Moderne verzamelberen

Was jij als kind ook zo gehecht aan die ene speciale knuffel? Veel kinderen hebben zo’n beer of een ander dier dat onmisbaar voor ze is. Na verloop van tijd ziet het beest er niet meer uit, is het tot de draad versleten en misschien ontbreken er ogen of zelfs ledematen. Als volwassene kun je je daar niet meer mee vertonen. Gelukkig zijn er voor volwassenen heel veel beren te koop speciaal om te verzamelen. Deze moderne verzamelberen zijn voorzien van allerlei attributen en op verschillende manieren aangekleed. Er zijn verschillende merken, zoals Steiff, Hermann en Bing, die elk heel verschillende beren maken. Voor iedere berenliefhebber is er wel een merk dat aanspreekt.

Het verzamelen van moderne verzamelberen

Het verzamelen van oude, zeldzame of juist nieuwe bijzondere beren is een hobby voor jong en oud. Net als bij het verzamelen van postzegels, kunst of waar je ook maar van houdt, geeft het een geweldig gevoel als je weer een uniek exemplaar aan je verzameling hebt kunnen toevoegen. Vooral oude, zeldzame beren zijn vaak moeilijk te vinden. Je moet er voor naar veilingen, of je moet geluk hebben als je op een rommelmarkt loopt.

Elke beer in je verzameling heeft zijn eigen verhaal. Je hebt ze allemaal ergens gevonden en meegenomen. Alleen al daardoor zijn ze voor jou heel waardevol. Als je niet veel tijd in het verzamelen kunt of wilt steken, kun je nieuwe gelimiteerde edities kopen van verschillende merken. Je bouwt dan wel een mooie verzameling op, maar met minder emotionele waarde omdat je er niet op hebt hoeven ‘jagen’. Als je geluk hebt en je beer in goede conditie houdt, kan hij later misschien wel veel waard worden.

Er zijn verschillende merken die beren maken voor verzamelaars van nieuwe beren. Elk merk heeft zijn eigen geschiedenis. Vaak hebben de beren kenmerken die ze herkenbaar maken als beer van de betreffende fabrikant. Zo hebben beren van Steiff altijd een knop met een vaantje in het oor. Steiff is een vrij bekend merk, maar er zijn er meer.

Bing

Bing verzamelberen
Bing

Een van de oudere producenten van moderne verzamelberen is Bing. De gebroeders Bing maakten hun eerste beren in 1907. Hoewel het bedrijf een succes was, ging het in 1932 toch failliet. De zakenman Eric Kluge blies het merk vele jaren later nieuw leven in, met behulp van een dochter van een voormalige medewerker van Bing. Tegenwoordig maakt Bing niet alleen beren maar ook auto’s en treinen. De afbeelding is afkomstig van de website van Bing.

Charlie Bears

Charlie Bears
Charlie Bears

De berenfabriek van Charlie Bears is in Engeland gevestigd. Het bedrijf is opgericht in 2005. De eerste handgemaakte beren werden in het jaar erna verkocht. Doordat de beren met de hand gemaakt worden, kunnen er niet veel gemaakt worden. De oplages variëren van 250 tot 3.000 stuks over de hele periode waarin een bepaalde beer wordt gemaakt. Charlie Bears zijn er in verschillende soorten: van snoezige beren voor baby’s tot kunstig gemaakte beren voor volwassenen. De beer op de afbeelding (afkomstig van de website van Charlie Bears) is beer Walter, ontworpen door Isabelle Lee voor de collectie van 2012.

Hermann Teddy

Hermann
Hermann

De Duitse berenmaker Hermann Teddy is opgericht in 1912. In 2012 vierden ze dus hun 100-jarige bestaan. Hiermee zijn ze een van de oudste Duitse berenfabrieken. Naast de knuffeldieren voor kinderen maakt Hermann Teddy allerlei vrolijke beren voor je verzameling. De echte liefhebber kan lid worden van de Collectors Club. Je krijgt dan een nieuwsbrief, gratis catalogussen en jaarlijks een clubgeschenk. De beer op de afbeelding toont de beer die gemaakt is ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan.

Merrythought

Merrythought
Merrythought

Het Britse Merrythought maakt beren sinds 1930. Het is een familiebedrijf waar nu al de vierde generatie aan het roer staat. Het bedrijf is ontstaan uit een bedrijf dat garen van mohair maakt, en later ook mohair voor het maken van beren. Twee andere bekende berenmakers, Chad Valley en JK Farnell hielpen Gordon Holmes bij het opzetten van Merrythought. Doel is een meer gevarieerd productaanbod te bieden. Later neemt Merrythought de naam Farnell over. Naast verzamelberen maken ze ook ‘gewone’ beren voor kinderen. De beer op de foto is beer Otto, afkomstig van de website van Merrythought.

Steiff

Steiff verzamelberen
Steiff

Het Duitse bedrijf Steiff is opgericht door Margarethe Steiff in 1880. Het eerste goedlopende product was een vilten olifantje. Al snel ging ze ook andere dieren ontwerpen. Pas toen haar neef Richard de eerste teddybeer ontwierp, kwam de grote doorbraak voor Steiff. Tegenwoordig worden allerlei soorten dieren gemaakt, waaronder de verzamelaarsberen in gelimiteerde oplagen. Deze zijn herkenbaar aan het witte vaantje met het logo in hun oren. De fans van het merk kunnen lid worden van de Steiff Club. Zij krijgen elk kwartaal een clubmagazine, de mogelijkheid exclusieve edities te kopen en ze krijgen jaarlijks een clubgeschenk. Op de foto zie je de Lladró Saxofoonspeler.

R. John Wright

R. John Wright
R. John Wright

R. John Wright produceert sinds 1976 poppen en dieren voor verzamelaars. John Wright verloor zijn baan en besloot zijn geluk te beproeven met het maken van poppen. De eerste poppen die hij maakte, werden snel verkocht. John maakte meer poppen en al snel ging zijn vrouw Susan hem helpen. Later volgden naast poppen ook andere wezens, zoals de figuren uit de boeken van Beatrix Potter. De collectie omvat een groot aantal bekende namen, zoals Winnie the Pooh, Paddington Bear, Alice in Wonderland en The Wizard of Oz. Op de afbeelding staan de hoofdpersonen uit The Wizard of Oz in de vorm van muizen. Alle verzamelberen en andere dieren worden in gelimiteerde oplagen gemaakt in Bennington, Vermont (USA).


Alle artikelen in deze categorie:


Bronnen:
Bing: www.gebrbing.com
Charlie Bears: www.charliebears.com
Hermann Teddy: www.hermannteddy.com
Merrythought: www.merrythought.co.uk
Steiff: www.steiff.com
R. John Wright: www.rjohnwright.com