Je huis verwarmen met infrarood panelen

Het verwarmen van de woning met behulp van infrarood panelen is een vrij nieuwe manier van verwarmen. Terwijl andere soorten van verwarming de lucht verwarmen, verwarmen infrarood panelen alle objecten en personen in de ruimte. Het resultaat is een snel gevoel van warmte zonder luchtstromen en ronddwarrelende stofdeeltjes. Verwarming met infraroodpanelen is een relatief efficiënte vorm van elektrische verwarming. Hoe werken deze panelen?

Je huis verwarmen

De meeste huizen in Nederland worden verwarmd met behulp van een cv-ketel. Deze ketel werkt op gas en verwarmt water, dat vervolgens via buizen naar radiatoren wordt geleid. De radiatoren geven de warmte af aan de lucht in de omgeving. Doordat de warme lucht opstijgt, ontstaat een luchtstroom en wordt de gehele ruimte opgewarmd.

Ook de meeste soorten elektrische verwarming, zoals de ventilatorkachel en de convectorkachel, brengen een luchtstroom op gang door lucht te verwarmen. Door de luchtstroom kan het op plaatsen waar de lucht nog relatief koel is, zoals vlak voor een raam, kil aanvoelen. Ook neemt de luchtstroom stofdeeltjes mee die zich vervolgens door het huis verspreiden.

Het kan echter ook anders. Een betrekkelijk nieuwe manier van het verwarmen van de woning is met behulp van infrarood panelen. Deze panelen hangen aan het plafond en stralen infrarood warmte uit. Ze verwarmen niet de lucht maar het oppervlak waar de infraroodstralen op terecht komen. Dit kunnen personen zijn, maar ook de vloer, de bank of de eettafel. De panelen kunnen ook aan de muur bevestigd worden, maar dan werken ze minder efficiënt.

Hoe werken infrarood panelen

Werking

Een infrarood paneel bestaat uit een frame met achterwand, de benodigde elektronica, een isolatielaag, een carbon of semiconductor laag en een plaat van veiligheidsglas. Sommige infraroodpanelen zijn voorzien van een energie versnellende coating waardoor ze sneller en effectiever werken. De carbon of semiconductor laag zorgt voor het opwekken van de infraroodstraling. Dit is onzichtbare lange golf infrarood. Deze straling verwarmt het oppervlak waar het op terecht komt. De mensen en voorwerpen in de ruimte stralen zelf weer warmte uit, waardoor uiteindelijk de ruimte ook warm zal worden.

De werking van de panelen is dus eigenlijk vergelijkbaar met de opwarming door de zon: de zon verwarmt de aarde en de aarde straalt die warmte weer uit waardoor de lucht warm wordt. Als je zelf onder een paneel zit, voelt dat ook aan alsof je door de zon verwarmd wordt. De lucht om je heen hoeft niet zo warm te zijn, waardoor deze manier van verwarmen efficiënt werkt. Je hoeft niet recht onder een paneel te zitten om het warm te hebben: de panelen stralen onder een hoek van ongeveer 170 graden, waardoor je ook naast het paneel warmte voelt.

De stralen komen ongeveer 2,5 tot 3 meter ver. Daarom is het beter de panelen aan het plafond te bevestigen dan aan de muur: de afstand van een muur tot de tegenoverliggende muur is vaak meer dan 3 meter. De andere muur zal dus nauwelijks verwarmd worden. De afstand van het plafond tot de vloer is meestal korter.

Lage en hoge temperatuur panelen

Er bestaan lage temperatuur panelen en hoge temperatuur panelen. Zoals de naam al aangeeft, hebben lage temperatuur panelen een oppervlak met een lage temperatuur en hebben hoge temperatuur panelen een hoge oppervlaktetemperatuur. Lage temperatuur panelen worden voornamelijk gebruikt in woningen, winkels en andere niet al te grote ruimten. Hoge temperatuur panelen zijn geschikt voor grotere (bedrijfs-)ruimtes.

Temperatuurregeling

Sommige panelen moet je handmatig aan- en uitzetten. Andere hebben een verbinding met een thermostaat, zodat ze de gewenste temperatuur bereiken zonder dat je er verder naar om hoeft te kijken. Doordat de panelen snel warmte geven, zijn ze erg geschikt voor het verwarmen van ruimtes waar je niet lang bent, zoals de badkamer. Als de lucht nog niet opgewarmd is, begint het toch al behaaglijk aan te voelen. Gebruik je hier de cv-installatie, dan is de badkamer warm tegen de tijd dat je klaar bent met douchen, of je moet hem ruim van tevoren aanzetten. Ook voor de verwarming van een ruimte zoals een werkkamer zijn infrarood panelen geschikt, omdat dan de ruimte waar de thermostaat zich bevindt, niet opgewarmd hoeft te worden.

Het is ook mogelijk het hele huis te verwarmen met infrarood panelen. Dit is een goede keus voor mensen die zonnepanelen hebben. Als de zonnepanelen meer energie opleveren dan je gebruikt, krijg je er vaak weinig voor terug van het energiebedrijf. Het verwarmen van de woning met behulp van elektriciteit kan dan voordelig zijn.

Wat kosten infrarood panelen

Infrarood panelen zijn in verschillende maten verkrijgbaar. In het algemeen geldt dat grotere panelen meer vermogen leveren en dus een grotere ruimte kunnen verwarmen. De prijs hangt sterk af van de grootte van de panelen en varieert tussen 200 euro voor een paneel van 300 Watt en 1000 euro voor een paneel van 1000 Watt. Het vermogen dat nodig is voor het verwarmen van een ruimte verschilt per merk. Per 100 Watt varieert de te verwarmen ruimte van 1 tot 3 m2. Voor een badkamer van 6 m2 zul je dus genoeg hebben aan een paneel van 300 Watt. Een woonkamer van 25 m2 heeft echter minimaal 1000 Watt nodig.

De aanschaf van de panelen vergt dus een behoorlijke investering. Daarnaast verbruiken ze elektriciteit. Bij een energieprijs van €0,23 per kWh kost een paneel van 1000 Watt €0,23 per uur. Een infrarood paneel hoeft niet constant actief te zijn. Net zoals bij verwarming via de cv-installatie gebeurt, kunnen de panelen uitgeschakeld worden als de ruimte de gewenste temperatuur heeft bereikt. Als het systeem aan een thermostaat is gekoppeld, gebeurt dit automatisch. Dit werkt het meest efficiënt als gebruik gemaakt wordt van een modulerende thermostaat. Zo’n thermostaat schakelt de panelen niet slechts aan of uit, maar laat ze op een lager vermogen doorwerken als de gewenste temperatuur bijna is bereikt.

Voor- en nadelen van verwarming van je huis met infrarood warmte

Of de aanschaf van infrarood panelen voordelig is, verschilt per situatie. Hier worden nog een keer de voor- en nadelen op een rij gezet. Infrarood panelen hebben de volgende voordelen:

  • De panelen zijn efficiënter dan andere vormen van elektrische verwarming omdat niet de hele ruimte opgewarmd hoeft worden. Bovendien voelt het eerder comfortabel aan doordat je direct door de panelen verwarmd wordt.
  • Er komt geen luchtstroom op gang waardoor stof zich minder door het huis verspreidt en er geen kille hoekjes bij het raam zijn.
  • Er zijn geen radiatoren meer nodig in huis, alleen onopvallende platen tegen het plafond of de muur.
  • De panelen zijn ook verkrijgbaar met gekleurde afdekplaten of met afbeeldingen. Zo heb je meteen een mooie wandversiering of plafondschildering.

Infrarood panelen hebben ook een aantal nadelen:

  • De aanschafprijs van de panelen is vrij hoog.
  • Bij installatie in een bestaand huis zijn de panelen niet gemakkelijk weg te werken in het plafond.
  • Op plaatsen in het huis die wat verder van een paneel verwijderd zijn, kan het langer duren voor het warm aanvoelt.

Alle artikelen in deze categorie:


Bronnen:
Brochure van ThermIQ: “Brochure_panelen_NL.pdf”
https://www.heatpanel.nl/
http://infraroodverwarming.org/
http://ecoheating.nl/