Benodigdheden bij het bakken

Het zelf maken van koekjes, taart en andere lekkernijen is populair. Er zijn dan ook veel lekkere dingen die je gemakkelijk zelf kunt maken. Maar wat heb je er eigenlijk allemaal voor nodig? Het is handig als je een aantal ingrediënten standaard in huis hebt. Dan kun je altijd als je er plotseling zin in krijgt, iets lekkers bakken. Daarnaast heb je een aantal zaken nodig bij bijna alles wat je klaarmaakt.

De belangrijkste benodigdheden als je gaat bakken

Om iets lekkers te bakken, heb je niet veel nodig. De belangrijkste benodigdheden zijn in te delen in drie groepen:

  • Ingrediënten
  • Hulpmiddelen
  • Extra’s voor versieringen

Met alleen de eerste twee kom je al ver. De ingrediënten vormen het eetbare deel van de benodigdheden. Veel ingrediënten heb je toch al in huis, zoals eieren en suiker. De hulpmiddelen, zoals de oven, gebruik je ook bij het koken en heb je dus ook al in huis. Een kleine extra voorraad van bijvoorbeeld chocola en marsepein zorgt al dat je mooie creaties kunt maken.

Ingrediënten voor taart, cake en koekjes

Gebak

Er is niet veel nodig om iets lekkers te kunnen bakken. Wel is er een aantal ingrediënten die in bijna elk recept gebruikt worden. Wat je zeker nodig hebt, is het volgende:

  • bloem
  • boter
  • eieren
  • suiker of stevia
  • zout

Met bloem, boter en suiker kun je koekjes bakken. Voeg daar eieren aan toe en je kunt cake maken. Ook een taart van biscuitdeeg behoort tot de mogelijkheden. Hiervoor zijn bloem, eieren en suiker nodig. Met deze ingrediënten kun je basisrecepten maken. Wil je ook altijd in staat zijn je creaties te versieren, of op zijn minst er iets bijzonders van te maken, dan mogen de volgende zaken niet in je voorraadkast ontbreken:

  • chocolade
  • rozijnen of krenten
  • noten
  • poedersuiker
  • marsepein of fondant
  • fruit, vers of uit blik
  • jam

De meeste van deze dingen zijn lang houdbaar, mits je ze in een goed afgesloten verpakking bewaart. Vers fruit is vaak het lekkerst, maar vanwege de houdbaarheid heb je misschien niet altijd precies dat fruit in huis dat goed past bij de taart die je maakt. Zet daarom een paar verschillende blikken vruchten in je voorraadkast. Als je marsepein of fondant koopt, ben je het meest flexibel met de ongekleurde variant. Die kun je dan zelf kleuren met speciale kleurstoffen.

Chocola

Chocola is bruikbaar voor veel toepassingen. Naast een lekkere vulling voor cakes en koekjes kun je ook zelf bonbons maken. Hiervoor heb je alleen chocola nodig. Met behulp van mallen in allerlei vormen maak je zo de leukste chocolaatjes. Als je echter de bonbons vult, worden ze pas echt bijzonder. Een versiering van gekleurde chocola of marsepein maakt het helemaal af. Wil je altijd voorbereid zijn op het maken van bonbons, dan zijn de volgende ingrediënten goed om in huis te hebben:

  • chocolade, afhankelijk van je smaak puur of melk, en daarnaast wit
  • kleurstof voor chocolade
  • noten, bijvoorbeeld hazelnoten
  • hazelnootpasta
  • marsepein
  • gelatine

De witte chocolade kan met behulp van de kleurstoffen in veel verschillende kleuren geverfd worden. Op die manier kun je altijd vrolijk gekleurde bonbons maken. De hazelnoten en hazelnootpasta vormen samen een gemakkelijk te maken vulling voor de bonbons. Bovendien is hazelnootpasta lekker op de boterham, zodat je die misschien toch al in huis hebt. De marsepein is geschikt om bonbons mee te vullen, maar ook om er versieringen van te maken om op de bonbons te leggen. De gelatine kun je gebruiken om van vers fruit of vruchten uit blik een vruchtenvulling voor de bonbons te maken.

Hulpmiddelen bij het bakken

Gebak

De volgende zaken zijn vrijwel onmisbaar voor de thuisbakker:

  • oven met één of meer bakplaten of roosters
  • siliconen bakmat
  • mixer met deeghaken en kloppers
  • garde
  • beslagkom
  • cakevorm, springvormen of siliconenvormen in verschillende maten en vormen
  • keukenweegschaal
  • deegroller

Als je geen bakplaat in je oven hebt, is en bakmat handig om op een rooster te leggen als je koekjes bakt. Leg de bakmat op het rooster, leg daar de koekjes op en zet het geheel dan in de voorverwarmde oven. Verder kan een bakmat gebruikt worden als schone en gemakkelijk te reinigen ondergrond op het aanrecht om het deeg op uit te rollen.

Springvormen hebben het voordeel dat de taart er gemakkelijk uitgehaald kan worden. Vooral als je de bodem bedekt met bakpapier, is de taart gemakkelijk uit de vorm te krijgen. Siliconen bakvormen zijn niet te openen, maar doordat ze zo flexibel zijn, is de taart er gemakkelijk uit te halen. Deze vormen zijn wat minder geschikt voor taarten die je niet ondersteboven kunt houden, zoals appeltaart. De siliconen bakvormen zijn in veel vormen verkrijgbaar, waardoor je op eenvoudige wijze een originele taart kunt maken.

Deegrollers zijn er in verschillende vormen en maten. Gebruik je hem vooral voor het uitrollen van grote oppervlakten, zoals taartdeeg, dan kun je het best een wat dikkere, langere deegroller kopen. Voor het fijnere werk zijn er kleinere deegrollers met ringen aan de uiteinden. Die ringen zijn afneembaar en zorgen ervoor dat je deeg overal dezelfde hoogte krijgt. Deze deegrollers zijn in het bijzonder geschikt voor het uitrollen van marsepein en fondant.

Ook handig

Als je je taart of cupcakes wilt versieren met icing of gesmolten chocolade, is het ook handig spuitzakken met verschillende spuitmondjes te hebben. Voor het versieren met marsepein zijn er vele uitstekers te koop. Koekjesuitstekers zijn ook te gebruiken voor marsepein. Als je koekjes hebt uitgestoken in een bepaalde vorm, kun je vervolgens met dezelfde vorm marsepein uitsteken. Als de koekjes niet te veel zijn gerezen en vervormd tijdens het bakken, past de marsepein precies op het koekje. Om een met marsepein bedekte taart mooi glad te maken, kun je een zogenaamde smoother gebruiken. Een taartzaag is handig als je vaak taarten maakt die doormidden gesneden worden om te vullen.

Chocolade

Om bonbons te maken, is specifiek gereedschap nodig:

  • mal
  • pan en kom die erin kan hangen
  • saté-prikkers

De mal gebruik je om de chocolade in de juiste vorm te gieten. Mallen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. De meest voorkomende zijn van plastic of siliconen. De siliconen mallen hebben het voordeel dat de bonbons er heel gemakkelijk uit te halen zijn. Voor de grotere werkstukken zijn plastic mallen handig, omdat deze steviger zijn en hun vorm beter behouden.

De kom gebruik je om de chocolade in te smelten. Hang de kom boven een pan met heet water tot de chocolade gesmolten is. Zorg wel dat er geen water bij de chocolade komt. De saté-prikkers gebruik je om kleurstof aan witte chocolade toe te voegen. Er mag geen chocolade in het potje kleurstof komen, dus gebruik steeds een nieuwe prikker als je meer kleurstof wilt toevoegen. Bovendien zijn ze handig om te testen of een taart of cake gaar is. Een ruime voorraad saté-prikkers is dus aan te raden.

Restanten

Soms heb je iets in je kast liggen waarvan je echt niet weet wat je er nog mee moet. Er is bijvoorbeeld een pak oliebollenmix over van de jaarwisseling terwijl het al maart is en de houdbaarheidsdatum van de mix nadert. Weggooien hoeft niet, er zijn genoeg mogelijkheden om hier nog iets mee te doen. Een restje vruchtenvulling van je taart kun je bijvoorbeeld op brood of op een pannenkoek doen. Een restje beslag kun je in een mini-vormpje doen en meebakken met de grote taart. Het kleine taartje zal wel iets beter doorbakken zijn dan de bedoeling is, of hij moet wat eerder uit de oven gehaald worden. Doe dat niet bij cake, dan kan deze inzakken.


Alle artikelen in deze categorie: