Geld over door corona, wat doe je ermee?

We kunnen al een jaar niet of nauwelijks op vakantie en ook uit eten en dagjes naar een pretpark of dierentuin zijn zeldzaam geworden. Alles bij elkaar kan dat een flinke besparing op je jaarlijkse uitgaven betekenen. Je kunt dat geld natuurlijk op een spaarrekening zetten en het daar laten wachten tot alles weer kan. Maar je kunt ook proberen er iets nuttigs mee te doen.

Van het gas af

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Dat duurt nog bijna 30 jaar en dat lijkt een lange periode, maar er moet nog heel wat gebeuren voordat het zover is. Kijk eens naar je eigen huis. Is het voldoende geïsoleerd? Heb je nog een oude gasgestookte cv-ketel hangen, of ben je al over op een hypermoderne warmtepomp? De kans is groot dat dat eerste het geval is.

De eerste stap die je moet zetten om van het gas af te kunnen, is het besparen van zoveel mogelijk energie. Het wordt dan namelijk makkelijker om zonder gas te leven. Heb je bijvoorbeeld nog niet-isolerend glas, dan kun je behoorlijk op je gasverbruik besparen door dit te vervangen door HR+++-glas. Dit kun je ten minste deels betalen van je besparing op vakantie-uitgaven. Kijk vooral ook even wat er op dit moment aan subsidies te krijgen is.

Is je woning energiezuinig? Dan is de volgende uitdaging een nieuwe manier van verwarmen te vinden. Heb je nu een cv-ketel? Dan is een overstap op een warmtepomp een logische keuze. Ook hiervoor zou je je overgebleven vakantiegeld kunnen gebruiken. Controleer voor de zekerheid wel even wat de plannen van je gemeente zijn. Het zou jammer zijn als je net een warmtepomp hebt aangeschaft, als je een paar jaar later wordt aangesloten op een warmtenet.

Het leuke van deze investeringen is dat ze op de langere termijn een besparing op zouden moeten leveren. Dus als we straks weer op vakantie kunnen, heb je toch een leuk extraatje om nog meer te kunnen genieten!

Huis vast verbeteren als je nu geld over hebt

Is je huis al van het gas af? Of heb je gewoon helemaal geen zin om je daarin te verdiepen? Dan is er nog een andere manier om je geld nuttig te besteden aan je huis. Een goed onderhouden huis levert meer op bij verkoop. Verwacht je dus binnen een aantal jaren te gaan verhuizen, dan kan het geen kwaad je woning eens na te kijken op achterstallig onderhoud en dit weg te werken.

Een nieuwe keuken of badkamer kan, als je het goed doet, ook voor een waardevermeerdering zorgen. En natuurlijk voor meer wooncomfort voor jezelf.

Opleiding volgen

Je hoeft je geld niet per se in spullen te steken. Je kunt ook jezelf meer waard maken. Dat kan je doen door een opleiding te gaan volgen. Tegenwoordig worden veel opleidingen ook via e-learning aangeboden. En aangezien je toch nergens heen kunt, heb je naast geld waarschijnlijk ook tijd over. Door te investeren in nieuwe kennis kun je op zoek naar een baan waarmee je meer gaat verdienen.

Beleggen

Dit is een tip voor mensen die weten wat ze doen. Spaarrekeningen leveren al jaren nauwelijks nog rente op. Beleggen daarentegen kan wel voor hoge rendementen zorgen. Let daarbij op het woordje ‘kan’. Het kan ook leiden tot grote verliezen. Begin hier dus niet zomaar aan.

Heb je een bedrag dat je volledig kunt missen als het fout gaat, dan zijn er leuke apps waarmee je eenvoudig kunt beleggen. Je legt online in, kunt realtime volgen wat je aandelen waard zijn en verkoopt ook weer gemakkelijk. Maar nogmaals, doe dit alleen als je weet wat je doet en als je het geld echt kunt missen.

Geld over voor goede doelen

Alle voorgaande opties zijn vooral bedoeld om er zelf beter van te worden. Natuurlijk kun je je corona-euro’s ook gebruiken om er anderen mee te helpen. Veel mensen zijn hun werk kwijt, denk maar aan het horeca-personeel. De voedselbanken hebben daardoor extra klanten gekregen en kunnen wat extra geld dus goed gebruiken.

Winkelen

Ook winkels hebben het zwaar in deze tijd. Heb jij het geluk dat je nog evenveel verdient maar minder hoeft uit te geven? Geef dan dat extra geld toch uit en wel zoveel mogelijk bij de kleinere, lokale winkels. En dan vooral de niet-essentiële winkels, want die zijn langdurig dicht geweest. Meestal is telefonisch bestellen en/of op afspraak de winkel bezoeken mogelijk, dus maak daar gebruik van!


Alle artikelen in deze categorie: