Zelf gevulde bonbons maken

Je kent het wel, die etalages van de banketbakker of de chocoladewinkel: al die overheerlijke chocolade lijkt je toe te roepen: kom mij opeten! Helaas zijn deze bonbons vaak erg prijzig. En in twee happen heb je ze op. Maar je kunt ook zelf bonbons maken. Dan kun je eerst genieten van de voorpret en daarna van je zelfgemaakte gevulde bonbons. Puur, melk, wit, met nootjes, gevuld met marsepein of een andere kleur chocola, je eigen fantasie is de enige beperking!

Bonbons maken in een mal

Om bonbons te maken, zijn er mallen in allerlei vormen te koop. Voor de verschillende feestdagen zijn er mallen in de vorm van kerstfiguren en paashazen. Daarnaast zijn er nog allerlei andere vormen te koop. Je vindt ze op internet en in winkels als de Xenos en de Action. De mallen kunnen van verschillend materiaal gemaakt zijn. Soms zijn ze van plastic. Mallen van siliconen zijn echter wat handiger in het gebruik: je krijgt de chocola er gemakkelijker uit.

Chocolade smelten

Het smelten van chocolade is een vak apart. Als je het goed wilt doen, is het iets ingewikkelder dan alleen het warm maken van de chocolade. Als je chocolade gewoon laat smelten en weer laat afkoelen, verandert de structuur. Het gevolg is dat de chocolade wit gaat uitslaan en niet goed hard wordt. De methode die gebruikt wordt om dit te voorkomen, heet tempereren.

Bij tempereren wordt de chocolade eerst opgewarmd tot het een temperatuur van ongeveer 40 tot 45 graden heeft. Daarna laat je de chocola langzaam afkoelen, tot het 20 tot 25 graden is. Daarna moet je de chocola opnieuw opwarmen, nu tot iets boven de 30 graden. Dit is tempereren in het heel kort, voldoende voor de beginnende hobby-bonbonmaker. Het gaat voor dit artikel te ver om er dieper op in te gaan.

De chocolade opwarmen gaat het gemakkelijkst in de magnetron. Daarbij is het wel lastig de temperatuur goed onder controle te houden. Je kunt dus het beste een lage stand gebruiken en regelmatig even de chocola eruit halen, omroeren en de temperatuur meten met een voedselthermometer. Geleidelijker opwarmen doe je au-bain-marie. Bij die methode zet je een schaaltje chocola boven een kom heet water. Daarbij moet je wel zorgen dat er geen water bij de chocola komt. Om de chocolade weer te laten afkoelen, kun je blokjes chocola toevoegen. Deze smelten dan vanzelf en helpen het mengsel af te koelen.

Als de chocolade net boven de 30 graden is, is hij klaar om bonbons te maken.

Het vullen van de mal

Als je een bonbon met vulling wilt maken, moet je eerst de wand van de mal voorzien van een laagje chocolade. Dit kan op verschillende manieren. Een hele snelle manier, waar je wel wat extra chocola voor nodig hebt, is de mallen tot de rand toe vol te gieten. Vervolgens hou je ze ondersteboven en laat je de overtollige chocolade er weer uit lopen. Zo is alleen nog de wand bedekt.

Een andere methode is door met een kleine lepel de chocolade in de mal te scheppen en uit te smeren over de wand. Dit kost iets meer tijd maar levert wat minder geklieder op.

Als alle holtes van de mal zijn bekleed, moet de chocolade goed afkoelen en hard worden. Zet ze liever niet in de koelkast, dan blijven de bonbons minder lang mooi. Terwijl de chocola staat af te koelen, kun je beginnen met het maken van de vulling.

De bonbons vullen

Als de chocolade in de mal is afgekoeld, kun je de bonbons gaan vullen. Je kunt alles gebruiken wat je lekker vindt, als het maar niet te vloeibaar is. De vulling moet stevig zijn om later de bodem van de bonbon er op te kunnen leggen.

Een lekkere en gemakkelijke vulling is marsepein. Neem wat marsepein en maak er een bolletje van. Druk dat bolletje in de bonbon. De bonbon moet net niet tot de rand gevuld zijn. Een andere lekkere vulling is hazelnootvulling: neem wat hazelnootpasta en een gelijke hoeveelheid gesmolten chocolade met stukjes noot. Meng deze door elkaar en vul de bonbons ermee.

Wacht nu tot de vulling afgekoeld en hard geworden is, indien van toepassing natuurlijk. Daarna ben je klaar voor de laatste stap: de bodem.

De bodem

De bodem maak je eenvoudig door nog wat chocolade te smelten. Dit kan dezelfde soort zijn als die je voor de buitenkant hebt gebruikt, maar het kan natuurlijk ook een andere kleur of smaak zijn. Giet op elke bonbon een laagje chocola, tot de holtes van de mal helemaal gevuld zijn. Nu hoef je alleen nog maar te wachten tot dit goed hard geworden is. Als het zover is, druk je de bonbons uit de mal en je eigengemaakte gevulde bonbons zijn klaar.

Bonbons versieren

Oké, misschien ben je nog niet helemaal klaar. De bonbons gaan er nog mooier en lekkerder uitzien met een kleine versiering. Je kunt bijvoorbeeld uitstekers voor marsepein kopen waarmee je kleine vogels, vlinders, blaadjes of andere dingen kunt uitsteken. Rol hiervoor de marsepein heel dun uit en steek de vormen uit. Plak ze op je bonbons met een beetje gesmolten chocola of een druppeltje water.

Wat je ook kunt doen, is de bonbons versieren met verschillende kleuren chocolade. Je kunt achteraf patronen schilderen op de bonbon, als je een tekentalent bent. Je kunt ook bij het vullen van de mal de verschillende kleuren op de wand van de mal aanbrengen. Dit gaat het best bij mallen waarin al reliëf zit.

Gekleurde chocola kun je maken door gesmolten witte chocola met speciale kleurstof te mengen. Dit moet kleurstof op oliebasis zijn. De kleurstoffen die je voor marsepein gebruikt, zijn niet geschikt. Ook kun je gekleurde chocolade kant-en-klaar kopen. Dit heet dan “candy melts”. Het zijn chocoladeschijfjes in verschillende kleuren. Je kunt ze net zo behandelen als gewone chocolade. Candy melts zijn te koop in speciale bakwinkels en op internet.

Succes en eet smakelijk!


Alle artikelen in deze categorie: