Het e-book abonnement voor voordelig digitaal lezen

Mensen die vroeger goedkoop wilden lezen, konden bij de bibliotheek terecht. Tegen een relatief lage vergoeding kon je daar uit een ruime hoeveelheid boeken kiezen. Digitale boeken waren lange tijd alleen te koop op internet. Wilde je e-books lezen, dan had je geen andere keuze dan ze te kopen. Ondanks dat e-books vaak goedkoper zijn dan papieren boeken, kon je zo toch duurder uit zijn. Daar is verandering in gekomen. Bij de bibliotheek kun je nu ook e-books lenen. Maar er zijn meer manieren om een e-book abonnement af te sluiten. Zo krijg je bij Bookchoice acht e-books per maand en kun je bij Kobo Plus zelfs onbeperkt digitaal lezen. Hoe werken deze verschillende diensten en wat zijn de voor- en nadelen?

Een e-book abonnement bij Bookchoice

Wat biedt Bookchoice?

Bookchoice e-book abonnement

Als je een abonnement neemt bij Bookchoice (voorheen Elly’s Choice), krijg je maandelijks acht ebooks. Het aanbod bestaat uit verschillende soorten boeken die zowel als ebook als als luisterboek te downloaden zijn. Daarnaast is er een app waarin de boeken gelezen en beluisterd kunnen worden.

Welke boeken er in het pakket zitten, wordt door Bookchoice bepaald. Je kunt dus niet zelf kiezen. Het is een combinatie van werk van bekende schrijvers en nieuwe ontdekkingen. Boeken van minder bekende auteurs zijn vaak wat nieuwer, van bekende auteurs zijn ze vaak maanden tot jaren oud.

De prijs van een abonnement is laag, waardoor het al snel voordeliger is dan het kopen van boeken. Zelfs al is er in een maand maar één boek dat je wilt lezen, dan kan het al uit. Een abonnement op Bookchoice kost namelijk maar € 3,99 per maand (prijs september 2019).

Wat zijn de voordelen en nadelen van Bookchoice?

Bookchoice heeft een aantal voordelen voor mensen die van voordelig digitaal lezen houden:

 • De prijs is laag, zelfs als je maar één boek leest, is het vaak al voordeliger dan kopen.
 • De boeken zijn in epub-formaat, zodat je ze op bijna elk apparaat kunt lezen.
 • Je kunt de boeken meerdere keren downloaden, zodat je ze op meerdere apparaten kan lezen. Gewoon het boek naar een ander apparaat kopiëren kan natuurlijk ook altijd.
 • De boeken zijn ook als luisterboek beschikbaar.
 • Je krijgt boeken die je zelf misschien nooit gekozen zou hebben, waardoor je positief verrast kan worden.
 • Voor mensen die moeite hebben met kiezen: de keuze is beperkt dus dat maakt het makkelijker te beslissen welk boek je wilt lezen.

Natuurlijk heeft Bookchoice ook nadelen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Je kunt niet zelf kiezen welke boeken je krijgt.
 • De allernieuwste boeken zitten er niet bij.
 • Met de speciale Bookchoice-app kun je lezen en luisteren afwisselen, echter synchroniseren beide versies van het boek niet met elkaar. Je moet dus zelf steeds opzoeken waar je was gebleven als je wisselt tussen lezen en luisteren.

Onbeperkt digitaal lezen met Kobo Plus

Wat krijg je bij Kobo Plus?

Kobo Plus e-book abonnement

Als je bij Kobo Plus een abonnement afsluit, dan kun je onbeperkt digitale boeken lezen. Kobo Plus is een samenwerkingsverband van Kobo en bol.com. Je kunt je dan ook aanmelden via bol.com of via de website van Kobo. De boeken kun je vervolgens lezen op je Kobo e-reader of in de app van bol.com op je smartphone of tablet. Niet alle boeken die verkocht worden, zijn beschikbaar. Het aanbod is echter wel groot. Helaas zijn vaak juist de meest populaire boeken niet beschikbaar.

Lezen via Kobo Plus kost € 9,99 per maand en start met een gratis maand (prijs 2019). Je kunt dan zo veel boeken lezen als je wilt, ook als je bijvoorbeeld in het buitenland op vakantie bent. Je kunt de boeken van tevoren downloaden, zodat je geen internetverbinding nodig hebt tijdens het lezen. Offline is het maximale aantal te lezen boeken beperkt tot vijftien. Wil je aan nummer 16 beginnen, dan heb je even een internetverbinding nodig.

De voordelen van Kobo Plus

 • Je kunt zo veel boeken lezen als je wilt.
 • Je kunt zelf kiezen welke boeken je wilt lezen.
 • Je kunt zowel op je Kobo e-reader als op je smartphone of tablet lezen.
 • Als je veel leest dan is het een goedkoop abonnement.

Nadelen

 • Niet alle boeken zijn beschikbaar.
 • Je kunt het Kobo Plus-abonnement niet op een ander merk e-reader gebruiken.

Digitaal lezen bij Yindo

Wat heeft Yindo te bieden?

Yindo e-book abonnement

Yindo is een webwinkel waar je ook boeken kunt lenen. Dat doe je door een boek uit te zoeken en voor een bepaalde tijd op je boekenplank te plaatsen. Je kunt het boek dan online lezen. Je kunt de boeken ook op je smartphone of tablet lezen maar niet in een app. Je gebruikt dan de mobiele website.

Je betaalt per geleend boek. De prijs per boek kan verschillen en hangt ook af van hoe lang je het boek wilt lenen. Je kunt leestegoed kopen om de boeken mee te betalen. Hoe meer leestegoed je in één keer koopt, hoe meer korting je dan krijgt. Leestegoed kopen hoeft niet, je kunt ook gewoon met bijvoorbeeld iDeal of creditcard betalen.

De voor- en nadelen van Yindo

Yindo biedt een manier van lenen die meer vergelijkbaar is met lenen bij de bibliotheek dan met de abonnementen van Bookhoice of Kobo Plus. Deze vorm heeft voordelen en nadelen. De voordelen zijn de volgende:

 • Je betaalt alleen als je daadwerkelijk een boek leent. Lees je twee maanden niet, dan betaal je ook niet.
 • Heb je het boek maar kort nodig, dan betaal je minder dan wanneer je het boek langer of zelfs permanent leent.
 • Als je regelmatig leent en je koopt er leestegoed voor, dan kun je korting krijgen.

Tegenover deze positieve punten staat ook een aantal punten die Yindo wat minder interessant maken:

 • Het assortiment is erg beperkt.
 • Je betaalt per geleend boek. Als je veel leest, ben je bij een andere aanbieder al snel goedkoper uit.
 • Je kunt alleen online via de website lezen.

E-books lenen bij de bibliotheek

Digitale boeken lenen bij de bibliotheek

Bibliotheek e-book abonnement

Ook bij de bibliotheek kun je tegenwoordig terecht voor e-books. Je hoeft dan niet naar het gebouw toe te gaan, maar je kunt gewoon op internet boeken lenen. Als je al lid bent van je lokale bibliotheek, kun je gratis e-books lenen. Ben je geen lid, dan kun je voor € 42 per jaar (prijs september 2019) lid worden van de digitale bibliotheek. Je kunt de boeken lezen via een app op je tablet of smartphone en op je e-reader. Als je op je e-reader wil lezen, moet je wel je computer en e-reader autoriseren met je Adobe-ID omdat de boeken beveiligd zijn.

Voor- en nadelen van de bibliotheek

De bibliotheek is bij veel mensen al bekend en velen zullen er al een abonnement hebben. Dan is het nog maar een kleine stap naar het digitaal lezen van bibliotheekboeken. Digitaal lezen bij de bibliotheek heeft de volgende voordelen:

 • Als je al lid bent, kost het niets extra. Ben je nog geen lid, dan is het niet duur.
 • Je kunt de boeken op zowel smartphone en tablet als e-reader lezen.
 • Het aantal boeken dat je kunt lenen, tien per drie weken, is vrij groot.

Nadelen zijn er natuurlijk ook bij de bibliotheek.

 • Het aanbod is beperkt. Niet alle boeken die op papier te leen zijn, zijn digitaal beschikbaar.

Waar kun je het best voordelig digitaal lezen?

Voor elk van de vier besproken aanbieders geldt dat het aanbod beperkt is. Bij Bookchoice heb je zo goed als geen keuze, bij de andere drie heb je keuze uit slechts een deel van het totale assortiment. Vind je het leuk om verrast te worden, dan zit je bij Bookchoice goed. Wil je vooral weinig betalen, dan zijn zowel de bibliotheek als Bookchoice geschikte opties. Lees je maar heel weinig, dan is Yindo geschikt. Kobo Plus is een goede keuze als je veel boeken leest, zelf wilt kiezen wat je leest en gebruik maakt van een Kobo e-reader.


Bronnen:
http://www.yindo.nl/
http://www.bibliotheek.nl/
Alle geraadpleegd op 16-17 januari 2016
https://www.bookchoice.com/nl/ geraadpleegd op 15 juni 2018
https://www.bol.com/nl/m/boeken/kobo-plus geraadpleegd op 15 juni 2018

Alle artikelen in deze categorie: