Netatmo regenmeter: extra bij het weerstation

Het bedrijf Netatmo is leverancier van een weerstation dat zich duidelijk onderscheidt van andere weerstations. Dit strak vormgegeven weerstation staat in verbinding met het internet. Daardoor kun je de gemeten gegevens, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, aflezen op je smartphone, tablet en computer. In 2014 is dit weerstation uitgebreid met een digitale regenmeter. Nu kun je dus op je scherm aflezen hoeveel de Netatmo regenmeter heeft opgevangen. Je hoeft dus niet meer door weer en wind naar buiten om daar in het opvangbakje te gaan kijken.

De Netatmo regenmeter: onderdeel van het Netatmo weerstation

Het design

Het weerstation van Netatmo heeft een strak design. Het past daarmee prima in een moderne woonkamer. De regenmeter doet zijn werk buitenshuis. Hij heeft echter wel wat ruimte om zich heen nodig om dat goed te kunnen doen. Daardoor is hij goed zichtbaar in de tuin. Omdat het oog ook wat wil, is het dan belangrijk dat de regenmeter een leuk uiterlijk heeft. De vormgeving van de regenmeter wijkt duidelijk af van de binnenmodule van het weerstation. De zwarte basis en het doorzichtige plastic van de opvangbak zien er echter even modern uit.

De werking van de digitale regenmeter

Traditionele regenmeters vangen de regen op in een opvangbak. Deze bak is voorzien van een schaalverdeling waar je kunt aflezen hoeveel regen er is gevallen. Na een regenbui moet je deze legen, anders wordt de volgende bui er gewoon bij opgeteld. Met een digitale regenmeter hoeft dat niet meer.

De regen wordt in de opvangbak opgevangen en valt van daaruit in een klein kiepbakje. Als het bakje vol is, kiept hij om en komt een tweede bakje tevoorschijn. Elke keer als het bakje kiept, wordt een vaste hoeveelheid regen geregistreerd. Aan de hand van het aantal keren dat het bakje kiept in een bepaalde tijd, kan zo bepaald worden hoeveel regen er gevallen is in die tijd.

De regenmeter geeft zijn gegevens via Wi-Fi door aan de binnenmodule. De binnenmodule stuurt de gegevens vervolgens door naar het internet. Daarna zijn de gegevens op te vragen in een app of via de website van Netatmo. Direct aflezen van het apparaat is dus niet mogelijk.

Om de regenmeter optimaal te laten werken, moet hij vrij in de ruimte staan. Als hij bijvoorbeeld direct tegen het huis hangt, kan dat de meting verstoren. Als de wind tegen de andere kant van het huis staat, waardoor de regenmeter in de luwte staat, zal er relatief weinig regen in de meter terecht komen. Ook hoge bomen kunnen de meting verstoren.

Gevoeligheid

De regenmeter heeft een nauwkeurigheid van 1 mm/h. Volgens de specificaties kan hij minimaal 0,2 mm/h en maximaal 150 mm/h meten. Een extreme regenbui is voor deze regenmeter dus geen probleem. In de praktijk blijkt overigens dat ook een regenbui van 0,1 mm geregistreerd wordt.

Uitlezen hoeveel regen er is gevallen

De app

Als je de meetgegevens op een tablet of smartphone wilt aflezen, dan kun je daarvoor de app van Netatmo gebruiken. Er is een app voor Apple-apparaten en een Android-app. De regenmeter is eenvoudig toe te voegen door middel van een knopje in de app. In de app kun je zien hoeveel het die dag al heeft geregend, hoeveel regen er in het afgelopen uur is gevallen en hoeveel er die dag in totaal verwacht wordt. Zo kun je zelfs zien hoeveel regen er nog verwacht wordt. Alleen de gegevens van de huidige dag worden weergegeven.

De waarnemingen worden ook in een grafiek getoond. Je ziet dan per half uur hoeveel millimeter regen er is gevallen. In de grafiek kun je ook zien hoeveel regen er op eerdere dagen is gevallen.

app 1
De meetgegevens van de Netatmo regenmeter
Netatmo regenmeter app 2
Grafische weergave van de meetgegevens

De website

Als je inlogt op de website van Netatmo, kun je daar ook alle gegevens van het weerstation zien. Van de regenmeter wordt per uur getoond hoeveel regen er is gemeten. Je kunt selecteren of je het per dag, week of maand wilt zien en van welke datum.

Netatmo website
De gegevens weergegeven op de website van Netatmo

Gebruikerservaring

De Netatmo regenmeter voelt wat goedkoop aan door de plastic behuizing. Volgens de specificaties kan hij wel tegen hagel en harde wind, maar bij zeer lage temperaturen kan hij beter naar binnen. Met twee schroefjes is de meter vast te zetten, waardoor hij netjes op zijn plaats blijft. Als het motregent of heel kort en niet al te hard regent, registreert de regenmeter niets. Regent het harder, dan wordt elke tien minuten doorgegeven hoeveel water er is gepasseerd.

Door dit interval van tien minuten kan het soms vrij lang duren voordat je in de app kunt zien dat het regent. Heb je je was buiten hangen, dan is die al nat voor je doorhebt dat het regent. Je zult dus ook nog gewoon naar buiten moeten kijken om het weer in de gaten te houden. Als je niet thuis bent, kun je toch zien dat het die dag geregend heeft, dus dat je je planten in de tuin geen water hoeft te geven.

Oordeel over de digitale regenmeter van Netatmo

De Netatmo regenmeter is een leuke aanvulling op het weerstation. Zonder dat je zelf dagelijks de regenhoeveelheden hoeft op te schrijven, kun je toch bijhouden hoeveel het geregend heeft. Ook kun je op afstand zien of het geregend heeft. De regenmeter heeft een aantal voor- en nadelen.

Pluspunten:

  • Je kunt via een app of via de website zien hoeveel regen er gemeten wordt.
  • De gemeten waarden zijn tot ver in het verleden terug te zien.
  • Je hoeft de meter niet regelmatig leeg te gooien.
  • De regenmeter is bestand tegen UV, hagel en harde wind.

Minpunten:

  • Op het moment dat het begint te regenen, krijg je geen waarschuwing.
  • De behuizing is van plastic, wat niet erg degelijk aanvoelt.
  • De prijs is vrij hoog: bij de introductie in 2014 € 69,-.
  • Bij zeer lage temperaturen kun je de regenmeter beter niet buiten laten.

Alle artikelen in deze categorie:


Bronnen:
https://www.netatmo.com/nl-NL/product/specifications/station#view_3 (d.d. 11-10-2014)
Afbeelding bij de inleiding: https://www.netatmo.com/nl-NL/product/accessories/station#view2 (d.d. 11-10-2014)
Overige afbeeldingen: Android-app en ingelogde website Netatmo