Deze materialen heb je nodig om een teddybeer te maken

Zelf beren maken is een leuke hobby. Met de juiste materialen en gereedschappen maak je een unieke beer. Je hebt natuurlijk een patroon nodig, aan de hand waarvan je je beer gaat maken. Ook heb je stof nodig, ogen, eventueel een neus en de juiste garens om alles aan elkaar te naaien. Maar er bestaat ook een aantal handige gereedschappen die het maken van een beer makkelijker maken. Al deze spullen koop je online of bij een hobbywinkel.

Wat zijn de benodigde materialen voor het maken van een teddybeer?

Om een teddybeer te maken, heb je materialen en gereedschappen nodig. De belangrijkste zijn de volgende:

Ook zal kort ingegaan worden op hoe je aan deze materialen komt:

Het patroon

Materialen patroon
De onderdelen van een patroon

Het maken van een beer begint met het patroon. Het patroon is een tekening van alle onderdelen van de beer. Een hele beer bestaat meestal uit twee armen, twee benen, een lijfje en een hoofd met twee oren. Elk van deze delen bestaat weer uit verschillende stukken. Zo bestaat een oor uit een voorkant en een achterkant en een arm uit een achterkant, een voorkant en een handpalm. Het is mogelijk zelf een patroon te tekenen, maar voor de beginner is het beter er één te kopen. Er zijn op internet ook gratis patronen te vinden. Deze zijn ook prima te gebruiken. Je moet ze dan alleen wel zelf uitprinten.

Patronen zijn los te koop, maar ook in combinatie met de stof en onderdelen zoals ogen. Het voordeel van zo’n pakket is dat je alle benodigdheden in de juiste maten en hoeveelheden tegelijk koopt. Heb je al vaker een beer gemaakt, dan vind je het misschien leuker om zelf stof uit te zoeken en te experimenteren met verschillende soorten ogen.

Stof

Bij patronen staat meestal aangegeven hoeveel stof nodig is. Heb je een pakket gekocht, dan zit daar een stuk stof in dat precies groot genoeg is om alle patroondelen uit te halen. Vaak is het dan wel even puzzelen om alle delen erop te krijgen. Je krijgt meestal niet meer stof dan nodig.

Beren worden vaak gemaakt van mohair. Deze wol is afkomstig van de angorageit. Mohair is er in verschillende lengtes en kleuren. Ook wordt wel synthetische pluche gebruikt. De voetzolen en handpalmen worden van een afwijkende stof gemaakt, de zogenaamde potenstof. De beer zelf heeft meestal wat langer haar, terwijl de poten juist glad zijn. Hiervoor wordt suèdine of wolvilt gebruikt. Dit is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Vaak staat het leuk om de handpalmen en voetzolen van een andere kleur te maken dan de rest van de beer.

Het gezicht

Ogen

soorten garen
Neusgaren, ogengaren en gewoon garen

De ogen geven de beer een heel eigen uitdrukking. Er zijn effen zwarte ogen te koop, maar ook ogen in verschillende kleuren met een zwarte pupil. Ze kunnen van glas zijn maar ook van kunststof. Kunststof ogen, de zogenaamde veiligheidsogen, druk je voor het vullen van het hoofd door de stof. Aan de achterkant wordt er een plastic plaatje opgedrukt, waardoor het oog niet meer los kan komen.

De meeste glazen ogen hebben een metalen ringetje aan de achterzijde. Hier wordt een draad door gehaald en daarna wordt het ringetje dichtgeknepen. Het metalen pinnetje dat zo ontstaat, trek je met behulp van een lange naald en de draad die eerder door het oog was gehaald, in het hoofd van de beer. Dit gebeurt nadat het hoofd is opgevuld en gesloten. Het is belangrijk dat de draad niet breekt als hij het oog in de stof trekt. Daarom is er extra sterk ogengaren verkrijgbaar.

Neuzen en neusgaren

De neus van de beer kan je op twee manieren maken. Een mooie methode is de neus met de hand op het hoofd te naaien. Hiervoor is speciaal, extra dik, garen te verkrijgen. Dit heet neusgaren. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes. Grotere beren krijgen een neus van het dikste garen, kleine beertjes van het dunste garen.

Daarnaast is het mogelijk een kunststof neus op de beer te bevestigen. Deze neuzen werken op dezelfde manier als de veiligheidsogen: de neus prik je voor het vullen van het hoofd door de stof. Aan de binnenzijde wordt er vervolgens een plaatje op gedrukt waardoor hij niet meer los kan.

Schijven en splitpennen

schijven en splitpen
Schijven met een splitpen

Om de beer een draaibaar hoofd en beweegbare ledematen te geven, gebruik je schijven. Deze kunnen gemaakt zijn van kunststof, karton of hout. Per gewricht heb je twee schijven nodig die je met een splitpen verbindt. Steek de splitpen door de eerste schijf. Plaats de schijf aan de onderkant in het hoofd, waarbij de splitpen naar buiten steekt. Nadat het hoofd is dichtgenaaid, steek je de splitpen door de bovenkant van het lijf. Binnen in het lijf plaats je een nieuwe schijf over de splitpen. Vervolgens worden de uiteinden van de splitpen opgerold. Zo ontstaat een draaibaar hoofd. Het bevestigen van armen en benen gebeurt op dezelfde manier.

De splitpennen die gebruikt worden voor het vastzetten van de schijven, hebben een afgeplatte bovenkant. Er zijn ook splitpennen met een ronde bovenkant, de rondkopsplitpennen. Deze splitpennen kunnen in elkaar gehaakt worden, zodat de kopjes aan elkaar vastzitten. De ene kant wordt vervolgens door een schijf gestoken. De benen worden dan opgerold zodat de schijf vastzit. Deze schijf wordt in een arm, been of hoofd gestoken, zodanig dat de twee kopjes van de splitpennen buiten de arm of het been of hoofd terechtkomen. De overgebleven splitpen wordt in het lichaam gestoken. Aan de binnenkant komt er een schijf tegenaan en de benen worden opgerold. Op deze manier ontstaan wiebelgewrichten.

Vulling

De beer kan je met verschillende materialen vullen. Als de beer lekker zacht aan moet voelen, kan je hem vullen met fiberfill. Dit is een materiaal dat op watten lijkt. Hoe meer je in de beer stopt, hoe harder hij zal aanvoelen. Vul je de beer slechts licht op, dan wordt het een echte knuffelbeer. Stop je hem zo vol mogelijk, dan wordt het meer een beer om neer te zetten en naar te kijken.

Als de beer moet kunnen staan, kun je zijn voeten vullen met staalgranulaat. Dit zijn kleine stalen kogeltjes die erg zwaar zijn. Door het gewicht in zijn voeten zal de beer overeind blijven. Granulaat is er niet alleen van staal, maar ook van kunststof, glas en rubber. Elk van deze vormen geeft een ander effect. Kunststof is bijvoorbeeld lichter dan glas en staal en rubber zorgen dat de beer zacht blijft aanvoelen terwijl hij toch wat zwaarder wordt.

Gereedschappen

Om een beer te maken, zijn naald en draad natuurlijk onmisbaar. Voor wie liever niet te veel met de hand naait, is een naaimachine ook handig. Daarnaast is er een aantal gereedschappen erg handig bij het maken van beren.

  • Naald en draad: kies een draad in dezelfde kleur als de stof van de beer. Dan vallen naden het minst op.
  • Pen waarmee je op stof kunt schrijven: voor het tekenen van het patroon op de achterkant van de stof.
  • Kleine, scherpe schaar: voor het netjes uitknippen van de patroondelen uit de stof.
  • Splitpenroller: deze heeft de vorm van een schroevendraaier maar dan met een opening aan het uiteinde waar de splitpen tussen past. Hiermee laten de splitpennen zich makkelijk omrollen en vastzetten.
  • Keertang: de onderdelen van de beer worden binnenstebuiten aan elkaar genaaid. Uiteindelijk moeten ze een keer omgedraaid worden. Vooral bij kleinere beren is dit gereedschap handig: knijp de tang vast aan de binnenkant van het onderdeel en draai hem zo om.
  • Stopper: dit houten voorwerp lijkt ook op een schroevendraaier, maar dan met een stompe punt. Het is bedoeld om de vulling in de uiteinden van de ledematen, bijvoorbeeld de voeten, goed aan te kunnen drukken. Met de hand kom je daar vaak moeilijk bij.
  • Extra lange naald: om glasogen vast te kunnen maken, moet je met een naald dwars door het hoofd heen. Een normale naald is daar te kort voor. Daarom bestaan er speciale stevige en extra lange naalden.
  • Pasogen: dit zijn zwarte glasogen op een stevige naald. Deze zijn er in verschillende maten. Met behulp van deze ogen kun je gemakkelijk de juiste maat en positie van de ogen bepalen.
  • Priem: voor het maken van gaatjes op de plaatsen waar de ledematen aan het lichaam bevestigd zullen worden.
Materialen naald schaar pen
V.l.n.r.: Lange naald, schaar, pen
Materialen keertang priem stopper splitpenroller
V.l.n.r.: keertang, priem, stopper, splitpenroller
Pasogen
Pasogen

Waar kun je de materialen kopen

Veel hobbywinkels verkopen spullen die je nodig hebt om een beer te maken. Op internet zijn ook voldoende winkels te vinden waar je alles kunt krijgen wat je nodig hebt. Een greep uit de mogelijkheden:


Alle artikelen in deze categorie:


Bronnen: catalogus van Probeer