Zelf vla en pudding maken is makkelijker dan je denkt. Met behulp van custardpoeder heb je zo een lekkere basis voor een nagerecht gemaakt. Met verschillende toevoegingen maak je er de meest creatieve toetjes van. Veel nagerechten kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar zelf maken is leuk en vaak nog goedkoper ook. Bovendien kun je zo je toetje helemaal op je eigen smaak afstemmen. Of je nu vla, pudding of vanillesaus nodig hebt, met custardpoeder maak je het zelf.
Custardpoeder als basis voor vanillepudding
Echte custard wordt gemaakt van eieren en melk. Om het de moderne mens makkelijker te maken, is er ook custardpoeder te koop. Dit is een poeder op basis van maïszetmeel. Het wordt verkocht in de supermarkt in een verpakking van 400 gram (Dr. Oetker). Hiermee kan je 6 tot 8 liter pudding of vla maken. Naast custardpoeder heb je alleen melk en suiker nodig om een standaard vanillepudding, -vla of -saus te maken. De bereidingswijze is voor alle drie hetzelfde, alleen de verhoudingen van de ingrediënten verschillen.
Ingrediënten voor pudding
Om een liter pudding te maken, voldoende voor zes bescheiden of vier grote eters, zijn de volgende hoeveelheden nodig:
- 65 gram custardpoeder
- 1 liter melk
- 65 gram suiker
Ingrediënten voor vla
Voor vla zijn de hoeveelheden voor zes bescheiden of vier grote eters als volgt:
- 50 gram custardpoeder
- 1 liter melk
- 65 gram suiker
Ingrediënten voor vanillesaus
Van vanillesaus heb je meestal wat minder nodig dan van de pudding en vla. De volgende hoeveelheden voldoen voor een flinke schaal saus:
- 12 gram custardpoeder
- 400 ml melk
- 30 gram suiker
Bereiding
Doe de custardpoeder en suiker in een schaaltje. Voeg er voor de pudding en vla zes eetlepels van de melk aan toe en voor de saus drie eetlepels. Roer dit goed door elkaar tot een glad papje ontstaat. Verwarm de rest van de melk. Als het kookt, voeg je al roerend het custardmengsel toe. Breng het geheel weer aan de kook.
Het is belangrijk goed te blijven roeren tijdens het koken, anders kan de vloeistof aanbranden of aankoeken aan de pan en ontstaan er klontjes. Gebruik daarom bij voorkeur een pan met anti-aanbaklaag, zodat het minder snel aanbrandt.
Na drie minuten koken kun je de pan van het vuur halen. Giet de pudding, saus of vla in een grote schaal of in kleine schaaltjes voor eenpersoonsporties. Om te voorkomen dat er een vel ontstaat tijdens het afkoelen, kun je plasticfolie over de schaal leggen. Bij de saus kun je er ook voor kiezen te blijven roeren tot deze voldoende afgekoeld is.
Toepassingen met custardpoeder
Natuurlijk kun je de pudding en vla als nagerecht eten. De vla is echter ook erg lekker als ontbijt, met krokante müesli of een andere soort ontbijtgranen erdoor. De vanillesaus is erg geschikt om te serveren bij appeltaart. Vooral de combinatie met appeltaart en vanilleijs is een ware traktatie. Verder kun je de saus over vers fruit of fruit uit blik gieten. Ook op pannenkoeken smaakt hij goed, eventueel ook weer in combinatie met wat fruit of ijs. Voor de echte zoetekauwen kan er nog wat poedersuiker over gestrooid worden.
Custardpoeder is goed te gebruiken bij de bereiding van appeltaart. Strooi wat custardpoeder over de bodem van de taart voordat de vulling van appels en rozijnen erin gaat. Dit zorgt ervoor dat de bodem niet te vochtig wordt.
Variaties op de vla of pudding
Pure vanillevla of vanillepudding kan heel lekker zijn, maar er zijn veel manieren om van het nagerecht iets veel specialers te maken. Hier wordt een aantal mogelijkheden besproken.
Bitterkoekjespudding
Extra ingrediënten: bij 6 porties uit een liter pudding heb je 12 bitterkoekjes nodig en een flinke scheut rum. In plaats van rum kun je ook rumaroma gebruiken. Dit is te koop in de supermarkt en bevat geen alcohol.
Neem de helft van de bitterkoekjes en breek ze in kleine stukjes. Laat ze in een scheut rum zacht worden. Leg de overige, hele bitterkoekjes ook in een laagje rum. Maak de pudding volgens de basisbereiding. Als de pudding lang genoeg gekookt heeft, roer je de in stukjes gebroken bitterkoekjes, samen met een eventueel teveel aan rum, door de pudding. Giet de pudding dan in een schaal. Als de pudding afgekoeld is, leg je de hele bitterkoekjes erop als decoratie.
In plaats van bitterkoekjespudding kun je ook bitterkoekjesvla maken. Giet de vla dan in aparte schaaltjes en leg op elk schaaltje één bitterkoekje. Serveer deze pudding of vla eventueel met slagroom.
Rum-rozijnenvla
Extra ingrediënten: 100 gram rozijnen en een flinke scheut rum of rumaroma.
Voordat je met de vla begint, laat je eerst de rozijnen in de rum wellen. Zorg dat ze minimaal een kwartier staan zodat de rum goed in de rozijnen kan trekken. Bereid ondertussen de vla volgens het basisrecept. Als de vla klaar is, roer je de rozijnen erdoor. Als niet alle rum in de rozijnen is getrokken, kun je het restant ook door de vla roeren. Giet het geheel in een schaal of in kleinere eenpersoonsschaaltjes. Natuurlijk kun je in plaats van vla op deze manier ook pudding maken.
Tutti-fruttifeest
Extra ingrediënten: 100 gram gedroogde tutti frutti.
Snijd de tutti frutti in kleine stukjes. Bereid de pudding volgens het basisrecept. Roer de tutti frutti direct na het custardmengsel door de pudding en laat het meekoken. De tutti frutti hoeft voor gebruik niet te wellen, dat gebeurt vanzelf tijdens het koken en afkoelen van de pudding.
Serveer deze pudding met op de standaard manier bereide tutti frutti of met stukjes vers fruit en slagroom.
Bolletjesvla
Extra ingrediënten: 50 gram chocola, naar smaak puur, melk, wit of met hazelnoten.
Hak de chocola in kleine stukjes. Bereid de vla volgens het standaardrecept. Als de vla is afgekoeld, roer je de stukjes chocola erdoor. Behalve chocola kun je ook allerlei andere dingen door je vla roeren, wat jij maar lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan hagelslag of vlokken in alle verkrijgbare smaken, vruchtenhagel, in kleine stukjes gebroken speculaas of vers fruit in kleine stukjes.
Magere vanillevla
Als je niet van zoetigheid houdt, of als je wilt afvallen, kun je de hoeveelheid suiker in de vla verkleinen. Neem bijvoorbeeld de helft van de hoeveelheid en kijk hoe het smaakt. Is het toch niet zoet genoeg, dan kun je achteraf nog wat toevoegen en gebruik je de volgende keer meer. Vind je het prima te eten, dan kan je de volgende keer misschien nog wat minder suiker gebruiken.
Een andere manier om vla met minder calorieën te maken, is de suiker geheel of gedeeltelijk te vervangen door een andere zoetstof, bijvoorbeeld steviapoeder. Kijk even op de verpakking hoeveel je daarvan nodig hebt om de gewenste hoeveelheid suiker te vervangen. Zorg er ook voor dat je magere melk gebruikt en geen halfvolle of volle melk. Dit scheelt weer in het vetpercentage van de vla.
Eet smakelijk!
Alle artikelen in deze categorie:
- Benodigdheden bij het bakken
- Chocoladecake en chocoladekoekjes maken
- Creatief met custardpoeder
- Drie lekkere en snelle vegetarische gerechten
- Oliebollenmix: recept voor oliebollen en meer
- Paaskoekjes bakken en versieren
- Zelf gevulde bonbons maken