Zelf een teddybeer maken: zo doe je dat

Zelf een teddybeer maken

Wat is er nu leuker dan een zelfgemaakte teddybeer aan iemand cadeau geven? Of stel je eens voor dat er een zelfgemaakte knuffel bij je in de woonkamer zit. Je bent gegarandeerd de enige die precies zo’n beer heeft. Zelfs als je een pakket koopt waar het patroon en de benodigde stof al in zitten, krijgt je beer altijd een eigen gezicht doordat je hem zelf in elkaar zet. Ook voor mensen met weinig ervaring met naald en draad is zelf een teddybeer maken goed te doen.

Zelf een teddybeer maken: de materialen

Knuffels maken is goed te doen als je het nooit eerder hebt gedaan. Beginners kunnen het best een pakket kopen, waarin een patroon en de benodigde materialen zitten. Je hoeft dan alleen nog voor naald en draad en de benodigde gereedschappen te zorgen. Ook kun je een los patroon kopen of op internet opzoeken. Vaak staat daar bij vermeld hoeveel stof je nodig hebt, welk formaat ogen het best bij de beer passen en hoe groot de schijven moeten zijn die je gebruikt om de ledematen beweegbaar te maken. Heb je alle spullen verzameld, dan kun je aan de slag.

Het patroon van een teddybeer

Plak eerst het patroon op een stuk stevig karton. Het karton zorgt ervoor dat de patroondelen steviger worden, waardoor ze makkelijker om te trekken zijn op de stof. Knip vervolgens alle delen uit. Het komt voor dat bepaalde onderdelen twee keer precies hetzelfde voorkomen en daarom maar één keer in het patroon staan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de oren of de handpalmen en voetzolen. Maak hiervan wel het aantal delen zoals je dat uit de stof moet gaan knippen. Op die manier is het makkelijker te bepalen hoe de onderdelen op de stof moeten liggen om ze er allemaal uit te kunnen halen.

Leg de patroondelen op de stof. Puzzel net zo lang tot je alle delen op de beschikbare stof hebt liggen. Zorg ervoor dat er tussen de delen minimaal een centimeter ruimte is. Let verder op de poolrichting van de stof. Op het patroon staat meestal met een pijl aangegeven in welke richting de delen moeten liggen. De richting waar de pijl naartoe wijst, is de richting waarin de haren van de stof staan. Ga je er met je hand in die richting overheen en wrijf je met de haren mee, dan is het goed. Wrijf je tegen de haren in en gaan ze overeind staan, dan moet je de stof draaien. Let er ook op dat je de handpalmen en voetzolen van een andere stof, de potenstof, maakt.

Neem een pen die op stof kan schrijven en trek alle onderdelen om op de stof. Neem ook de aanwijzingen op het patroon over de locatie van vulopeningen en de locatie van de armen en benen over op de stof. Knip vervolgens alle delen uit. Houd hierbij een extra naad van ongeveer 5 mm aan. Knip dus niet precies over de getekende lijn maar 5 mm erbuiten. Probeer hierbij zo weinig mogelijk haren door te knippen maar knip alleen in de rug van de stof. Prik gaatjes op de plaatsen waar de armen en benen bevestigd worden aan het lichaam.

Het lichaam van je teddybeer maken

Leg beide delen van het lichaam op elkaar met de goede kant naar binnen. Speld ze aan elkaar vast. Zet in ieder geval een speld op de beide randen van de vulopening, deze is herkenbaar aan de streepjes op het patroon, ongeveer midden op de rug. Naai beide delen aan elkaar, waarbij je de vulopening open laat.

Doordat je bij het uitknippen van de verschillende delen 5 mm extra stof hebt aangehouden, kun je nu precies over de lijn naaien. Zorg bij het naaien dat de haren zoveel mogelijk naar binnen geduwd worden. Hoe minder haren door de naad naar buiten steken, hoe minder goed de naad later zichtbaar zal zijn. Draai het lichaam om, zodat de mooie kant buiten komt.

Maak het hoofd van de teddybeer

Het hoofd in elkaar zetten

zelf een teddybeer maken: patroon hoofd
De delen van het hoofd

Het hoofd bestaat meestal uit drie delen: twee zijkanten en een middenstuk. Op het hoofd staat met letters aangegeven wat waaraan vastgezet moet worden. Naai eerst de twee zijkanten aan elkaar vast. Dit is het gedeelte van de hals tot de neus. Naai vervolgens de eerste zijkant en het tussenstuk vast en daarna de andere zijkant aan de andere kant van het tussenstuk. De onderzijde van het hoofd blijft hierbij open. Draai nu het hoofd om, zodat de mooie kant buiten komt.

Als je veiligheidsogen en een veiligheidsneus gebruikt, moet je deze nu bevestigen. Let er op dat je deze in één keer op de juiste plek zet, na bevestiging krijg je ze niet meer los. Druk de ogen en neus met de pin door de stof, maak eventueel eerst een gaatje met een priem, en druk de achterzijde aan de binnenkant van het hoofd op de pin.

Vul het hoofd met bijvoorbeeld fiberfill. Begin bij de snuit, zorg dat deze voldoende stevig wordt. Als het hoofd vol is, leg je een schijf met een splitpen in de vulopening en vervolgens naai je de opening dicht. Hierbij moet de splitpen naar buiten blijven steken.

Het gezicht maken

Naai eerst de beide oren: leg de voor- en achterkant op elkaar en zet ze vast. De onderkant blijft open. Hierdoor kun je hem draaien zodat de goede kant buiten komt. Naai de oren op het hoofd. Zet ze niet recht maar meer in een boogje, zodat ze mooi bol komen te staan.

Heb je geen veiligheidsogen gebruikt, dan kun je nu de ogen bevestigen. Doe een stevige draad door het lusje achter het oog en knijp het lusje dicht. Bepaal met behulp van pasogen waar je de ogen precies wilt hebben. Maak een klein gaatje op de gekozen plek. Steek de draad die aan het oog zit, in een lange naald en steek deze door het gaatje naar de achterkant van het hoofd. Doe dit met beide uiteinden van de draad apart en zodanig dat ze aan de achterkant van het hoofd vlak bij elkaar uitkomen. Trek het oog strak het hoofd in. Knoop de draad aan de achterzijde van het hoofd stevig vast en werk de eindjes weg.

De neus naai je op het gezicht door met dik neusgaren eerst verticaal lijnen naast elkaar te maken, tot een neusvorm ontstaat, en vervolgens nog een keer terug te gaan. Zo wordt de neus mooi dik. En mond maak je door van de onderkant van de neus een streep naar onderen te naaien met aan het einde een schuin stukje naar links en naar rechts. Door met de vorm te variëren, kun je de beer verschillende uitdrukkingen geven. Eventueel kun je, voor je de neus gaat naaien, de haren rond de snuit kort knippen.

neus
Een genaaide neus
zelf een teddybeer maken: ogen in hoofd bevestigen
Het bevestigen van de ogen

De ledematen van de teddybeer

Armen

armen
De onderdelen van een arm

Bij het maken van de armen moet je eerst de handpalm aan de binnenkant van de arm bevestigen. Let er hierbij op dat van beide delen de goede kant naar dezelfde kant wijst, dus als je de arm plat neerlegt, heb je van beide delen ofwel de binnenkant ofwel de buitenkant naar boven liggen. Vervolgens kun je de andere helft van de arm eraan naaien. Laat ook hier weer de vulopening open, zodat je de arm kan keren als hij klaar is. Keer de arm en vul hem op. Als hij bijna vol is, leg je een schijf in de arm en druk je een splitpen door de schijf en door de stof naar buiten. Doe dit op de plaats die aangegeven is op het patroon en waar je al een gaatje hebt gemaakt. Vul de arm verder op en naai hem dicht.

Benen

Het been bestaat uit een voetzool en twee zijkanten. Naai eerst de zijkanten van het been aan elkaar. Laat de vulopening weer open en ook de onderkant. Als laatste naai je de voetzool aan de onderkant van het been. Zet deze eerst goed vast met spelden, zodat hij netjes vastgenaaid kan worden. Als de voetzool erin zit, kan het been gekeerd worden. Vul hem op, eventueel met staalgranulaat in de voeten zodat de beer kan staan. Vergeet niet een schijf met splitpen in het been te zetten voordat hij helemaal gevuld is. Sluit het been af als hij volledig gevuld is.

De beer komt tot leven: alle onderdelen bevestigen

schijf
De bevestiging van een arm aan het lijf

Alle onderdelen zijn nu klaar. Alleen het lichaam is nog niet gevuld. Bevestig eerst het hoofd en de armen en benen. Doe dit door de splitpennen op de aangegeven plaatsen door het lijf naar binnen te steken. Doe er aan de binnenkant een nieuwe schijf overheen. Rol vervolgens de splitpennen op, zodat ze de ledematen stevig op hun plek houden. Doe dit zo strak dat de armen en benen nog wel kunnen draaien, maar dat ze niet zo los zitten dat ze uit zichzelf gaan bewegen.

Als alle onderdelen zijn bevestigd, kan het lichaam gevuld worden en kan de rug dichtgenaaid worden. Nu heb je je eigen zelfgemaakte teddybeer!


Alle artikelen in deze categorie: