Minder inkomen, wat nu?

Geld maakt niet gelukkig maar het kan wel helpen om je leven leuker te maken. Daar kom je pas echt achter als je opeens minder inkomen hebt. Dan wordt het de uitdaging om zoveel mogelijk hetzelfde te kunnen blijven doen, maar dan voor minder geld. Wat kun je doen om je leven goedkoper te maken zonder in te leveren op de kwaliteit?

Meer doen met minder inkomen

In de supermarkt moet je de term ‘op de kleintjes letten’ niet te letterlijk nemen. Grootverpakkingen zijn immers vaak relatief goedkoper dan kleinere verpakkingen. Let er dan wel op dat je die grotere hoeveelheid ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Het is zonde om de helft van je eten weg te moeten gooien. Een goede planning kan je zo echter wel geld besparen.

Een beetje lenigheid en flexibiliteit is ook altijd handig in de supermarkt. Als er producten van verschillende merken bij elkaar staan, staan de duurdere A-merken vaak voor het grijpen. Voor de goedkopere merken moet je iets meer moeite doen door te bukken of op je tenen te gaan staan. Is voor jou de kwaliteit hetzelfde? Dan is dat toch maar een kleine moeite. Zo hou je toch nog wat over om ook eens wat lekkers mee te nemen!

Overbodige uitgaven schrappen

Een open deur misschien, maar heb je wel eens gekeken welke uitgaven echt niet nodig zijn? Dat abonnement op de sportschool misschien, waar je met je goede voornemens na de jaarwisseling maar een paar keer gebruik van hebt gemaakt. Of dat tijdschrift dat uiteindelijk meestal ongelezen in de papierbak verdwijnt.

Maar er zijn ook uitgaven waarvan het minder duidelijk is of je ze kunt schrappen. Denk maar eens aan je verzekeringen. Misschien ben je dubbel verzekerd voor bepaalde zaken. Dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk gebeuren als je een rechtsbijstandverzekering hebt en daarnaast rechtsbijstand ook hebt meeverzekerd in je autoverzekering. Je verzekeringsadviseur kan je verzekeringen met je doorlopen en helpen dit soort dubbele kosten te elimineren.

Woonlasten

De kosten van je woning lijken vast te staan. Toch valt hier ook nog wel wat te halen. Zo kan het afsluiten van een nieuw energiecontract iedere keer een leuke welkomstbonus opleveren. Ook de verzekeringen voor je huis, bijvoorbeeld je inboedelverzekering, moet je regelmatig bekijken om te zien of het niet beter en goedkoper kan. Je verzekeringsadviseur kan je hier bij helpen.

Een van de hoogste maandelijkse uitgaven van de huizenbezitter bestaat uit de rente en aflossing van de hypotheek. De huidige lage rente vraagt om een grondig onderzoek naar de mogelijkheden om deze lasten te verlagen. Als je je hypotheek oversluit, zul je wel een boete moeten betalen. Toch kan het voordelig zijn dit wel te doen. Je hypotheekadviseur kan je hier verder mee helpen.

Leuke uitjes ook mogelijk met minder inkomen

Misschien is het doorspitten van al je uitgaven om te kunnen besparen niet je favoriete tijdsbesteding. Bedenk dan dat je jezelf achteraf kunt belonen met een gratis uitje. Denk maar eens aan de museumweek, de open monumentendag of een heerlijke bos- of strandwandeling. Even rondkijken op internet levert je vast voldoende inspiratie op!


Alle artikelen in deze categorie: