Afvallen voor wie niet veel te besteden heeft

Een veel genoemde reden waarom mensen met een lager inkomen vaker te dik zijn, is dat een zak chips nu eenmaal goedkoper is dan een zak appels. Maar is het echt wel zo dat je veel geld moet hebben te besteden om gezond te kunnen eten en af te kunnen vallen? Ook voor mensen met een krappe beurs blijkt het mogelijk te zijn gezond te leven en een gezond gewicht te hebben. Meer bewegen hoeft bijvoorbeeld niets te kosten en door minder te eten bespaar je juist.

Afvallen maar niet veel te besteden?

Veel mensen worden te dik door te veel of ongezond eten en door te weinig lichaamsbeweging. Om van het overgewicht af te komen, is niet veel nodig. De belangrijkste dingen die je nodig hebt, zijn een goede motivatie, de juiste voeding en voldoende beweging. Al deze dingen hoeven niet duur te zijn. Sommige veranderingen in je eetpatroon maken je leven zelfs goedkoper! Dat je niet veel te besteden hebt, is dus geen excuus.

Twijfel je over de reden waarom je te dik bent, of denk je dat er meer aan de hand is, vraag dan je huisarts om advies voor je zelf gaat proberen af te vallen.

Motivatie

Zonder de juiste motivatie is het moeilijk iets te bereiken. Het mooie is: motivatie is gratis. Ga voor de spiegel staan en vraag jezelf hardop af: ben ik tevreden met hoe ik eruitzie of mag het wel een onsje minder zijn? Is het antwoord op deze vraag een volmondig: “Nee! Dat moet anders!”, dan ben je op de goede weg om te gaan afvallen. Stel voor jezelf een haalbaar doel. Wil je veel afvallen, stel dan tussendoelen en beloof jezelf een beloning bij het behalen van elk doel. Zoek iemand die ongeveer hetzelfde wil en doe het samen. Zo kun je elkaar steunen en zal je minder snel afhaken door de angst om af te gaan.

Afslankproducten

Veel mensen lopen meteen naar het schap met afslankproducten in de supermarkt als ze willen afvallen. Afslankproducten zijn er in vele soorten, zoals drinkmaaltijden, repen, shakes en tabletten. Al deze producten hebben één ding gemeen: het bijzonder hoge prijskaartje. Heb je het niet zo breed, dan is er goed nieuws: dit schap kun je rustig links laten liggen. Er zijn geen bijzondere producten nodig om af te vallen. Het gaat er vooral om dat je gezond en niet te veel eet en voldoende beweegt.

Gezond eten

Het is waar dat een zak chips goedkoper is dan een zak appels. Wat kun je dan nemen als je gezond wilt eten? Ten eerste is het belangrijk op de juiste manier boodschappen te doen. Er is veel te besparen op eten als je goed oplet.

Daarnaast is het zaak de juiste artikelen te kiezen. Kies bijvoorbeeld de groenten en fruit van het seizoen. Deze zijn vaak goedkoper. Een goed alternatief is groente uit de diepvries. Deze is vaak ook goed betaalbaar en wat kwaliteit betreft zeker zo goed als verse groente. Als je bij de groente gekookte aardappels eet, giet er dan geen vette jus over, maar neem curry, ketchup of appelmoes.

Als je vaak vlees eet, kun je dit af en toe vervangen door peulvruchten of eieren. Deze zijn per 100 gram aanzienlijk goedkoper dan vlees en leveren ook voldoende voedingsstoffen. De beste manier om goedkoop af te vallen is echter nog altijd: minder eten.

Als je wilt snoepen, kun je in plaats van de chips kiezen voor zoute sticks. Deze bevatten slechts tweederde van het aantal calorieën van chips. Nadeel van zoute sticks is wel de hoeveelheid zout die er in zit.

Nog beter is het snoepen zoveel mogelijk te beperken. Als je erg streng voor jezelf bent, maak je het jezelf moeilijker om een gezondere levensstijl vol te houden. Verbied jezelf daarom niet om tussendoortjes te nemen, maar neem gezondere. Rijstwafels zijn bijvoorbeeld niet duur en voor de hoeveelheid kilocalorieën die in één flinke koek zitten, kun je zo vijf rijstwafels eten. Eet je er twee of drie, dan heb je het gevoel dat je aardig wat hebt gegeten, maar zonder veel energie naar binnen te werken.

Alternatieven voor eten

Als je geleidelijk afvalt, kan dat zonder structureel honger te lijden. Het zal natuurlijk wel voorkomen dat je trekt krijgt in iets wat eigenlijk niet in je dieet past. Dan zijn er verschillende goede manieren om deze behoefte tegen te gaan. Je kunt direct je jas aantrekken en een eind gaan wandelen. Beweging geeft energie en het leidt je af. Ook kun je je maag vullen met een glas water. Dit werkt maar tijdelijk, maar het kan precies genoeg zijn om de volgende maaltijd te halen. Ben je een sociaal type? Dan kun je ook iemand opbellen en zo voor afleiding zorgen.

Bewegen

Om voldoende te bewegen, is het niet nodig naar een dure sportschool te gaan. Is het budget ruim genoeg voor een paar hardloopschoenen, dan is hardlopen een relatief goedkope sport. Veel meer dan die schoenen en geschikte sportkleding hoef je daar niet voor te hebben. Bovendien kun je het doen waar en wanneer je maar wilt. Als hardlopen te veel gevraagd is, dan is wandelen een goed alternatief. Ook als het slecht weer is, moet je gewoon gaan. Het bewegen geeft de energie die je nodig hebt om de ongezonde snacks te weerstaan.

Zit sporten er toch niet in? Ga dan traplopen. Misschien woon je in een flat, dan heb je de trap altijd bij de hand. Neem altijd als je thuiskomt de trap en loop dan gewoon door naar de bovenste verdieping, of zover als je komt. Ook als je maar één verdieping te overbruggen hebt, kun je jezelf flink moe lopen. Wist je dat het omhoog lopen van een trap per kilo lichaamsgewicht 8 kilocalorieën per uur kost? En naar beneden 3,5 kilocalorieën? Dit betekent dat als je bijvoorbeeld 80 kilo weegt en je loopt een kwartier lang trappen op en af, je ongeveer 115 kilocalorieën verbrandt. Dat is al ruim 5% van wat de gemiddelde vrouw op een dag nodig heeft.

Waarschijnlijk staat er bij jou in de berging een fiets. Maak er een gewoonte van deze te gebruiken als je ergens heen moet. Een half uurtje fietsen kost voor iemand van 80 kilo al zo’n 160 kilocalorieën. Dat is genoeg om 25 gram pinda’s te verbranden, of 6 rijstwafels. Als je zoveel mogelijk de fiets neemt als het kan, zal je zien dat je ongemerkt heel veel beweging krijgt.

Conclusie

Gezond eten en voldoende bewegen hoeft niet duur te zijn. Als je maar voldoende gemotiveerd bent en in staat bent te luisteren naar je verstand in plaats van je gevoel, kan iedereen gezond leven en een gezond gewicht hebben en houden.


Alle artikelen in deze categorie:


Bronnen:
https://www.caloriecalculator.nl/calorieen-per-activiteit/
https://www.voedingswaardetabel.nl