Digitaal lezen: alleen maar voordelen

Al een aantal jaren begint het steeds gewoner te worden: digitaal lezen. Je kunt het doen op je computer, je tablet, je smartphone of een speciaal voor het lezen bedoelde e-reader. Er zijn mensen die hardnekkig vasthouden aan het papieren boek. Digitaal lezen heeft echter veel voordelen. Papieren boeken zullen nog wel een hele tijd blijven bestaan, maar het digitale boek heeft de toekomst! Daarom zet ik hier een aantal voordelen van digitaal lezen voor je op een rij.

Direct lezen

Digitale boeken kun je altijd en overal aanschaffen en downloaden via internet. Op het moment dat je besluit dat je een bepaald boek wilt lezen, kun je het direct kopen en gaan lezen. Ook ’s avonds en op zondag. Je hoeft er niet voor door de regen te fietsen om er daarna achter te komen dat het boek bij jouw boekhandelaar uitverkocht is. Ook hoef je niet te wachten tot de postbode het de volgende dag komt brengen.

Geen stapels nog te lezen boeken

Als je veel leest en nog veel meer wilt lezen, dan heb je waarschijnlijk ergens een stapel ongelezen boeken liggen. Die stapel ligt vaak in de weg en herinnert je er steeds aan dat je te weinig tijd hebt om te lezen. Als je digitaal leest, staan al die boeken netjes in een mapje op je computer of e-reader. Ze staan nooit in de weg, liggen niet te verstoffen en zijn altijd snel te vinden.

Geen inzakkende, volle boekenkasten

Als je veel papieren boeken koopt, heb je ook veel boekenkasten nodig. Vooral als je klein behuisd bent, is de ruimte zo vol. Steeds maar weer proberen nog meer boeken in die kast te proppen, levert een slordige kast op waar je ook nog eens niets kunt vinden. Digitale boeken nemen weinig plaats in. Hoeveel je er ook hebt, er kan er altijd nog wel eentje bij.

Digitaal lezen is vaak goedkoper lezen

Voor papieren boeken geldt sinds 1 januari 2020 hetzelfde BTW-tarief als voor papieren boeken: 9%. Eerder gold voor e-books het hogere tarief van 21%. Ondanks dat verschil waren e-books toch vaak al goedkoper. Daarnaast zijn er vaak hele goede aanbiedingen te vinden. Kijk maar eens op bol.com, blz.nl, kobobooks.com of amazon.nl. Altijd zijn er wel e-books in de aanbieding. Ook zonder aanbiedingen loopt het verschil vaak al op tot 5 euro of meer per boek.

Als je een e-reader aanschaft speciaal voor het lezen, moet je eenmalig een extra uitgave doen. Een goede e-reader kun je kopen voor minder dan 100 euro. Met een prijsverschil van 5 euro per boek heb je dat na 20 boeken terugverdiend. En dan is de kostenbesparing voor die boekenkast die je nu niet extra nodig hebt, nog niet eens meegerekend!

Gemakkelijk meenemen

Neem je veel boeken mee op reis, dan weet je hoe zwaar die zijn in je tas. Een e-reader weegt niet veel en je smartphone of tablet heb je waarschijnlijk toch al bij je. Digitaal lezen levert dus een grote besparing in het gewicht van je bagage. Ook onderweg naar je werk heb je je smartphone toch al bij je. Dan kun je er net zo goed je boek op lezen.

Synchroniseren tussen verschillende apparaten

Digitaal lezen kan op verschillende apparaten. Zijn die apparaten met internet verbonden, dan kunnen ze met elkaar communiceren. Zo weet elk apparaat op welke bladzijde je gebleven bent met lezen. Thuis lees je ’s avonds lekker lui op de bank op je e-reader. De volgende ochtend in de trein lees je op je smartphone. Het is maar net welk apparaat je toevallig bij de hand hebt. De e-readers van Kobo en Amazon (de Kindle) hebben deze functionaliteit. Ook als je geen e-reader hebt maar alleen op je tablet, smartphone en/of pc leest, dan kunnen deze onderling synchroniseren en weet je altijd waar je was.

Lettertype aanpassen

Mensen die wat minder goed zien, hebben soms baat bij een extra groot lettertype. Hiervoor zijn speciale grote-letterboeken op de markt. Op een e-reader kun je zelf de lettergrootte en het lettertype instellen. Op die manier ben je niet afhankelijk van een uitgever die bereid is een boek met grotere letters uit te geven.

Ook voor dyslectici kan de e-reader een uitkomst zijn. Er bestaat een speciaal lettertype met de toepasselijke naam ‘Dyslexie‘ dat speciaal voor deze groep is ontworpen. Een papieren boek voorzie je niet zomaar even van een ander lettertype. Digitaal kan dat wel.

Hou de kantlijn schoon

Schrijf je graag aantekeningen in de kantlijn? Een papieren boek gaat er slordig van uitzien en bovendien vind je je krabbels niet gemakkelijk terug. In een digitaal boek kun je ook aantekeningen maken, die je vervolgens ook weer eenvoudig terugvindt. Ze komen netjes in een lijstje te staan en je klikt zo door naar de gewenste pagina. Ook kun je digitale ezelsoren toevoegen.

Overtuigd van de voordelen van digitaal lezen?

Wil je digitaal gaan lezen? Dan kun je eenvoudig beginnen. Download een leesapp (bijvoorbeeld Aldiko of een app van Bol.com, Kobo of Amazon) op je telefoon of tablet en zoek een gratis verkrijgbaar boek om te beginnen. Wil je liever een e-reader uitproberen? Als je lid bent van de bibliotheek, kun je daar vragen of ze e-readers uitlenen. Sommige bibliotheken hebben leen-readers beschikbaar zodat je het digitale lezen kunt uitproberen voor je zelf zo’n apparaat aanschaft.


Alle artikelen in deze categorie: