Staycation of nearcation: vakantie dichtbij huis

Veel mensen zien vakantie als een eerste levensbehoefte. Zelfs mensen die maar nauwelijks rond kunnen komen, vinden dat ze recht hebben op een verblijf buitenshuis. Als je zegt dat je vrijwillig niet op vakantie gaat, word je soms raar aangekeken. Toch is het helemaal niet zo vreemd om thuis te blijven. Een zogenaamde staycation kan zelfs nog beter voor je zijn dan een vakantie in het buitenland. Het kost minder geld, je spaart het milieu en je hebt niet de stress van het inpakken, reizen en de ongemakken van de vakantiebestemming. En bovendien is er in je eigen omgeving vaak ook veel te doen, waar je in het dagelijks leven niet bij stilstaat.

Het is niet gek om niet op vakantie te gaan

Volgens het NIBUD gaat 55% van de mensen met betalingsachterstanden gewoon op vakantie. Zij vinden het belangrijker weg te gaan dan om van hun schulden af te komen. Sommige mensen lenen er zelfs geld voor. De vraag is alleen of het wel zo ontspannend is om weg te gaan, als je weet dat bij thuiskomst de problemen er niet kleiner op zijn geworden. Van alle mensen met een laag inkomen gaat de helft niet op vakantie. Van alle Nederlands is dat ongeveer een kwart. Zo gek is het dus niet om niet op vakantie te gaan.

In de tijd waarin wij leven, is consuminderen belangrijk. We zijn met steeds meer en om onze levensstijl enigszins vol te kunnen houden, zullen we zuinig moeten zijn met grondstoffen. Onnodig naar het buitenland vliegen past daar niet bij. Wil je toch graag drie keer per jaar op vakantie, overweeg dan een vakantie in de directe omgeving: een “nearcation”, of een vakantie thuis: een “staycation”.

Nearcation: vakantie dichtbij

Attracties en bezienswaardigheden

Vaak hoor je dat mensen allerlei beroemde kerken en musea in het buitenland hebben bezocht. Ga je verder vragen, dan blijkt dat ze de bezienswaardigheden in hun eigen woonplaats of provincie niet hebben gezien. Een nearcation, ofwel een vakantie dichtbij huis, is het ideale moment om ook de dichterbij gelegen monumenten eens met een bezoek te vereren.

Dagjes weg

Nederland is niet groot. Je kunt bijna overal in een dag naartoe en ‘s avonds weer gewoon lekker thuis slapen. Koop bijvoorbeeld een dagkaart voor de trein, let maar eens op de aanbiedingen bij de Kruidvat of de Blokker. Daarmee kun je goedkoop en makkelijk naar een grote stad aan de andere kant van het land gaan. Net als het verre buitenland zijn dat ook plekken waar je anders nooit zou komen.

Uit eten

Voor veel mensen is een groot voordeel van vakantie dat ze dan niet hoeven te koken. Maar moet je per se naar het buitenland om in een restaurant te gaan eten? Zeg eens eerlijk, heb jij alle eettentjes in jouw gemeente al geprobeerd? Of ga eens ontbijten bij de HEMA of IKEA. Dat is niet duur maar geeft wel het gevoel dat je er helemaal uit bent.

Wandelen en fietsen

Als je goedkoop en milieuvriendelijk op vakantie wilt, kun je voor een wandel- of fietsvakantie kiezen. Is zelfs dat nog te duur, bijvoorbeeld omdat je geen tent of slaapplaats kunt betalen, dan kun je dagtochten maken. Je kunt bijvoorbeeld elke dag in een andere windrichting fietsen. Neem je je eigen lunchpakketje mee, dan is het net kamperen en niet duurder dan thuisblijven. Je kunt ook naar een natuurgebied in de buurt fietsen en daar verder gaan lopen. Zo zie je ook eens de plaatsen die dichtbij huis zijn maar waar je anders nooit komt. Ook die plekken kunnen zeer de moeite waard zijn om eens te verkennen!

Staycation: vakantie thuis

Ontspannen

Ga eens bij jezelf na wat het hoofddoel van vakantie is. Als dat doel is om bij te komen van de drukke tijd die achter je ligt, dus om te ontspannen, dan kan dat ook prima thuis. Denk van tevoren goed na welke klusjes allemaal gedaan moeten worden en doe die eerst. Trek daar niet te veel tijd voor uit, het is tenslotte vakantie. Als je klaar bent, doe je alsof je er niet bent. Trek de stekker uit de telefoon en de deurbel, laat de post liggen en stel een auto-reply in op je e-mail. Niets moet meer, behalve genieten.

Wil je toch een beetje actie en zou je graag kamperen? Schuif dan de meubels opzij en leg je matras in het midden van de woonkamer. Knutsel met wat oude lakens een tent in elkaar en kruip daar ‘s avonds in. Voor het eten maak je geen gebruik meer van je magnetron en gasfornuis. Nee, koken doe je nu op je camping-gasstelletje in je tuin of op het balkon. Vraag een van je huisgenoten om na vijf minuten douchen de warme kraan open te draaien, zodat jij koud water krijgt. Zo is het campinggevoel compleet!

Gewoon doen

Op vakantie gaan lijkt voor veel mensen misschien een eerste levensbehoefte, voor andere mensen is het helemaal niet zo noodzakelijk. Waarom zou je tijdens je vakantie doen wat anderen willen doen? Het kan ook heerlijk zijn gewoon thuis te blijven en je normale gangetje te gaan. Nu kun je eindelijk doen waar je anders nooit aan toe komt. Geen gehaast, geen verplichtingen en eindelijk dat mooie boek lezen dat al tijden klaarligt. Misschien lijkt dit onbegrijpelijk, maar voor veel mensen is dit pas echt vakantie.

Voordelen van een staycation

Zoals je uit het voorgaande al hebt begrepen, zijn de voordelen van een staycation groot. Ik zet ze hier nog een keer op een rijtje:

  • Het is goedkoop, je kunt het zo duur maken als je wilt door uitstapjes te maken en uit eten te gaan;
  • Het is een milieuvriendelijke manier van vakantie vieren;
  • Je hebt geen stress van het uitzoeken van de bestemming, het geregel, het inpakken en de reis;
  • Je ziet meer van alles wat er in de buurt is te doen.

Aan het einde ben je heerlijk ontspannen, wie wil dat nu niet?


Bronnen:
NIBUD (23 juni 2015)

Alle artikelen in deze categorie: