk vindt en wat je goed afgaat.

Feedback

Als je iets geschreven hebt, wil je graag weten of het goed is. En als je bij wilt leren: wat er beter kan. Feedback kun je op verschillende manieren krijgen. De docent is de eerste die je zal helpen je werk te verbeteren door kritisch naar je schrijfsels te kijken. Een goede docent weet dit zodanig te verwoorden dat je ervan leert zonder dat het vervelend is.

Daarnaast kunnen ook medecursisten je werk van waardevol commentaar voorzien. Vind je het moeilijk om feedback te ontvangen, dan kun je beter kiezen voor een schriftelijke cursus. Dan kun je het commentaar rustig doorlezen en het daarna even wegleggen om het te laten bezinken.

Je kunt natuurlijk ook gewoon alles wat je schrijft aan je familie en vrienden voorleggen. De kans dat je echt zinvol commentaar krijgt, wordt dan echter een stuk kleiner. Bekenden zullen je geen pijn willen doen als ze het echt niks vinden. Bovendien hebben zij er waarschijnlijk minder verstand van dan een schrijfdocent.

En, ga jij een schrijfcursus doen?

Er zijn een paar zaken voorbij gekomen waar je op kunt letten als je overweegt een schrijfcursus te gaan doen. Hier worden ze nog even kort op een rijtje gezet:

  • Kies je voor een online, schriftelijke of klassikale cursus?
  • Hoeveel tijd en geld heb je voor de cursus beschikbaar?
  • Weet je al in welk genre je wilt schrijven of wil je dat juist gaan ontdekken?
  • Hoeveel feedback wil je krijgen en hoe?
  • Heb je een stok achter de deur nodig en zo ja, hoe dwingend moet die zijn?

Als je antwoord hebt op deze vragen, kun je alle cursussen die je interesseren langs de meetlat leggen. Zo weet je snel of een cursus je zal brengen wat jij verwacht!


Bronnen:
Schrijven Magazine, jaargang 19, nummer 5, oktober/november 2015

Alle artikelen in deze categorie: