Legaal en gratis e-books lezen: drie apps

Digitaal lezen wordt steeds populairder. Een voordeel van digitaal lezen is dat veel boeken goedkoop of zelfs gratis beschikbaar zijn. Er zijn apps waarmee je op je tablet of telefoon gratis e-books kunt downloaden en lezen. Een vergelijking van drie van deze apps leert dat ze nogal verschillen in mogelijkheden en gebruiksgemak. Sommige apps zijn zowel voor Android als iOS te krijgen, andere alleen voor Android. Alleen de Android-apps zijn bekeken.

Drie apps om legaal en gratis e-books te lezen

Veel mensen kennen de weg op internet goed genoeg om bijna alle boeken gratis te kunnen bemachtigen. Erg eerlijk ten opzichte van de schrijvers en uitgevers is dit echter niet. Gratis lezen is ook op een legale manier mogelijk: bijvoorbeeld met een van de drie apps die in dit artikel besproken worden. De “Vakantiebieb” biedt in de schoolvakanties gratis leesplezier, “Lees dit boek” geeft af en toe een boek tijdelijk weg en “Gratis boeken downloaden” helpt je met het vinden van boeken waarvan de auteursrechten verlopen zijn en die daarom gratis zijn.

Vakantiebieb

Beschrijving

Vakantiebieb

De gratis app “Vakantiebieb” biedt boeken aan in de schoolvakanties. Aanvankelijk werden de boeken tijdens de zomer-, herfst- en kerstvakantie beschikbaar gesteld, nu is dat alleen nog maar in de zomervakantie. In deze periode kunnen de boeken gedownload worden, waarna ze offline te lezen zijn. Na afloop van de periode zijn de boeken niet meer te lezen. De app wordt ter beschikking gesteld door de bibliotheek, maar je hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek om de boeken te kunnen lezen. Wel moet je je eenmalig registreren.

Er zijn boeken beschikbaar in verschillende genres, onder andere kinder- en jeugdboeken, romans, thrillers en verhalenbundels. Het aanbod varieert per vakantie. Tot nu toe waren er steeds 30 tot meer dan 50 boeken te lezen. De boeken kunnen alleen in de app gelezen worden.

De app is beschikbaar voor Android en IOS.

De app in de praktijk

Het is prettig lezen met deze app. Tijdens de vakantieperiodes kunnen boeken uitgezocht worden op basis van genre of uit een lange lijst. Van elk boek kunnen details bekeken worden en ze kunnen naar de boekenkast gedownload worden. De app start op met deze boekenkast waardoor je meteen een overzicht hebt van de boeken die je wil lezen. Als je een boek uit hebt, kun je hem uit de boekenkast verwijderen, maar na afloop van de vakantie verdwijnen de boeken ook vanzelf uit de kast.

Het is natuurlijk jammer, maar wel begrijpelijk, dat deze app alleen beschikbaar is in de vakanties. Als veel van de boeken je aanspreken, is het aardig doorlezen. Ook jammer is dat er alleen in de zomervakantie boeken beschikbaar gesteld worden. De keuze is wel redelijk groot. Verder is het een aardige app waarmee je een zomer lang gratis kunt lezen.

Lees dit boek

Beschrijving

Lees dit boek

De gratis app “Lees dit boek” biedt fragmenten aan van nieuwe boeken. Regelmatig worden nieuwe boeken in de app geplaatst en oude verwijderd. In de app kun je eerst een fragment lezen en vervolgens besluiten het boek aan te schaffen. Het lezen van het fragment kan alleen op het apparaat waar de app op staat. Er wordt niets gedownload dus het werkt alleen als je online bent. Kopen gaat via de iBookstore of de Google Play store. Op de boeken wordt korting gegeven. Na aanschaf kun je wel zelf bepalen met welke app je het boek leest.

Naast de fragmenten worden één of twee boeken volledig gratis aangeboden. Deze kunnen gedurende beperkte tijd gedownload worden waarna ze gelezen kunnen worden. De periode waarin het boek gedownload kan worden, kan verschillen van de tijd waarin het boek beschikbaar blijft om te lezen. Soms kan het boek maar één dag gedownload worden, soms een aantal weken. Na deze periode blijft het boek nog beschikbaar om te lezen. Voor de meeste boeken geldt dat ze zes weken lang gelezen kunnen worden.

De app is verkrijgbaar voor Android en IOS.

De app in de praktijk

In de praktijk blijkt de app niet alles te doen wat beloofd wordt. De Android-versie laat na het opstarten een overzicht zien van boeken. Deze lijst lijkt echter niet regelmatig bijgewerkt te worden. Eind maart 2014 is er slechts één boek te vinden, op een totaal van twintig boeken, dat in 2014 is verschenen. Ook van het boek dat gemerkt is als “heel boek” en in zijn geheel gratis gelezen zou moeten kunnen worden, is slechts een fragment te lezen. De termijn om gratis te lezen blijkt al twee maanden voorbij te zijn. In mei 2014 zijn er wel weer nieuwe boeken te vinden, maar op dat moment zijn er geen gratis boeken.

Als je een boek aantikt, wordt een scherm geopend met informatie over de schrijver en het boek. Vervolgens kun je een fragment lezen door op de knop “Lees fragment” te drukken. Als je vervolgens besluit het boek te kopen, kun je op de knop “Koop dit boek” drukken en word je naar de Google Play Store of iBookstore geleid. De korting die in de app wordt vermeld, krijg je daar ook daadwerkelijk. Al met al is het een mooie app met handige mogelijkheden.

Gratis boeken downloaden

Beschrijving

De app “Gratis boeken downloaden” is een ebook-reader waarmee je ook uit een ruime collectie gratis ebooks kunt kiezen. Het gaat hier om oudere boeken die ook elders gratis verkrijgbaar zijn. Handig is dat ze hier geordend zijn naar titel, auteur, populariteit of recent toegevoegd, waardoor het gemakkelijk zoeken is. Er zijn zowel Nederlandse boeken als vertaalde werken van buitenlandse auteurs te krijgen.

Deze app is alleen beschikbaar voor Android.

De app in de praktijk

De app werkt niet erg intuïtief, het is even zoeken naar de instellingen en naar de mogelijkheid om boeken te zoeken en downloaden. Als een boek eenmaal gevonden en gedownload is, kun je hem lezen in de reader. De boeken worden in epub-formaat opgeslagen op je tablet of telefoon, waardoor ze ook in andere readers te lezen zijn of over te zetten zijn naar een echte e-reader. Voor een veellezer is dat een prettige mogelijkheid.

Conclusie

Als je gratis en legaal ebooks wil lezen, is er voldoende keuze uit apps. De app met de meeste recente boeken is de Vakantiebieb. Het enige nadeel van deze app is dat de boeken slechts tijdens bepaalde periodes beschikbaar zijn. Lees je graag oude boeken, dan is de “Gratis boeken downloaden”-app heel geschikt.


Bronnen:
De Android-apps: Vakantiebieb, Lees dit boek, Gratis boeken downloaden

Alle artikelen in deze categorie: