Consuminderen door hergebruik

Als je iets nodig hebt, is het heel gemakkelijk naar een winkel te gaan en het te kopen. Of je surft even op internet en de volgende dag wordt het thuisbezorgd. Onze consumptie kan echter niet onbeperkt doorgroeien. De hoeveelheid grondstoffen die we tot onze beschikking hebben, is eindig. Daarom is het goed om te gaan consuminderen. Een manier om dat te doen is door hergebruik van afgedankte spullen. Dit kun je doen door overbodig geworden spullen te verkopen of weg te geven. Wat jij niet meer nodig hebt, kan voor een ander zeer welkom zijn. Dat kan zelfs in een andere functie zijn.

Hergebruik op verschillende manieren

Minder consumeren kan op verschillende manieren. Een gemakkelijke manier is door tweedehands spullen te kopen en je eigen afgedankte spullen een tweede leven te geven. Hiervoor staan bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden tot je beschikking:

Advertenties in lokale kranten

Hoewel je er misschien niet zo snel meer aan zal denken, is het nog steeds mogelijk een kleine advertentie in een lokale krant te zetten. Vroeger was dit een goede manier om je spullen aan iemand uit de buurt te verkopen. Het kan nog steeds en is nog gratis ook, als je tekst niet te lang is. Je kunt ook een briefje ophangen op een prikbord bij de supermarkt. Voordeel van deze methoden is dat je zo iemand in je directe omgeving kunt vinden. Spullen kunnen eenvoudig afgehaald worden dus er zijn geen verzendkosten.

Een nadeel van advertenties in lokale kranten of bij de supermarkt is dat de kans dat je een koper treft, relatief klein is. Je publiek bestaat alleen uit de mensen die die krant lezen en dan ook nog de advertenties bekijken. De lezer kan niet gericht zoeken maar moet echt alles lezen om te zien of er wat voor hem bij zit.

Kringloopwinkels

Je kunt je spullen ook een tweede leven geven door ze naar een kringloopwinkel te brengen. Als de spullen nog goed zijn, is het zonde ze weg te gooien. Bij de kringloopwinkel krijg jij er ook niets voor, maar de opbrengst van kringloopwinkels gaat vaak naar goede doelen. Bovendien help je mensen die niet veel te besteden hebben aan goedkope spullen. Zo draag je met je afdankertjes gemakkelijk wat bij aan de maatschappij.

Als je dan toch bij de kringloopwinkel bent, kun je meteen even kijken of ze nog iets voor jou hebben. Ook als je voldoende te besteden hebt, kun je hier prima terecht. Soms worden er bijvoorbeeld onderdelen aangeboden van veel gebruikte apparaten. Hiermee je kun je eigen oude apparaat weer tot leven wekken. Ook kun je er spullen halen die je niet lang denkt te gaan gebruiken, zoals speelgoed. Kinderen spelen vaak niet lang met hetzelfde speelgoed. Als het nog goed is, kun je het na gebruik weer naar de kringloop brengen, zodat iemand anders er voordelig mee kan spelen.

Kringloopwinkels hebben dus een aantal voordelen:

  • Afgedankte spullen kun je er gemakkelijk kwijt, vaak is er wel een kringloopwinkel in jouw woonplaats;
  • Je steunt een goed doel zonder dat het je wat kost;
  • Je kunt de spullen zien voor je ze koopt;
  • De prijzen zijn laag.

Marktplaats.nl

Eén van de bekendste websites waar je spullen kunt kopen en verkopen, is Marktplaats.nl. Als je iets wilt verkopen, kun je een advertentie plaatsen met foto’s en een uitgebreide tekst. Kopers kunnen bieden op de artikelen. Verkopers kunnen er ook voor kiezen een vaste prijs te vragen. Op deze manier kan de verkoper proberen een zo gunstig mogelijke prijs te krijgen.

Op Marktplaats kun je gemakkelijk zoeken. Zo vinden koper en verkoper elkaar snel. Wonen koper en verkoper bij elkaar in de buurt, dan kan de koper de spullen komen afhalen en ter plaatse betalen. Op die manier is het een veilige manier van kopen. Je hebt de spullen dan gezien voor je ze echt koopt en je hoeft geen geld over te maken naar een vreemde.

Kies je ervoor spullen op te sturen, dan is er meer vertrouwen nodig. De verkoper kan van de koper vragen om eerst te betalen. De verkoper heeft dan zekerheid maar de koper niet. Die moet maar afwachten of hij de spullen in goede orde ontvangt. Meestal levert dit echter geen problemen op. Wat echter wel een ergernis kan zijn, is dat veel mensen wel bieden op artikelen, maar vervolgens helemaal niet van plan blijken te zijn om ook daadwerkelijk tot een koop over te gaan. Dat is het nadeel van deze laagdrempelige manier van verkopen.

Gratisaftehalen.nl

De website Gratisaftehalen.nl is goed bezig om het consuminderen te bevorderen. Op deze website kun je je overbodige spullen gratis aanbieden. Iemand die er belangstelling voor heeft, kan zich dan bij je melden en dan kun je samen afspreken waar en wanneer de spullen afgehaald kunnen worden. Het is dus een soort kringloopwinkel maar dan zonder goed doel. Het achterliggende idee is dat het gebruik van natuurlijke grondstoffen verminderd moet worden zodat ook toekomstige generaties nog goed op de aarde kunnen leven.

Vergeleken met Marktplaats.nl is het een nadeel dat je geen geld voor je spullen krijgt. Je krijgt er echter wel dankbaarheid voor terug. Andere voordelen zijn dat je niet over de prijs hoeft te onderhandelen en dat je geen moeite hoeft te doen om iets op te sturen. Bovendien zul je als koper nooit last hebben van onbetrouwbare verkopers. Je hoeft toch niet te betalen.

Een andere toepassing vinden

Veel spullen die je niet meer voor hun oorspronkelijke toepassing gebruikt, kunnen op een andere manier ingezet worden. Denk maar eens aan je kleding. Als een broek versleten knieën heeft, kun je er een korte broek van maken. Een T-shirt dat echt niet meer kan, is een mooie poetsdoek voor vieze klusjes. De bakjes van de afhaalchinees kun je later prima gebruiken om je eigen eten in te vriezen. De plastic zak die de Chinees om het eten heen deed, gebruik je als afvalzak. Hergebruik is vaker mogelijk dan je denkt!


Alle artikelen in deze categorie: