Zeven tips om je studie met je werk te combineren

Je hebt een druk leven. Vrienden, een leuke baan, een partner, misschien ook kinderen. Tijd voor hobby’s is er bijna niet. Een studie volgen naast het werk vraagt dan ook de nodige aanpassingen. Toch wil je graag die cursus of studie doen. Misschien om hoger op te komen in je huidige baan of om een heel andere richting op te gaan met je carrière. De motivatie om werk en studie te combineren is er wel, maar het ontbreekt aan tijd. Met de volgende zeven tips wordt de kans van slagen flink vergroot.

De zeven tips voor als je gaat studeren naast je werk

Studeren doe je niet alleen. Doordat het veel tijd kost, kun je minder tijd besteden aan andere zaken. De mensen in je omgeving moeten er aan wennen dat jij minder beschikbaar voor ze bent. Je werkgever kan je hierbij ondersteunen, met tijd en met geld. Er is een aantal punten waar je op moet letten als je wilt gaan studeren naast je werk. Met de volgende zeven tips, die in het vervolg verder uitgewerkt worden, kun je je kans van slagen groter maken:

  1. Vraag ondersteuning aan je werkgever;
  2. Licht je omgeving in;
  3. Vraag begrip van je gezin;
  4. Zorg voor een goede planning;
  5. Zorg voor een geschikte studieplek;
  6. Regel je financiën;
  7. Hou je vrije tijd in de gaten.

1. Je werkgever

Werk en studie combineren begint bij je werkgever. Die krijgt nu een belangrijk deel van je tijd, dus je ontkomt er niet aan je werk bij je studieplannen te betrekken. De makkelijkste manier om tijd te vinden voor je studie, is als je de studie deels onder werktijd kunt doen. Als je studeert om hogerop te komen in je werk, vraag dan je werkgever of hij wil bijdragen aan je studie. Dat kan ook in de vorm van een financiële bijdrage zijn, doordat je studiegeld en boeken betaald worden.

Als je lessen wilt volgen, moet dat soms overdag of op een tijd op de avond waardoor je eerder van je werk weg moet. Ook examens worden vaak niet gepland op momenten dat jij vrij bent. Misschien kun je hier vrij voor krijgen van je werkgever. Als je studie niet van belang is voor je werk, kun je altijd nog vragen om flexibiliteit in je werkuren, zodat je je lessen kunt volgen en examens kunt doen.

Wil je een andere baan?

Als je een studie doet om je huidige werkgever te kunnen ontvluchten, moet je voorzichtig zijn met vragen om tijd en geld. Dit kan namelijk een studieschuld bij je werkgever opleveren waardoor je voor een aantal jaren vast komt te zitten aan je werkgever.

2. Je omgeving

Je vindt het misschien leuk veel met je vrienden om te gaan, maar als je studeert, zal je hier minder tijd voor hebben. Vertel iedereen dat je studeert. Vertel ze dat je werk en studie combineert en waarom het voor jou zo belangrijk is. Als je uitlegt wat je met je studie wilt bereiken, zullen je vrienden begrijpen dat je minder tijd voor ze hebt.

3. Je gezin

Je partner en kinderen vragen veel aandacht. Ga met ze om de tafel zitten en leg uit waarom jij wilt studeren. Vertel ze hoeveel tijd je er voor nodig denkt te hebben en dat je tijdens je studie-uren niet gestoord wilt worden. Vraag je partner een groter deel van de huishoudelijke taken op zich te nemen.

Om je relatie in evenwicht te houden, moet er wel iets tegenover staan voor je partner. Hij of zij moet niet opgescheept worden met veel extra werk, terwijl jij in je toekomst aan het investeren bent. Geef ze extra aandacht als je een rustigere periode hebt, zodat zij jou rust gunnen als je het druk hebt. En beloof ze iets leuks als je klaar bent. Een uitje of een vakantie bijvoorbeeld.

4. Je planning

Tijd heeft de vervelende eigenschap vaak veel te snel voorbij te gaan. Je komt thuis van je werk, je kookt, eet, doet wat huishoudelijke klusjes. Dan belt er iemand of is er een leuk programma op tv en voor je het weet is de avond weer om.

Plan daarom dagelijks een uur in om te studeren. Heb je kinderen, plan dan de tijd in op een moment dat zij al in bed liggen. Je favoriete tv programma’s kun je ook later via Uitzending Gemist kijken of zorg dat je de mogelijkheid hebt ze op te nemen.

In het weekend kun je twee of drie uur inplannen. Gebruik die tijd ook echt om te studeren. Laat je niet afleiden door telefoontjes of onverwacht bezoek. Je vrienden weten dat je studeert dus zij zullen er begrip voor hebben dat je niet altijd bereikbaar bent.

5. Ruimte

Zorg voor een werkplek waar je niet gestoord wordt. Het hoeft niet groot te zijn, als jij er maar in past met je boeken of laptop. Zeg tegen je huisgenoten dat ze je niet mogen storen als je in die kamer zit. Doe de deur dicht, desnoods zelfs op slot. Neem geen telefoon mee en als je geen internet nodig hebt voor je studie maar wel een computer, schakel je internetverbinding dan uit.

Heb je jonge kinderen, laat ze dan een “niet storen”-bordje knutselen voor op de deur.

6. Geld

Studeren kost geld. Veel geld zelfs soms. Als je werkgever niet bijdraagt, moet je zelf voor de kosten opdraaien. Weet dan dat als je een opleiding volgt ten behoeve van je baan of toekomstige carrière, je deze kosten van je inkomen voor de inkomstenbelastingbelasting af kunt trekken, voor zover de kosten meer dan 250 euro bedragen. De exacte regels zijn te vinden op de website van de belastingdienst.

7. Werk en studie combineren met vrije tijd

Het leven bestaat uit meer dan alleen maar werken. Zorg dat je voldoende rust inplant tussen werk en studie. Je partner en vrienden zullen het fijn vinden je af en toe nog eens te zien. Ook voor jou zelf is het goed af en toe even met je neus uit de boeken te komen en buiten een frisse neus te halen.


Alle artikelen in deze categorie: