De Mi Band 1S activity tracker van Xiaomi

Bij een gezond leven hoort voldoende beweging. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten volwassenen minimaal vijf dagen per week minstens een half uur per dag matig intensief bewegen, bijvoorbeeld stevig wandelen. Veel mensen hebben echter moeite om actief genoeg te zijn. Niet elke dag is er tijd voor een stevige wandeling of een bezoek aan de sportschool. Om te weten of je voldoet aan de aanbevolen bewegingsnorm, is het belangrijk je bewust te worden van hoeveel je daadwerkelijk beweegt. Een activity tracker is daar een handig hulpmiddel bij. De Mi Band 1S bewijst dat zo’n activity tracker helemaal niet duur hoeft te zijn.

De activity tracker Mi Band 1S van Xiaomi

Xiaomi Mi Band 1S
Xiaomi Mi Band 1S

Een activity tracker houdt je activiteiten bij. Wat hij precies bijhoudt, verschilt per merk en model. De Mi Band 1S fungeert als digitale stappenteller, houdt bij hoe diep en hoe lang je slaapt en kan je hartslag meten. Daarnaast zijn er nog extra functionaliteiten, zoals het alarm. De resultaten vind je terug in de bijbehorende app: ‘Mi Fit’. Deze app is beschikbaar voor Android (telefoons met versie 4.4 en hoger) en iOS (iPhone 4s en hoger met versie 7.0 en hoger).

De Mi Band 1S bestaat uit de activity tracker zelf, een armband waar de tracker in past en een USB-oplader. Voor het eerste gebruik of als de batterij bijna leeg is, duw je de tracker in de USB-oplader. Je kunt hem vervolgens aansluiten op je computer. Het duurt ruim twee uur voor de batterij opgeladen is. Daarna kun je weer ongeveer vier weken vooruit. Als de tracker opgeladen is, klem je hem in de armband en kun je hem gaan gebruiken.

De hoofdfunctie: stappenteller

voortgang vandaag
Voortgang van vandaag

De belangrijkste functie van een activity tracker is het bijhouden van je activiteit. De Mi Band doet dat in de vorm van een stappenteller. Als je loopt, wordt geteld hoeveel stappen je zet. Daaruit wordt een aantal afgelegde meters en het calorieverbruik afgeleid. Je kunt in de app instellen hoeveel stappen je dagelijks minimaal wilt zetten. Als je dat doel behaald hebt, krijg je een melding.

De stappenteller lijkt redelijk nauwkeurig te zijn. Als je tijdens het lopen je stappen telt en ondertussen in de app kijkt hoeveel stappen er geregistreerd worden, dan is de afwijking soms wat omhoog en soms wat omlaag, maar niet meer dan een paar procent.

Loop je een langere afstand, dan komt de gemeten afstand mooi in de buurt van de werkelijk gelopen afstand. Ook twee Mi Bands die dezelfde route afleggen, leveren dezelfde resultaten. Wat wel wat vreemd is, is dat de Mi Band gedragen om de linkerpols de gelopen afstand ruim onderschatte terwijl hij het rechts wel goed deed. Enig experimenteren is dus wel handig, om te bepalen waar de Mi Band het beste gedragen kan worden.

Minpuntje is dat de Mi Band niet altijd even goed onderscheid kan maken naar de soort beweging die je maakt: ook het borstelen van je haar en het roeren in een pan tijdens het koken levert aardig wat stappen op. Bij het fietsen telt hij een afstand die vergelijkbaar is met de afstand die je in dezelfde tijd lopend zou afleggen. De Mi Band kent alleen lopen als activiteit. Daarbij maakt hij wel onderscheid naar gewoon lopen en ‘rennen’. Als je wandeltempo hoog is, registreert hij dat soms als rennen. Bij welke snelheid de Mi Band denkt dat je rent, wordt nergens vermeld.

Slaapritme bijhouden

De Mi Band registreert automatisch het moment waarop je in slaap valt. Als je ’s morgens wakker wordt, kun je zien hoeveel diepe slaap je hebt gehad, hoeveel lichte slaap en hoe lang je wakker hebt gelegen. Hoe dit precies gemeten wordt, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de Mi Band het niet altijd bij het rechte eind heeft: tv kijken in bed wordt soms als slapen gezien en hij heeft vaak pas door dat je wakker bent als je je bed uit stapt.

Wel is het zo dat een uitgeslapen gevoel ’s morgens vaak overeenkomt met een langere periode van diepe slaap en een moe gevoel samengaat met minder diepe slaap. Wat dat betreft lijkt de Mi Band wel kloppende informatie te leveren. Verder is het natuurlijk voor de gewone consument lastig te bepalen of alles klopt.

De Mi Band heeft een extra functie waarmee de slaap nauwkeuriger geregistreerd kan worden. Tijdens de slaap meet de Mi Band regelmatig de hartslag. Met deze gegevens worden de slaapgegevens gecorrigeerd. Dat zie je terug doordat je ’s morgens na het synchroniseren met de app eerst een bepaalde hoeveelheid diepe slaap ziet. Deze wordt iets later bijgesteld. Als je echter het polsbandje zo los om je pols hebt dat hij de hartslag niet goed kan meten, dan zie je steeds dat de hoeveelheid diepe slaap sterk verlaagd wordt. Het is dus zaak het bandje voldoende strak om de arm te binden.

Je hartslag meten

hartslag
Hartslagmeting

Met behulp van de Mi Band 1S en de app kun je je hartslag meten. Dit is een functionaliteit die alleen de 1S-versie heeft. Heb je een versie zonder deze toevoeging, dan ontbreekt deze mogelijkheid. In de app ga je via het menu naar de optie ‘Heart rate’. Je moet op een knop drukken en dan wachten tot de meting klaar is. Er wordt dus niet continu of met regelmatige intervallen gemeten. Alleen als je slaapt, kan de hartslag regelmatig gemeten worden. Deze gegevens zijn echter niet achteraf in te zien.

Communicatie

De activity tracker heeft drie led-lampjes waarmee hij een beperkte hoeveelheid informatie kan geven. Daarnaast kan hij trillen. De Mi Band communiceert met een app op je telefoon via bluetooth. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het energiezuinige ‘Bluetooth Low Energy’ (BLE) waardoor de batterij lang meegaat.

De informatie die je rechtstreeks van de activity tracker kunt krijgen, is hoe ver je gevorderd bent bij het behalen van je bewegingsdoel. Door je arm te laten hangen en daarna naar boven te bewegen alsof je op je horloge kijkt, gaat er een aantal ledjes knipperen. Eén knipperend ledje betekent dat je minder dan een derde deel van je doel hebt bereikt. Bij één continu brandend ledje en een knipperende ledje zit je tussen een en twee derde. Als er twee continu branden en eentje knippert, heb je nog maximaal een derde te gaan. Branden ze allemaal continu, dan heb je je doel bereikt.

Meer functionaliteiten van de app Mi Fit

Historie van activiteiten

In de app kun je zien hoeveel stappen je vandaag gezet hebt, welke afstand dat geweest is, hoe de activiteit verdeeld was over de dag en hoeveel calorieën dat ongeveer gekost moet hebben. Ook wordt een onderscheid naar lopen en rennen gegeven. Van eerdere dagen kun je alleen nog de totalen zien, dus niet meer de verdeling over de dag.

Historie van slaapgegevens

Van de afgelopen nacht kun je in een grafiek zien op welke tijden je in diepe slaap was, wanneer in lichte slaap en wanneer je wakker was. Ook hier geldt weer dat je van eerdere dagen alleen totalen kan zien: de totale hoeveelheid slaap (inclusief begin- en eindtijd), de hoeveelheid lichte en diepe slaap en hoe lang je wakker was.

verdeling
Verdeling van de activiteit over een dag
historie
Historie van de activiteiten
slaap
Het slaapritme van afgelopen nacht

Alarm

Je kunt drie tijden instellen voor het alarm. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als wekker, maar ook als je bijvoorbeeld dagelijks op dezelfde tijd medicijnen moet nemen of ergens anders aan herinnerd moet worden. Per alarm kun je instellen op welke dagen deze geactiveerd moet worden, bijvoorbeeld op alle weekdagen of op bepaalde dagen. De Mi Band maakt je wakker door te gaan trillen. Kom je dan niet in actie, dan trilt hij even later weer, net zo lang tot je je bed uit bent of je op de tracker hebt getikt om aan te geven dat je hem opgemerkt hebt.

Een andere leuke instelling is de mogelijkheid om in te stellen dat het alarm rekening houdt met je slaap: als de Mi Band detecteert dat je in een lichte slaap bent, zal hij je tot maximaal een half uur voor je wektijd al wakker maken. Zo probeert hij te voorkomen dat je gewekt wordt terwijl je in diepe slaap bent. In de praktijk zal dit vaak betekenen dat je een half uur te vroeg wakker wordt gemaakt, wat ook weer zonde van je nachtrust is.

Extra mogelijkheden

instellingen
Het instellingen-scherm

In de app vind je een aantal extra mogelijkheden die de Mi Band net wat leuker maken.

  • Mi Band zoeken: met deze functie kun je de activity tracker laten trillen. Zo kun je hem gemakkelijker vinden als je hem kwijt bent.
  • Je Android-telefoon ontgrendelen met behulp van de Mi Band: als je tracker in de buurt van de telefoon is, hoef je je telefoon niet meer te ontgrendelen. Hiervoor moet je telefoon over Smart Lock beschikken en je moet je Mi Band toevoegen als vertrouwd apparaat.
  • Meldingen: je kunt je Mi Band laten trillen als je telefoon meldingen geeft. Je kunt dan het geluid en de trilfunctie van je telefoon uitzetten en toch gewaarschuwd worden als er wat gebeurt.
  • Trillen als je gebeld wordt: de Mi Band gaat trillen als je gebeld wordt. Zo weet je ook dat de telefoon gaat als het geluid uit staat.
  • Meldingen van activiteiten: je kunt instellen dat je om 21:30 uur een melding op je telefoon krijgt met je activiteit van die dag.
  • Melding van slaapgegevens: je kunt instellen dat je na het opstaan een melding krijgt met je slaapgegevens.
  • Batterij: in de app kun je zien hoe vol de batterij van de activity tracker nog is en hoe lang het geleden is dat hij opgeladen is.

Mi Band en Google Fit

De app Mi Fit is op sommige punten wat beperkt. Zo kun je geen andere activiteiten dan lopen mee meten. Daarom is het voor Android-gebruikers handig te weten dat je Mi Fit ook kan koppelen aan Google Fit. Dit doe je door eerst in Mi Fit via het menu onder Accounts te kiezen om te synchroniseren met Google Fit. Je kunt dan je gegevens in Google Fit zien. Voordeel van die app is dat je daar ook handmatig kunt aangeven dat je een bepaalde activiteit gaat doen. Zo ziet de Mi Band geen activiteit als je een intensieve yoga-sessie doet. In Google Fit kun je zelf aangeven dat je yoga gaat doen, of een van de vele andere activiteiten, en zal er wel activiteit geregistreerd worden.

Een Mi Band 1S kopen

De Mi Band is een product van het Chinese bedrijf Xiaomi. Daardoor is hij niet overal in Nederland gemakkelijk te verkrijgen. Bij Bol.com is hij wel verkrijgbaar, via een externe verkoper. De prijs is daar (eind januari 2016) € 49,95. Dat is al veel goedkoper dan bijvoorbeeld een FitBit of Samsung Galaxy Gear Fit.

Het kan echter nog voordeliger: namelijk als je hem koopt bij een Chinese webwinkel als Gearbest.com of via AliExpress. Op de website http://xiaomikopen.nl/xiaomi-mi-band-1s-pulse/ staat een mooi overzicht van winkels en prijzen. Let er wel op dat je bij hogere bedragen eventueel extra kosten moet betalen: BTW of invoerrechten. Zolang je echter voor niet meer dan € 22 koopt, blijf je onder de grens en hoef je niet bij te betalen. De Mi Band 1S zit bij een aantal winkels rond deze prijs.

Specificaties

Xiaomi Mi Band S1 activity tracker
De tracker los van de armband
  • Afmetingen tracker: 36mm x 14mm x 9mm
  • Gewicht: 5 gram
  • Materiaal tracker: aluminium en polycarbonaat
  • Lengte bandje: 225 mm (totale lengte, de band is geschikt voor polsen van 175 tot 205 mm)
  • Materiaal bandje: TPSiV
  • Batterij: lithium-polymeer, capaciteit 41 mAh

Conclusie

De Mi Band 1S is een goedkope activity tracker die niet perfect werkt, maar wel een goed inzicht geeft in je dagelijkse activiteit. Zeker in combinatie met een uitgebreidere app als Google Fit kun je er goed mee bijhouden hoeveel je beweegt en hoeveel energie je daarbij verbruikt. Doordat de Mi Band soms wat te veel bewegingen als lopen registreert en andere activiteiten juist niet geregistreerd worden, is het resultaat niet 100% betrouwbaar, maar je kunt het wel gebruiken om een goede indicatie te krijgen of je voldoende beweegt.


Alle artikelen in deze categorie:


Bronnen:
http://www.nisb.nl/weten/normen.html geraadpleegd op 31 januari 2016
http://www.mi.com/en/miband/ geraadpleegd op 31 januari 2016
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/goederen_ontvangen_uit_het_buitenland/van_organisaties_en_bedrijven/moet_ik_belastingen_bij_invoer_betalen geraadpleegd op 31 januari 2016