Het is weer tijd voor je zorgverzekering!

Het is weer zo ver: half november maken alle zorgverzekeraars hun premies bekend voor het volgende jaar. DSW is steeds trots om als eerste te laten weten hoeveel je volgend jaar bij hen gaat betalen terwijl de rest de kat uit de boom kijkt en het liefst wacht tot ze de laatste zijn. Wil je gaan kijken met welke zorgverzekering je het goedkoopst uit bent, dan zul je dus moeten wachten tot het laatste moment waarop de zorgverzekeraars hun premies bekend mogen maken.

Waarom een andere zorgverzekering kiezen?

De meeste bedrijven vragen je het hele jaar door om alsjeblieft klant bij ze te worden. Je zorgverzekering kun je in de meeste gevallen echter slechts één keer per jaar verruilen voor een andere. Daar hoef je dan ook niet vaak bij stil te staan. Wel is het verstandig om aan het einde van het jaar even te kijken of je nog goed zit.

Heb je een naturapolis, die zorg van gecontracteerde aanbieders vergoedt, of een restitutiepolis, waarbij je volledig vrij bent in de keuze van je zorgverleners? En past dit nog bij jou? Ben je tevreden over de diensten van je verzekeraar? Welke aanvullende verzekeringen heb je en heb je die nog nodig? Of heb je juist extra aanvullende verzekeringen nodig? En welke verzekeraar biedt daarvoor het beste pakket? Betaal je niet te veel? Misschien is een andere verzekeraar die ook aan je wensen voldoet, goedkoper geworden? Hoeveel vrijwillig eigen risico heb je en wil je?

Er zijn dus veel zaken om op te letten. Logisch dat niet iedereen daar zin in heeft. Je kunt de keuze natuurlijk aan je verzekeringsadviseur overlaten, maar is dat nodig? De basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. Voor de inhoud van de verzekering maakt het dus niet uit waar je verzekerd bent. De belangrijkste redenen om over te stappen zijn dan dus de prijs, de mogelijkheid de gewenste aanvullende verzekeringen af te sluiten en de dienstverlening van de verzekeraar.

Hoe kies je een zorgverzekering?

Eerder is eigenlijk al genoemd waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering:

  • De prijs, waarbij je ook moet letten op de korting die je krijgt als je een vrijwillig eigen risico neemt of als je per kwartaal of per jaar betaalt in plaats van per maand.
  • Wil je een naturapolis of restitutiepolis.
  • Welke aanvullende verzekeringen heb je nodig.
  • Wat zijn jouw of andermans ervaringen met de zorgverzekeraar.

Om het je gemakkelijk te maken, zijn er talloze vergelijkingssites beschikbaar. Daar kun je eenvoudig prijzen vergelijken en de belangrijkste kenmerken van de verzekeringen zien. Je hebt tot het eind van het jaar de tijd om je oude verzekering op te zeggen. Vervolgens moet je je voor 1 februari van het nieuwe jaar bij een andere zorgverzekeraar hebben aangemeld. Meld je je in januari aan, dan ben je met terugwerkende kracht per 1 januari verzekerd. Ben je te laat, dan riskeer je een boete en in het uiterste geval verplichte aansluiting bij een willekeurige zorgverzekeraar tegen de zogenaamde bestuursrechtelijke premie, die hoger is dan de gebruikelijke premie.

Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht, je hoeft dus niet bang te zijn dat je geen nieuwe verzekering vindt. Voor de aanvullende verzekeringen ligt dit anders. Heb je die, dan kun je beter al ruim voor 1 januari je nieuwe verzekering aanvragen, zodat je weet of je geaccepteerd bent voor je de oude moet opzeggen.

Wel of geen vrijwillig eigen risico

Voor iedereen geldt een verplicht eigen risico van 385 euro. Ben je zelden ziek en verwacht je je zorgverzekering nauwelijks nodig te hebben? Dan kun je een vrijwillig eigen risico erbij nemen. Daarbij kun je kiezen uit bedragen tussen de 100 euro en 500 euro. Dat houdt in dat je je zorgkosten (voor zover ze niet vrijgesteld zijn van het eigen risico) tot een maximum van 385 euro plus je vrijwillige eigen risico zelf moet betalen. In ruil daarvoor betaal je minder premie.

Stel dat je weinig tot geen zorgkosten verwacht en daarom een extra eigen risico neemt. Welk bedrag moet je dan kiezen? Stel dat je 200 euro kiest. Dan moet je de eerste 585 euro zelf betalen. Blijf je daar onder, dan had je net zo goed een hoger eigen risico kunnen nemen, dan was je goedkoper uit. Ga je er net overheen, dan was het misschien ook goedkoper geweest om toch een hoger eigen risico te nemen, omdat je dan meer op je premie bespaart. Heb je een klein spaarpotje voor noodgevallen, dan kan het dus al snel uit om het hoogste eigen risico te kiezen.

Een extra eigen risico van 500 euro lijkt veel. Het levert in veel gevallen echter een besparing op de premie op van de helft van dat bedrag, dus 250 euro. Maak je dus toch veel zorgkosten, dan ben je maximaal 250 euro duurder uit dan zonder dat eigen risico. Maak je geen zorgkosten, dan kun je de 250 euro besparing op je premie op je spaarrekening zetten. Al na één jaar zonder zorgkosten en met maximaal eigen risico heb je dus voldoende gespaard om het volgende jaar risicoloos het maximale eigen risico te nemen. Overkomt je iets waardoor je wel zorgkosten gaat maken en verwacht je dat die kosten blijven doorlopen in het volgende jaar, dan kun je het vrijwillig eigen risico het volgende jaar stopzetten.


Alle artikelen in deze categorie: