E-books lezen op je Linux-pc

Als je net overgestapt bent van een Windows-pc naar een Linux-pc, dan moet je van veel zaken uitzoeken hoe het nu werkt. Een van de dingen die je even moet weten, is hoe je e-books kunt lezen op je Linux-pc. Als je bijvoorbeeld een Adobe DRM-beveiligd ebook in epub-formaat hebt gekocht, dan kun je dat niet zonder meer openen. Op een Windows-pc gebruik je daar Adobe Digital Editions voor, maar daar is geen Linux-versie van. Gelukkig zijn er mogelijkheden om wel e-books te kunnen lezen op je Linux-pc.

Beveiliging van e-books

Om illegale verspreiding te voorkomen, worden e-books vaak beveiligd. Lange tijd werd meestal Adobe DRM (Digital Rights Management) toegepast. Deze beveiliging zorgt dat je een boek dat je gekocht hebt, alleen op je eigen geautoriseerde apparaten kunt lezen. Geef je het boek aan iemand anders, dan kan die het boek niet lezen. Om deze e-books te kunnen lezen, heb je Adobe Digital Editions nodig.

Als je een Kindle e-reader hebt en je e-books bij Amazon koopt, heb je te maken met de specifieke beveiliging van Amazon Kindle. Je kunt de boeken alleen lezen op je Kindle e-reader of via je Amazon-account in een speciaal programma van Kindle voor je pc of de Kindle-app voor Android of iOS op je tablet of telefoon.

Er is een andere vorm van beveiling, die steeds vaker wordt toegepast: het watermerk. Boeken met een watermerk kun je op elk willekeurig apparaat lezen en kun je ook uitlenen aan familie of vrienden. Door het watermerk kan het boek echter naar jou herleid worden als het bijvoorbeeld op een torrent-site is te vinden. De manier waarop een ebook beveiligd is, heeft dus invloed op welke programma’s je kunt gebruiken om je boeken te lezen.

Onbeveiligde ebooks

E-book Viewer

Bij Linux (Mint 17.1) wordt standaard een e-book viewer meegeleverd. Met deze viewer kun je e-books lezen die ofwel niet beveiligd zijn ofwel een watermerk hebben. De standaard viewer kan meerdere formaten openen: onder andere epub, mobi en azw3 worden ondersteund. Met dit programma kun je alleen boeken lezen. Je kunt er niet je bibliotheek mee beheren. Je zit natuurlijk niet vast aan het standaard meegeleverde leesprogramma. Er zijn verschillende e-book-viewers te downloaden, zoals Calibre, FBReader en Okular.

EPUBReader

EPUBReader is een add-on van Firefox. Als je deze browser gebruikt en je installeert de extensie, dan kun je in de browser je e-books lezen, als ze in epub-formaat zijn. De boeken die je hebt geopend, worden in je bibliotheek gezet, zodat je ze later gemakkelijk terugvindt. Ook kun je met deze reader gratis boeken zoeken, bijvoorbeeld op de website gutenberg.org.

Calibre

Heb je veel e-books en wil je die op een overzichtelijke manier opslaan en beheren, dan is het programma Calibre een goede optie. Dit programma is beschikbaar voor Linux. In Calibre kun je je boeken importeren en voorzien van allerlei kenmerken. Je kunt bijvoorbeeld labels toevoegen (zoals ‘literaire thrillers’, ‘non-fictie’ of ‘buitenlandse literatuur’). Ook kun je reeksen maken: je kunt bijvoorbeeld een reeks ‘gelezen’ en ‘ongelezen’ maken zodat je gemakkelijk kunt selecteren op de boeken die je nog niet hebt gelezen.

Met behulp van Calibre is het mogelijk de boeken om te zetten van het ene formaat naar het andere. Heb je bijvoorbeeld een boek in mobi-formaat en kan je e-reader alleen epub aan, dan kun je het boek omzetten. Als je je e-reader op je computer aansluit, kun je met behulp van Calibre je boeken overzetten naar het leesapparaat.

Adobe Digital Editions (ADE) en Linux

Als je Windows gebruikt, dan is Adobe Digital Editions het programma om gekochte e-books met Adobe DRM te downloaden en lezen. Van dit programma bestaat echter geen versie voor Linux. Toch is het wel te gebruiken onder Linux. Er zijn twee mogelijkheden: ofwel je hebt naast Linux ook Windows op je pc geïnstalleerd, ofwel je hebt alleen Linux.

Let op: op Linux-pc’s werken niet alle versies van Adobe Digital Editions. Van versie 1.7 is bekend dat deze wel werkt. Voor de grootste kans op succes kun je dus het beste deze versie gebruiken.

Linux en Windows

Als je ook Windows op je pc hebt, dan is een eenvoudige manier om Adobe Digital Editions werkend te krijgen door simpelweg Windows op te starten en het daar te installeren. Heb je het daar werkend, dan kun je het ook onder Linux gebruiken. Om een aangeschaft boek te downloaden, moet je iets anders te werk gaan dan onder Windows. Je moet namelijk eerst het programma openen, voor je een boek kan downloaden.

Adobe Digital Editions open je met behulp van het programma Wine. Dit is een programma dat zorgt dat Windows-programma’s ook onder Linux gebruikt kunnen worden. Je gaat in de verkenner naar de locatie waar ADE geïnstalleerd is. Vervolgens rechtsklik je op de programmanaam en kies je ervoor het programma te openen met ‘Wine Windows Program Loader’. Het programma start nu.

Een andere methode is het aanmaken van een launcher op je desktop. Als je werkt met een Linux-versie die erg op Windows lijkt, dan heb je gewoon een desktop waar je rechts op kan klikken. Je kiest dan voor ‘Create a new launcher here…’. Je moet het commando invullen waarmee het programma opent. Dat doe je door met de Browse-knop digitaleditions.exe op te zoeken en te selecteren. Geef je launcher nog een naam mee en klik op OK. Je zie nu dat er een icoontje op je desktop staat met de naam die je hem zelf net hebt gegeven. Dubbel klikken op dit icoontje opent het programma.

Als je een boek gekocht hebt en gedownload hebt van de website van de winkel, dan heb je een bestandje met de extensie ‘.acsm’ gedownload. Dit bestand sleep je vanuit je verkenner naar Adobe Digital Editions. Je opent het dus niet door er dubbel op te klikken. ADE zorgt dat het boek gedownload en geopend wordt. Het slaat een versie in epub-formaat op op je computer. Dit bestand kun je overzetten naar je e-reader of in ADE lezen.

Alleen Linux

Heb je geen Windows, dan kun je de Windows-versie van Adobe Digital Editions installeren via Wine. Daarmee wordt het mogelijk gemaakt een Windows-programma onder Linux te gebruiken. Ook hier geldt weer dat je eerst ADE moet openen en daarna het ascm-bestand erheen moet slepen om je boek te importeren.

Kindle

Als je je boeken bij Amazon koopt, kun je ze alleen lezen op Kindle-apparaten of met Kindle-programma’s. Om de boeken op je computer te lezen, heb je twee mogelijkheden: de Kindle Cloud Viewer en Kindle for PC.

Kindle Cloud Reader

Om de Kindle Cloud Reader te kunnen gebruiken, heb je geen speciaal programma nodig. Je leest de boeken via internet. Boeken die je aan het lezen bent, worden gedownload naar je computer. Zo kun je ze ook lezen als je offline bent. Om de website te kunnen openen, moet je wel online zijn. Ook om een nieuw boek te kunnen lezen moet je verbinding met het internet hebben.

Kindle for PC

Wil je je boeken liever helemaal offline op je pc hebben staan, dan kun je Kindle for PC gebruiken. Hier is geen Linux-versie van, maar je kunt de Windows-versie via Wine installeren. Het is mogelijk de boeken naar je pc te downloaden. Zo kun je een backup maken. In het programma kun je de boeken lezen. Ook kun je mappen aanmaken waarin je de boeken overzichtelijk kunt opslaan.

Welk programma kiezen?

Welk programma je nodig hebt, hangt af van het boek dat je gekocht hebt. Calibre is heel geschikt om je boeken te beheren, maar kan geen beveiligde boeken openen. Heb je een Kindle e-reader of lees je alles op een tablet of pc, dan kun je bij Amazon vaak voordelige boeken kopen. Nadeel is dat je ze niet kunt lezen op een ander merk e-reader. Heb je met Adobe DRM beveiligde boeken, dan kun je met een kleine omweg Adobe Digital Editions gebruiken. Wat je ook voor e-books hebt, op je Linux-pc kun je ze prima lezen!


Bronnen:
DRM: http://ereaderskiezen.nl/drm-kopieerbeveiliging-ade-ebooks geraadpleegd op 14-3-2015
Link naar ADE 1.7: http://dikkiisdiatribe.blogspot.nl/2013/01/how-to-get-round-drm-issues-with-e.html geraadpleegd op 15-03-2015
Launcher maken: http://xmodulo.com/create-desktop-shortcut-launcher-linux.html geraadpleegd op 15-03-2015

Alle artikelen in deze categorie: