Paaskoekjes bakken en versieren

paaskoekjes

Pasen is voor veel mensen een gelegenheid om gezellig bij elkaar te komen. Natuurlijk wordt er dan koffie geserveerd en bij koffie hoort een koekje. Koekjes zijn vaak erg ongezond doordat er veel vet en suiker in zit. Deze paaskoekjes bevatten van beide minder, dus je kunt er gerust nog eentje nemen. Met deze zelfgemaakte paaskoekjes zal je bewondering oogsten van je visite. Als je de koekjes ook nog eens versiert met bijvoorbeeld marsepein of royal icing, worden ze zeker een feest voor het oog en de mond.

Ingrediënten voor koekjes

Het maken van paaskoekjes begint met het bakken van de koekjes. Dit recept voor koekjes bevat relatief weinig boter en de koekjes worden dus wat minder vet dan koekjes meestal zijn. Een deel van de suiker is vervangen door steviapoeder. Hiervan is minder nodig voor dezelfde zoete smaak en daardoor bevatten de koekjes minder calorieën. Je hebt voor ongeveer 15 koekjes de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 5 gram steviapoeder (ter vervanging van 50 gram suiker)
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel water

Voor de suiker kun je gewone suiker nemen, maar je kunt ook donkere basterdsuiker gebruiken. Dit geeft de koekjes een iets donkerdere kleur. Een klein deel van de suiker vervangen door vanillesuiker geeft de koekjes een lekkere smaak. In het algemeen geldt dat je beter fijnere dan grovere suiker kunt gebruiken. Als de suiker te grof is, kun je na het bakken suikerkorrels in je koekjes zien.

Besparen op calorieën

Om de koekjes minder calorierijk te maken, is een deel van de suiker vervangen door steviapoeder. In dit recept is uitgegaan van de steviapoeder van de Action. Van dat merk is 1 gram steviapoeder voldoende om 10 gram suiker te vervangen. Deze verhouding kan per merk verschillen. Kijk daarom even op de verpakking van het poeder hoeveel je nodig hebt per 100 gram suiker. Stevia bevat ongeveer evenveel calorieën als suiker, maar doordat je er maar een tiende deel van nodig hebt, bespaar je 90% van de calorieën uit suiker. Suiker bevat ongeveer 400 kcal per 100 gram, door de helft te vervangen door steviapoeder, houd je nog maar 220 kcal over.

Je kunt er ook voor kiezen meer suiker te vervangen door steviapoeder. Het gevolg is wel dat je totale hoeveelheid deeg wat kleiner wordt, zodat je iets minder koekjes of iets kleinere koekjes kunt maken. Met dit recept maak je met alleen steviapoeder ongeveer één koekje minder dan met alleen suiker. Waar je wel op moet letten, is de smaak. Stevia kan een wat bittere nasmaak hebben, waardoor je koekjes minder lekker worden. Vervang daarom niet alle suiker door stevia en proef wat het resultaat is. Merk je er niets van, dan kun je meer suiker vervangen.

De paaskoekjes bakken

Snijd de boter in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten behalve het water in een beslagkom en kneed ze door elkaar. Dit gaat het gemakkelijkst met de hand. Zorg wel dat de boter goed door het deeg verdeeld wordt, dus dat er geen klontjes achterblijven. Voeg het water toe als alle ingrediënten goed gemengd zijn. Kneed net zo lang tot er een samenhangende deegbal ontstaat. Het deeg mag niet teveel plakken, dan zit er te veel water in. Voeg in dat geval wat bloem toe. Wil het deeg geen bal vormen, voeg dan een klein beetje water toe. Zet het deeg een half uur tot drie kwartier in de koelkast. Hierdoor wordt het deeg steviger. Door het mengen is de boter zacht geworden, in de koelkast wordt hij weer stijf.

paashaas koekjesvorm
Koekjes uitsteken met een uitsteker

Rol het deeg uit met een deegroller. Maak het niet te dun, dan worden de koekjes hard. Ongeveer 0,5 tot 1 centimeter is een goede dikte. Steek met een koekjesuitsteker in een leuke paasvorm, bijvoorbeeld een paashaas of een ei, koekjes uit het deeg. Deze uitstekers zijn te koop in speciaalzaken voor bakartikelen en in sommige winkels met huishoudelijke artikelen. Ook op het internet zijn ze volop te vinden.

Leg de koekjes op een stuk bakpapier op de bakplaat of op het rooster van de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar. Laat ze even afkoelen voor je ze van het rooster haalt. Koekjes uitsteken met een uitsteker

Koekjes versieren als paaskoekjes

Koekjes versieren kan op vele manieren. Hier worden drie methoden besproken: versieren met marsepein, met chocola en met royal icing. Doordat de verschillende versieringen zoet zijn, kun je in de koekjes eventueel wat minder suiker gebruiken. Dit is een kwestie van smaak en uitproberen.

Marsepein

Paaskoekjes met marsepein
Paaskoekje met marsepein

Om een koekje te voorzien van een mooie laag marsepein, kun je dezelfde uitsteker gebruiken die je ook voor het koekje gebruikte. Rol wat marsepein uit tot een dunne lap. Dit gaat handig met een deegrollertje met ringen aan het uiteinde. De ringen zorgen ervoor dat de marsepein overal precies dezelfde dikte krijgt.

Om een paashaasje te maken, steek je met de uitsteker een paashaas uit de marsepein. Rol ook wat roze marsepein uit en snij hier de binnenkant van de oren mee uit. Maak van de rest van de roze marsepein bolletjes voor de neus. Roze marsepein kun je kant-en-klaar kopen maar je kunt hem ook zelf maken door blanke marsepein te mengen met rode of door blanke marsepein te kleuren met roze of rode kleurstof.

De ogen maak je van bolletjes zwarte marsepein. Ook de mond is van zwarte marsepein gemaakt. Dunne draden zijn gemakkelijk te maken met een zogenaamde sugarcraft gun. Dit is een apparaat waar je marsepein in doet. Vervolgens kun je de marsepein door een gat naar buiten persen. Voor dit gat zijn verschillende schijfjes te plaatsen, waardoor de marsepein in verschillende vormen naar buiten kan komen. Deze apparaatjes zijn vrij prijzig, maar via eBay zijn ook goedkopere (maar wel iets minder gebruikersvriendelijke) varianten te koop.

Als het haasje klaar is, bestrijk je het koekje met een beetje water waarna je de marsepein erop plakt.

Royal icing

paasei
Paasei met gele royal icing

Royal icing wordt gemaakt door 250 gram poedersuiker aan een stijfgeklopt eiwit toe te voegen. Als het geheel te hard wordt, kan het met een klein beetje water vloeibaarder gemaakt worden. Door het toevoegen van kleurstof kan de icing in bijna elke gewenste kleur gemaakt worden.

Bij het bedekken van een groter oppervlak zoals van een koekje, werkt wat dunnere icing het handigst. Deze kan met een theelepeltje op het koekje geschept worden. Om te voorkomen dat de icing over de rand druipt, moet eerst een rand op het koekje gemaakt worden. Dit kun je doen door stevigere icing in een spuitzak met een klein spuitmondje te doen en de rand erop te spuiten. Bij het koekje op de foto is gebruik gemaakt van een rand van marsepein in dezelfde kleur als de icing.

Om het koekje af te maken kun je er musketzaad of andere vrolijk gekleurde suikerstrooisels overheen gieten. Doe dit voor de icing hard is, dan blijft het op het koekje plakken.

Chocola

chocolade paaskoekjes
Chocoladekoekje

Een methode voor het versieren van koekjes voor de echte chocoladeliefhebber, is het koekje in gesmolten chocolade te dopen. Zorg dat de hele bovenkant van het koekje bedekt is. Tik een paar keer tegen de onderkant van het koekje om de chocolade mooi glad over het koekje te laten uitlopen. Strooi er daarna musketzaad over.

Geniet van je paaskoekjes!


Alle artikelen in deze categorie: