Textbroker: geld verdienen met schrijven

Geld verdienen is voor de meeste mensen pure noodzaak. Dat wil niet zeggen dat geld verdienen niet leuk kan zijn. Voor wie van schrijven houdt, zijn er verschillende mogelijkheden om geld te verdienen met schrijven. Een van de mogelijkheden is schrijven voor Textbroker. Je schrijft korte teksten in opdracht van een klant en daar krijg je een vooraf vastgesteld bedrag voor. Hoe gaat dit in zijn werk en wat verdien je ermee?

Wat is Textbroker

Textbroker is een online marktplaats waar schrijvers en mensen die teksten nodig hebben, elkaar vinden. Het is een internationale organisatie met Duitse wortels. In 2005 ontstond bij Jan Becker-Fochler het idee auteurs te zoeken om hun, tegen betaling, content voor websites te laten schrijven. Het doel van de teksten is beter gevonden te worden door zoekmachines.

In 2007 ging Textbroker online en al snel meldden zich meer dan duizend auteurs. De behoefte aan teksten bleek groot en al snel werd Textbroker een internationaal bedrijf. In 2015 levert het bedrijf teksten in tien talen en in evenzoveel landen.

Hoe werkt Textbroker

Aan welke eisen moet je voldoen

Als je geld wilt verdienen bij Textbroker, heb je geen diploma nodig. Je moet natuurlijk wel een beetje leuk kunnen schrijven. Als je mee wilt doen, meld je je aan via de website. Je krijgt vervolgens de opdracht een korte voorbeeldtekst te schrijven. Op basis van deze tekst wordt bepaald of je goed genoeg schrijft. Als dit gebeurd is, kun je beginnen met schrijven en geld verdienen.

Verschillende niveaus

Niet iedereen schrijft even goed. Omdat Textbroker zijn klanten duidelijkheid wil geven over het niveau dat ze kunnen verwachten, zijn zowel de auteurs als de opdrachten in niveaus ingedeeld. Deze niveaus worden aangeduid met sterren. Een auteur met drie sterren kan bijvoorbeeld opdrachten aannemen waar door de opdrachtgever drie sterren aan zijn toegekend. Deze auteur kan echter ook opdrachten doen waar maar twee sterren voor nodig zijn. Een viersterrenopdracht kan hij echter niet aannemen.

Als auteur kun je minimaal twee en maximaal vijf sterren krijgen. Bij het bepalen van het niveau van een schrijver let Textbroker op de volgende punten:

 • spelling
 • stijl
 • grammatica
 • inhoud
 • opbouw
 • formulering
 • interpunctie

Het niveau wordt als volgt vastgesteld:

 • Twee sterren: minder goed op meerdere van bovengenoemde punten;
 • Drie sterren: minder goed op slechts één van bovengenoemde punten;
 • Vier sterren: zeer goede teksten, vrijwel zonder fouten;
 • Vijf sterren: teksten op professioneel niveau.

Starten met schrijven

Als je proeftekst is goedgekeurd, kun je meteen beginnen met schrijven. Je kunt kiezen uit alle opdrachten die maximaal jouw niveau hebben. Als je drie sterren hebt, kun je dus twee- en driesterrenopdrachten doen. Je kiest een opdracht uit de voorraad en gaat aan de slag. Je moet zorgen dat je de opdracht binnen de door de opdrachtgever gestelde deadline inlevert. Bovendien moet je je goed houden aan de gegeven instructies, bijvoorbeeld over bepaalde woorden die een vast aantal keren in de tekst moeten voorkomen.

Als je vijf opdrachten hebt ingeleverd, wordt je account tijdelijk geblokkeerd. Aan de hand van deze vijf teksten gaat Textbroker opnieuw beoordelen of je op het juiste niveau bent ingeschaald. Het kan gebeuren dat je nu een ander aantal sterren krijgt. Na beoordeling van deze eerste vijf opdrachten kun je weer verder werken. Je kunt nu volop doorgaan, je account wordt niet meer tussendoor geblokkeerd voor beoordeling.

Beoordeling van je teksten

Als je een tekst hebt ingeleverd, gaat de klant hem beoordelen. Keurt hij hem goed, dan krijg je geld op je tegoed bijgeschreven. Is hij nog niet tevreden, dan moet de klant je de mogelijkheid geven de tekst aan te passen. Is hij daarna nog niet tevreden, dan kan hij de tekst afwijzen. Je krijgt dan niet betaald.

Elke tekst die je inlevert, wordt ook door Textbroker beoordeeld en van een aantal sterren voorzien. Je classificatie is steeds gelijk aan het gemiddelde van de laatste vijf beoordelingen. Als je dus eenmaal bijvoorbeeld vier sterren hebt bereikt, dan moet je je best blijven doen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je classificatie lager wordt en je dus alleen lagere opdrachten kan doen. Op deze manier waarborgt Textbroker het niveau van het door de auteurs geleverde werk.

Hoeveel kun je verdienen

Hoeveel je kunt verdienen bij Textbroker, is van een aantal factoren afhankelijk. Natuurlijk is het belangrijk hoeveel tijd je erin steekt. Hoeveel je per uur verdient, hangt af van het aantal sterren van de opdracht die je doet, het aantal woorden dat de tekst uiteindelijk lang is en wat voor type opdracht het is.

Je krijgt betaald per woord. Een opdracht zal daarom ook altijd een maximum aantal woorden lang mogen zijn. Hoeveel je krijgt per woord, verschilt per type opdracht. Er zijn drie soorten opdrachten: de open orders, de team orders en de direct orders.

Open orders

Een open order is een opdracht die iedereen die minimaal het gevraagde aantal sterren heeft, kan aannemen. Je moet zelf beoordelen of je voldoende weet van het onderwerp waar over geschreven moet worden. Het bedrag per woord staat vast. Voor een tweesterrenopdracht krijg je het minst: 0,7 cent per woord. Het bedrag kan oplopen tot 4 cent per woord voor een vijfsterrenopdracht.

Team orders

Een team bestaat uit een aantal auteurs die samen toegang hebben tot een verzameling opdrachten van een bepaalde opdrachtgever. Een team kan op verschillende manieren samengesteld worden. De opdrachtgever kan mensen vragen aan het team deel te nemen. Dit kunnen ze doen als ze goede ervaringen hebben met bepaalde auteurs.

Ook kan de opdrachtgever je de mogelijkheid geven te solliciteren voor een team. Je moet dan meestal een korte tekst of een beschrijving van je motivatie inleveren en op basis daarvan besluit de opdrachtgever of je in het team wordt opgenomen. De opdrachtgever bepaalt het tarief voor de teamopdrachten. Dit kan hoger zijn dan je zou krijgen op basis van je classificatie.

Direct orders

Een opdrachtgever kan een opdracht direct aan een auteur toewijzen. Dit kan hij doen als hij iemand met specifieke kennis zoekt of als hij goede ervaringen met iemand heeft. Voor direct orders bepaal je zelf je prijs. Wel kan de opdrachtgever natuurlijk proberen met je te onderhandelen.

Textbroker: een goede bijverdienste?

Schrijven voor Textbroker kan een goede bijverdienste zijn. Als je een hoog niveau hebt en snel schrijft, kun je een aardig zakcentje verdienen. Vooral als je veel direct orders weet te krijgen, kan het bedrag oplopen. Je verdiensten per uur zullen echter niet zo hoog zijn als wanneer je bijvoorbeeld als freelance tekstschrijver aan de slag gaat. Heb je bijvoorbeeld vier sterren en kun je 400 woorden in een uur schrijven, dan verdien je ruim € 5,00 per uur.

Daar staat tegenover dat je je niet druk hoeft te maken om het vinden van klanten, het opstellen van offertes en het sturen van facturen. Alles wordt voor je geregeld en dat is ook wel wat waard. Geld verdienen bij Textbroker is dus vooral een leuke manier om wat bij te verdienen met je hobby. De verdiensten zullen niet snel hoog genoeg zijn om ervan te kunnen leven.


Alle artikelen in deze categorie:


Bronnen:
De FAQ voor klanten geraadpleegd op 27-09-2014
De FAQ voor auteurs geraadpleegd op 27-09-2014