Oliebollenmix: recept voor oliebollen en meer

Toen ik klein was, had ik het geluk dat ik een vader had die heerlijke oliebollen en appelflappen kon bakken. Toen ik groter werd en zelf voor mijn eindejaarseten moest zorgen, merkte ik meteen het nadeel daarvan: nergens koop je zulke lekkere oliebollen als die zelfgebakken oliebollen van vroeger. Het recept wil ik hier graag met je delen. Dit is te lekker om voor mezelf te houden!

Als je te veel pakken oliebollenmix hebt ingeslagen, dan is dat geen probleem. Je kunt er nog veel meer mee doen dan alleen oliebollen bakken. Ik geef hier recepten voor de volgende lekkernijen:

Oliebollen

Dit recept levert je ongeveer 25 oliebollen op.

Ingrediënten

 • Een pak oliebollenmix
 • 500 ml handwarm water

Bereiding

Doe de oliebollenmix bij het water in de beslagkom. Mix het beslag met een mixer met deeghaken tot je een glad beslag hebt. Laat dit ongeveer 45 minuten bij kamertemperatuur rijzen.

Verwarm een pan, bijvoorbeeld een frituurpan, tot ongeveer 190 graden. Gebruik twee lepels om een bolletje beslag te scheppen en in de olie te laten glijden. Gebruik een diepe lepel, bijvoorbeeld een juslepel, om wat grotere oliebollen te krijgen.

Laat de oliebollen in de olie tot ze lichtbruin zijn. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten. Draai ze halverwege even om voor een gelijkmatige kleur.

Als ze gaar zijn, haal je ze met een schuimspaan uit de olie. Laat ze eerst uitlekken in een vergiet en daarna op keukenpapier om zo veel mogelijk los vet van de buitenkant af te halen.

Op deze manier maak je “kale” oliebollen. Ze worden echter nog veel lekkerder als ze rijk gevuld zijn met allerlei verschillende soorten vulling. Voor dit recept kun je voor het rijzen tot ongeveer 400 gram vulling toevoegen. Het deeg van de oliebol dient alleen om de vulling bij elkaar te houden, zeg ik altijd maar. Je kunt onder andere het volgende gebruiken, maar gebruik vooral ook je fantasie!

 • Gewelde rozijnen of krenten
 • Sukade
 • Stukjes appel
 • In stukjes gesneden bigarreaus (gekonfijte kersen)
 • Sinaasappelsnippers

Houd je van echt iets speciaals, dan kun je 150 ml water vervangen door 150 ml bier (op kamertemperatuur).

Appelflappen

Met oliebollenmix kun je ook prima appelflappen bakken. Voor ongeveer 20 appelflappen heb je het volgende nodig.

Ingrediënten

 • 100 gram oliebollenmix
 • 150 ml melk
 • 4 grote of 5 kleinere appels, goudreignetten zijn zeer geschikt
 • 50 gram suiker
 • 4 theelepels kaneel

Deze hoeveelheden worden gegeven door Koopmans. Mijn ervaring is echter dat er voor 20 appelflappen ongeveer drie keer zoveel beslag nodig is, dus 300 gram oliebollenmix en 450 ml melk.

Bereiding

Meng de oliebollenmix en de melk door elkaar met een garde of een mixer. Verwijder de klokhuizen uit de appels, schil ze en snijd ze in dikke plakken. Restjes appel kun je gebruiken voor de oliebollen.

Doe de suiker en kaneel samen in een grote kom.

Haal de appelschijven door de suiker en kaneel en doop ze daarna helemaal onder in het beslag. Laat ze voorzichtig in de hete olie (ongeveer 180 graden) vallen. Draai ze af en toe om zodat de appelflappen aan beide zijden lichtbruin worden. Dit duurt niet lang. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze eerst in een vergiet en daarna op keukenpapier uitlekken.

Eet de appelflappen met een scheut poedersuiker erover. Je kunt ook ananasschijven of stukken banaan gebruiken in plaats van appels.

Pannenkoeken

Als je appelflappen bakt, dan zijn op een gegeven moment je appels op. Als je dan nog beslag over hebt, kun je daar pannenkoeken van bakken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon nieuw beslag maken van oliebollenmix. Het enige wat je extra hoeft toe te voegen, is een ei. Heb je veel beslag over, bijvoorbeeld van een half pak mix, doe er dan twee in. Zonder eieren worden de pannenkoeken erg taai. Het complete recept is als volgt:

Ingrediënten

 • Een pak oliebollenmix
 • 750 ml melk
 • 3 eieren
 • Eventueel boter of olie om in te bakken

Bereiding

Doe de melk in een beslagkom en roer de oliebollenmix er doorheen. Roer net zolang met een garde tot het beslag glad is. Voeg daarna de eieren één voor één toe en roer tot ze volledig opgenomen zijn.

Zet een pannenkoekenpan of een gewone koekenpan op het vuur. Doe er, indien je pan dat nodig heeft, wat boter of olie in. Zet het vuur niet te hoog, dan wordt de pannenkoek te snel donker zonder dat hij gaar is. Doe een soeplepel beslag in de pan en draai hem rond tot een mooie ronde pannenkoek ontstaat. Wacht tot de bovenkant gestold is en draai de pannenkoek dan om. Als beide zijden bruin zijn, is de pannenkoek klaar om te eten!

Krentenbrood

Dit is volgens mij toch wel de gemakkelijkste manier om een lekker krentenbrood te bakken. Krentenbrood van oliebollenmix is wel een vrij zwaar brood, maar zo kun je er ook lekker lang van eten.

Ingrediënten

 • Een pak oliebollenmix
 • 300 ml handwarm water
 • 400 gram vulling (zie het recept voor oliebollen voor wat je zoal kunt gebruiken)
 • 300 gram amandelspijs

Bereiding

Doe de mix en het water in een beslagkom. Gebruik een mixer met deeghaken om dit tot een samenhangend deeg te mixen. Laat het een uur rijzen.

Ondertussen kun je de vulling voorbereiden. Laat de krenten een kwartiertje wellen, snijd wat gekonfijte kersen in kleine stukjes of zet wat walnoten klaar. De vulling voeg je toe nadat het deeg voldoende gerezen is. Kneed het er goed door, zodat het mooi over het brood verdeeld is. Laat het deeg daarna nog een half uur rijzen.

Helemaal lekker wordt het krentenbrood als je amandelspijs in het middel legt. Dit koop je kant-en-klaar bij de supermarkt. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken, als je een echte keukenprins(es) bent. Doe met de spijs wat de verpakking zegt, waarschijnlijk een ei erdoorheen kneden. Maak er vervolgens een rol van die ongeveer zo lang is als je bakvorm.

Doe de helft van het deeg in een ingevette bakvorm. Leg de spijs erop en doe de rest van het deeg eroverheen. Bak het brood in 40 tot 50 minuten gaar. Let een beetje op de kleur, hij mag niet te donker worden. Bestrijk het brood met water als het uit de oven is.

Oventemperatuur:

 • Elektrische oven: 200 graden Celsius
 • Heteluchtoven: 180 graden Celsius
 • Gasoven: stand 4-5

Wafels

In sommige streken zijn wafels een typische lekkernij voor rond de jaarwisseling. Maar de rest van het jaar zijn ze net zo lekker. Heb je nog een pak oliebollenmix, dan maak je daar zo lekkere wafels van.

Ingrediënten

 • Een pak oliebollenmix
 • 750 ml handwarm water
 • 100 gram boter

Bereiding

Laat de boter smelten en doe deze samen met het water bij de oliebollenmix. Mix dit tot een glad beslag. Dek de kom af en laat het beslag bij kamertemperatuur ongeveer 45 minuten rijzen. Zet ondertussen van je wafelijzer klaar en vet het in. Dit hoeft maar één keer, alleen je voor de eerste wafel gaat bakken. Laat het wafelijzer opwarmen.

Doe in elke holte van je wafelijzer een schep beslag en sluit het apparaat. Na ongeveer 2 minuten is de wafel klaar. Hij zou dan vanzelf los moeten laten als je het ijzer opent.

Eet smakelijk!


Bronnen:
Recept krentenbrood (Koopmans)
Recept appelflappen (Koopmans)
Koopmans: over oliebollen

Alle artikelen in deze categorie: