Korte verhalen schrijven – Schrijven Online Academie

De beste manier om te leren schrijven, is door het veel te doen. Daarnaast is het belangrijk om feedback te krijgen op je werk. En dan bedoel ik niet de goedbedoelde positieve opmerkingen van je vrienden, maar kritisch commentaar waar je wat van kunt leren. Dit kun je krijgen als je les neemt. Heb je weinig tijd of geen zin om steeds helemaal naar een leslocatie te moeten reizen, dan is een online cursus iets voor jou. Ik deed de cursus “Korte verhalen schrijven” van Schrijven Online Academie.

Wat is de Schrijven Online Academie?

Als je geïnteresseerd bent in schrijven, dan kom je al snel op de website van Schrijven Online uit. Hier vind je veel informatie voor zowel beginners als gevorderden. Er zijn schrijfoefeningen, een forum en een overzicht van schrijfwedstrijden. Een onderdeel van deze site is de Schrijven Online Academie. Hier vind je een aantal online schrijfcursussen. Deze cursussen gaan in op allerlei facetten van het schrijven en zijn geschikt voor zowel beginners als meer ervaren schrijvers. Voor elk wat wils dus!

Waarom de cursus “Korte verhalen schrijven”

Een kort verhaal is iets heel anders dan een roman. Je hebt maar een beperkte ruimte om alles uit te werken. Je zult dus moeten kiezen wat je wel en wat je niet vertelt. Het schrijven van een kort verhaal vraagt dus een hele andere techniek dan het schrijven van een roman.

Voor beginners is een kort verhaal overzichtelijk om mee te beginnen. Je kunt je verhaal gemakkelijk nog eens helemaal doorlezen, herschrijven en fijnslijpen. Het gaat relatief snel. In een cursus kun je steeds het resultaat van je werk aan een docent voorleggen, zodat je kritisch commentaar krijgt. In de vier lessen van de cursus “Korte verhalen schrijven” leer je de basisbeginselen van het schrijven van korte verhalen.

De eerste les: het materiaal

Een verhaal moet ergens over gaan. In de eerste les leer je hoe je aan een onderwerp komt om over te schrijven. Je kunt zomaar op een goed idee stuiten als je je omgeving observeert. Alledaagse situaties kunnen een prima bron zijn. Je leert na te denken over je personages, wat hun motieven zijn, waar en wanneer het geheel zich afspeelt en wat er allemaal gebeurt. In de laatste opdracht van de les, die je naar de docent stuurt om feedback te ontvangen, pas je alles toe wat je geleerd hebt.

De tweede les: de grondverf

Sommige schrijvers hebben een personage in hun hoofd en bouwen daar een verhaal omheen. Andere starten juist met een gebeurtenis en maken daar de personages bij. In de tweede les ga je door middel van verschillende oefenopgaven ontdekken wat het beste bij jou past. In de slotopdracht ga je verder met het verhaalidee dat je in de eerste les hebt bedacht. Nu ga je er een soort samenvatting van schrijven. Je moet dus al een aardig idee hebben van wat je wilt gaan schrijven, maar het echte schrijfwerk wordt nog even uitgesteld.

De derde les: de eerste versie

En dan is het eindelijk zover: je gaat de eerste versie van je verhaal schrijven. In de eerste twee lessen heb je dit grondig voorbereid, dus je bent er helemaal klaar voor. Je weet wat het onderwerp van je verhaal is, welke personages meespelen en wat er zoal gaat gebeuren. In deze les leer je over de opbouw van het verhaal. Hoe zorg je dat je de aandacht van de lezer vasthoudt? De eerste versie van je verhaal stuur je voor commentaar naar de docent.

De vierde les: revisie

Als je een eerste versie van je verhaal hebt geschreven, dan ben je er nog niet. Zelden zal de eerste versie zo goed zijn dat er niets meer aan te verbeteren valt. De docent heeft je zijn of haar opmerkingen gestuurd. Aan de hand daarvan ga je je verhaal verbeteren. In de vierde les vind je een aantal punten waar je op kunt letten bij het herschrijven van je verhaal. Je moet dit herschrijven ook daadwerkelijk doen, want als slotopdracht lever je een nieuwe versie van je verhaal in.

Je zult zien dat de docent ook op deze aangepaste versie nog veel op te merken heeft. Hier hoef je je niet voor te schamen: ook ervaren schrijvers herschrijven hun werk regelmatig. Je kunt nu zelf verder met je verhaal. Van de docent krijg je na afloop van deze les advies over welke stap je nu kan zetten om je werk verder te verbeteren.

Praktische informatie

De cursus “Korte verhalen schrijven” is net als alle cursussen van de Schrijven Online Academie volledig digitaal. Je bestelt de cursus via de website (een link vind je onderaan dit artikel bij de bronvermelding). Na betaling krijg je de eerste les via e-mail opgestuurd. Je bestudeert de les zelfstandig. De slotopdracht stuur je naar de docent, weer via e-mail. De docent stuurt je vervolgens feedback en de volgende les.

Je kunt dus pas met de volgende les beginnen als de vorige is nagekeken. Gemiddeld doe je over een les ongeveer een dag. Je hebt echter een jaar de tijd om de hele cursus af te ronden. Je doet geen examen en krijgt dan ook geen diploma achteraf. Wel krijg je tips over hoe je verder kunt gaan.

De cursus kost (begin 2017) € 90 als je lid bent van Schrijven Online Plus (een betaald lidmaatschap van Schrijven Online) en € 109 voor niet-leden. Dat lidmaatschap kost € 15 dus als je van plan bent meerdere cursussen te gaan doen, dan heb je dat snel terugverdiend. Bovendien krijg je ook nog eens toegang tot allerlei extra informatie op de website.


Bron:
De cursus “Korte verhalen schrijven” van Schrijven Online Academie

Alle artikelen in deze categorie: