Bruin vet: een hulpmiddel bij het afvallen?

Bruin vet als hulpmiddel bij het afvallen? Hoe zou zoiets als vet je kunnen helpen als je juist probeert vet kwijt te raken? Regelmatig duiken er nieuwe methoden op die wonderen beloven als het om afvallen gaat. Zo ontdekten onderzoekers in 2009 dat volwassenen bruin vet hebben. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar dit soort vet. Wel is duidelijk dat het kan helpen bij het verliezen van gewicht. Het wondermiddel waar iedereen met overgewicht op zit te wachten, zal het niet zijn. Het kan echter wel helpen een gezond gewicht te krijgen en te houden.

Drie kleuren vet: wit, beige en bruin vet

Wit vet

Bij het woord lichaamsvet denken de meeste mensen meteen aan het vet op onze buik en heupen. Dit is het zogenaamde witte vet, dat we liever kwijt dan rijk zijn. Het vet in de buik vergroot de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het vet op de heupen doet dit niet, maar het zorgt er wel voor dat we steeds grotere broeken moeten kopen en dat we niet graag meer in de spiegel kijken.

Bruin vet

Naast het witte vet bestaat er ook bruin vet. Het bestaan van dit vet is al langere tijd bekend. Het zorgt bij jonge zoogdieren, zoals jonge zeehondjes en mensenbaby’s, dat ze het warm hebben. Dieren die een winterslaap doen, gebruiken het om na het ontwaken weer op te warmen. Dit type vet verbrandt vet en glucose om warmte te produceren. Aangenomen werd dat dit vet bij mensen zo goed als alleen bij baby’s voorkomt.

Beige vet

Onderzoekers hebben echter ontdekt dat volwassenen ook een vorm van bruin vet hebben. Het is te vinden tussen de schouderbladen en bij de ruggenwervels. Het heeft bij volwassenen dezelfde functie als bij baby’s, namelijk het verwarmen van het lichaam. Omdat volwassenen, in tegenstelling tot baby’s, in staat zijn om te rillen en bovendien meer wit vet hebben, hoeven zij hier minder gebruik van te maken.

Wetenschappers denken dat het bruine vet dat bij volwassenen gevonden is, eigenlijk geen bruin vet is, maar beige vet. De beige vetcellen wijken genetisch af van de bruine vetcellen en lijken meer op witte vetcellen. De beige cellen hebben echter wel de vetverbrandende eigenschappen van de bruine, maar in afgezwakte vorm. Beige vet wordt ook vaak bruin vet genoemd.

Waarom is bruin vet een hulpmiddel bij het afvallen

Witte vetcellen worden alleen gebruikt om vet op te slaan. Bruine vetcellen daarentegen produceren warmte door vet en glucose te verbranden. Hierbij wordt ook het witte vet verbrand, waar velen van ons toch al te veel van hebben. Dit proces zet ons lichaam echter alleen in gang als we het koud hebben. De kachel een graadje lager zetten kan dus een goede methode zijn om af te vallen. Bovendien ben je dan milieubewust bezig en het is nog goed voor je portemonnee ook. Het bruine vet werkt niet bij iedereen even goed. Er moet dan ook nog veel onderzoek gedaan worden naar de werking van dit vet.

Hoe kom je aan bruin vet

Hoewel onderzoekers nog lang niet alles weten over het bruine vet, is wel van een aantal methoden aangetoond dat ze de aanmaak ervan stimuleren, namelijk van kou, beweging en minder eten.

Koude

Koude zorgt er niet alleen voor dat de bruine vetcellen actief worden en warmte gaan produceren, het kan er ook voor zorgen dat je meer bruin vet aanmaakt. Zet de verwarming dus niet te hoog. Het hoeft niet ijskoud te zijn, een graad of 18 is voldoende. Trek echter geen extra warme trui aan, dan is het effect weg. Het lijkt ook te werken om in een koude ruimte te slapen. Onder het dekbed is het dan wel lekker warm, maar je hoofd ligt buiten in de kou. En begin de dag met een koude douche. Dan word je meteen goed wakker.

Beweging

Bij inspanning komt het hormoon irisine vrij. Dit eiwit bevordert de aanmaak van bruin vet. Dit effect wordt niet meteen na één keer sporten bereikt. Zorg dus dat je regelmatig aan sport doet en dit langdurig blijft doen. Een bijkomend voordeel is dat je tijdens het sporten energie verbruikt en spieren kweekt. Spierweefsel zorgt voor een hogere stofwisseling, dus als je meer spieren kweekt, helpt dat je ook bij het afvallen.

Minder eten

Mensen die veel wit vet hebben, krijgen het minder snel koud. Als zij zich in een koele ruimte bevinden, houdt hun isolerende vetlaag hen warm. Het lichaam ziet dan ook geen reden om bruin vet in te schakelen of aan te maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die behoorlijk afvielen, meer bruin vet kregen. Je zult dus eerst wit vet kwijt moeten zien te raken. Als je eenmaal bruin vet hebt aangemaakt, helpt dit je op gewicht te blijven of verder af te vallen.


Alle artikelen in deze categorie:


Bronnen:
https://www.diabetesfonds.nl/
http://www.mkatan.nl/
https://www.dieetvandaag.nl/
http://www.maastrichtuniversity.nl/web/Main1/SiteWide/SiteWide4/UMonderzoekersWerkenMeeAanOntdekkingBeigeVetcellen1.htm