Daily Yoga – yoga met een app

Steeds meer mensen ontdekken yoga als manier om te ontspannen en toch fysiek bezig te zijn. Het helpt je controle te krijgen over je lichaam en geest, waardoor je minder last hebt van stress. Je werkt aan het versterken van je spieren, het verbeteren van je houding en het vergroten van je flexibiliteit. Voor veel mensen is het een rustpuntje in het hectische leven. Het is allang niet meer zo dat je voor het beoefenen van yoga naar een yogameester in India moet gaan. In bijna elke plaats is er tegenwoordig wel een yogastudio te vinden waar je terecht kunt. Maar zelfs thuis kun je prima yoga doen. Je hebt er alleen wat ruimte en een yogamatje voor nodig. De plaats van een yogaleraar kun je dan laten innemen door een app: bijvoorbeeld de app Daily Yoga.

Yoga met een app: je eigen yogaleraar thuis

Als je yoga-oefeningen gaat doen, kun je natuurlijk zelf een aantal oefeningen uitvoeren die je al kent. Soms is het echter ook wel prettig als je gewoon kunt doen wat de leraar je vertelt. In een yogales gaat het op die manier: de leraar zorgt voor een evenwichtig opgebouwde les waarin allerlei verschillende houdingen aan bod komen. Als je thuis yoga doet, kan een app uitkomst bieden. Deze neemt als het ware de rol van leraar over.

Natuurlijk kan een app een echte yogaleraar niet vervangen. De app geeft geen speciaal op jou gerichte aanwijzingen en corrigeert je niet als je iets niet helemaal goed doet. Daarom kan het geen kwaad ook les te nemen bij een yogastudio in de buurt. Als aanvulling is een app echter wel heel handig. Zo kun je dagelijks yoga doen zonder dat je steeds maar weer naar die studio moet.

Wat kan een app dan wel? Een app kan met behulp van video’s laten zien hoe bepaalde houdingen uitgevoerd moeten worden. Ook kan in een app een reeks houdingen getoond worden, zodat een complete les ontstaat. Je kunt dus de verschillende houdingen rustig bekijken voor je ze zelf gaat uitvoeren.

De app Daily Yoga voor yogales thuis

Er zijn verschillende apps op de markt waarmee je een complete yogales kunt doen. Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. Wat ook veel voorkomt, is dat de basisversie van een app gratis is en dat je moet betalen als je de beschikking wilt krijgen over de uitgebreidere versie. De app Daily Yoga valt in deze laatste categorie. Overigens is de gratis versie wel vrij uitgebreid.

De gratis versie van Daily Yoga

De app installeren

Daily Yoga installeer je op je smartphone of tablet vanuit de Google Play Store of de App Store van Apple. Maar dan ben je er nog niet. De verschillende yogalessen en programma’s die de app biedt, moet je nog apart downloaden. Dit gaat via dezelfde app store.

Je kunt lessen selecteren op doel: er zijn bijvoorbeeld lessen die specifiek op een lichaamsdeel gericht zijn, zoals rug of buik. Andere lessen zijn bedoeld om meer flexibiliteit te verkrijgen of om gewicht te verliezen. Een andere manier om een les te kiezen, is door te selecteren op tijd. Als je een half uur de tijd hebt, kun je een yogales kiezen die maximaal een half uur duurt.

Yogalessen

Daily Yoga lessen
Overzicht van gedownloade lessen

Daily Yoga biedt een groot aantal yogalessen. Sommige daarvan kun je gratis gebruiken, andere werken alleen als je de Pro-versie hebt. Je downloadt eerst de les. Daarna kun je hem openen. Elke les bevat een overzicht van houdingen die in die les voorkomen. Zo kun je een indruk krijgen van de les. Bovendien kun je van elke houding extra informatie krijgen en een video zien waarin de houding wordt voorgedaan.

Als je de les hebt gestart, wordt een video afgespeeld. Hierin worden alle houdingen voorgedaan waarbij je ook mondeling begeleid wordt door een Engels sprekende stem. Op de achtergrond speelt bijpassende muziek. Zowel muziek als mondelinge begeleiding kun je overigens uitschakelen.

Als je de les hebt afgerond, kun je je activiteiten synchroniseren met je account van Daily Yoga. Zo kun je je gegevens ook op je andere apparaten zien, als je de app op meerdere apparaten hebt geïnstalleerd. Heel veel informatie is er overigens niet: alleen de tijd, het aantal verbrande calorieën en iets wat ‘energies’ genoemd wordt maar waarvan niet duidelijk is wat het voorstelt. Het aantal verbrande calorieën lijkt erg hoog ingeschat te worden: sommige yogasessies van 20 minuten zouden maar liefst ruim 200 kcal kosten, wat ongeveer net zoveel is als dezelfde tijd hardlopen.

Programma’s

Vooral voor beginners zijn de programma’s interessant. Er zijn er twee beschikbaar in de gratis versie: een programma speciaal voor beginners en eentje voor vrouwen tijdens de menstruatie. Een programma bestaat uit een reeks lessen die over een bepaalde periode gevolgd kunnen worden. Het beginnersprogramma bestaat bijvoorbeeld uit 10 lessen die in twee weken gevolgd moeten worden. In deze reeks leer je de basis van yoga.

Community

Als je er behoefte aan hebt, kun je via de app deelnemen aan de community. Daar kun je onder andere vragen stellen op een forum.

Profiel

Onder je profiel vind je onder andere een overzicht van de lessen die je hebt gedownload. Zo kun je ze snel terugvinden, want de lijst beschikbare lessen is vrij lang. Ook kun je er je activiteit van vandaag terugzien.

De betaalde versie van Daily Yoga

Daily Yoga houdingen
Een van de houdingen

De prijs van de Pro-versie varieert: soms is hij wat hoger, soms wat lager. Er zijn drie mogelijkheden: betalen per maand, per jaar of in één keer voor oneindige toegang. Betalen per maand is het duurst en kost begin 2016 4,59 dollar. Voor een jaar is de prijs 16,99 dollar en onbeperkte toegang kost 99 dollar. Als je de Pro-versie van de app aanschaft, krijg je een aantal extra’s:

 • Je krijgt toegang tot alle lessen en alle negen programma’s.
 • Je kunt de afgespeelde muziek aaanpassen. Daarbij kun je kiezen uit door de app beschikbaar gestelde muziek of je eigen muziek importeren.
 • Na het synchroniseren van je activiteiten kun je een grafiek zien van de tijd en verbrande calorieën van eerdere sessies.
 • Je krijgt geen advertenties meer te zien.

De voor- en nadelen van yoga met Daily Yoga

Voordelen

Yoga doen met behulp van een app in plaats van in een yogastudio heeft een aantal voordelen. Een goede app is daarbij wel belangrijk. De app Daily Yoga heeft een aantal pluspunten.

 • Als je thuis yoga doet met een app, heb je een virtuele leraar, je staat er dus niet helemaal alleen voor.
 • Je kunt yoga doen waar en wanneer het jou maar uitkomt, je hoeft niet naar een yogastudio.
 • Yoga met een app is goedkoop, met de gratis versie van de app hoef je eigenlijk alleen nog maar een yogamat aan te schaffen.
 • De gratis versie van Daily Yoga bevat al vrij veel lessen.
 • Je kunt alle houdingen vooraf in de app bekijken en ook tijdens de les kun je goed zien en horen wat de bedoeling is.

Nadelen

Een echte yogaleraar kan nooit helemaal vervangen worden door een app. Dit zijn de nadelen van een app:

 • Je wordt niet gewezen op dingen die je niet goed doet.
 • Als je een app op je smartphone gebruikt, is het scherm erg klein en lastig te zien als je in een ingewikkelde houding staat.
 • De betaalde versie van Daily Yoga is vrij duur.
 • En last but not least: het is minder gezellig!

Alle artikelen in deze categorie:


Bronnen:
Website: dailyyoga.com geraadpleegd op 3 januari 2016
Android app Daily Yoga