Mooie teksten nodig? Huur een tekstschrijver in!

Mooie teksten kan iedereen schrijven. Althans, dat denken sommige mensen. Iedereen leert tenslotte op school welke letters er zijn en hoe je daar woorden mee vormt. Ook leert iedereen de basisbeginselen van de grammatica. Maar kun je dan ook mooie teksten schrijven? Het antwoord op die vraag is nee. Heb je een professionele tekst nodig, dan moet je zeker overwegen een tekstschrijver in te huren.

Mooie teksten schrijven is niet voor iedereen weggelegd

Bijna iedereen is wel in staat teksten op papier te krijgen, maar niet iedereen kan dat ook zodanig dat de tekst prettig leesbaar is en geen fouten bevat. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat er zoveel werk voor tekstschrijvers is. Iedereen die professionele teksten nodig heeft en zelf een andere specialiteit heeft, zou moeten overwegen een tekstschrijver in te huren.

Het gaat er niet alleen om dat er woorden op papier komen, de tekst moet ook voor anderen te begrijpen zijn. Er mogen niet te veel, liefst zelfs helemaal geen, taalfouten in staan. Een tekst met veel fouten gaat irriteren. Bovendien vragen verschillende doelen om verschillende typen tekst. Al met al zijn er meerdere redenen om een tekstschrijver in te huren:

  • Mooie teksten schrijven is een vak apart: niet iedereen heeft een prettige schrijfstijl en kan foutloos schrijven;
  • Wervende teksten schrijven is minder gemakkelijk dan het lijkt;
  • Schrijven voor het internet vraagt om een aparte benadering;
  • Search Engine Optimization (SEO) is belangrijk om gevonden te worden op het internet: tekstschrijvers hebben hier ervaring mee.

Mooie teksten schrijven is een vak apart

Opleiding

Goede teksten schrijven is niet iets wat je zomaar even doet. Er is dan wel geen specifieke opleiding voor tekstschrijvers, maar dat wil niet zeggen dat je er niets voor hoeft te kunnen. Veel tekstschrijvers hebben een opleiding in de richting Communicatie of Journalistiek. Noodzakelijk is het echter niet. Het is vooral belangrijk een goede kennis te hebben van de Nederlandse taal en gevoel voor stijl te hebben. Als je je eigen tekst hardop voorleest, moet je kunnen horen welke zin loopt en welke niet.

Inhoud van de tekst

Een ander belangrijk punt is, dat je in staat moet zijn datgene wat je wilt overbrengen, zodanig te verwoorden dat de lezer het begrijpt. Als je meer voorkennis veronderstelt dan de lezer heeft, dan kan hij er geen chocola van maken. Leg je te veel uit, dan zal de lezer het saai vinden en zal hij de tekst niet meer aandachtig lezen. Probeer je je tekst grappig te maken, maar begrijpt de lezer jouw humor niet, dan zal je ook je doel missen.

Opbouw van de tekst

Om een tekst prettig leesbaar te maken, moet je op veel dingen letten. Belangrijk is bijvoorbeeld de lengte van de zinnen, het gebruik van moeilijke woorden en het gebruik van synoniemen. Ook bij de opbouw van de tekst kan veel verkeerd gaan. Een warrig verhaal zonder kop en staart leest niet prettig. Tekstschrijvers zijn gespecialiseerd in het schrijven van goede teksten met een duidelijke opbouw en ze weten hoe ze de boodschap over moeten brengen.

Wervende teksten

De meeste bedrijven die een reclamecampagne beginnen, zullen daar een reclamebureau voor inhuren. Dat reclamebureau heeft een of meerdere tekstschrijvers in dienst die precies weten hoe ze een advertentietekst zodanig moeten opstellen dat jij als potentiële klant meteen naar de winkel wilt rennen.

Natuurlijk kan een klein bedrijf, om kosten te besparen, besluiten zelf de advertenties te schrijven. Bedenk dan wel dat jij misschien alles weet van het product dat je verkoopt, maar dat jouw tijd ook kostbaar is. Tekstschrijvers hebben ervaring met dit soort teksten en leveren werk af dat waarschijnlijk meer klanten trekt dan je zelf voor elkaar zou krijgen. En de kans is groot dat hij dat nog sneller doet ook. Je kunt je tijd dus beter steken in de dingen waar je goed in bent en de rest overlaten aan een deskundige.

Teksten voor het internet

Een goede tekst op papier hoeft niet goed te zijn op internet

Goede teksten voor het internet moeten aan andere eisen voldoen dan teksten die op papier verschijnen. De gemiddelde lezer op internet is sneller afgeleid en wil snel de informatie vinden die hij zoekt. Het is dus zaak korte alinea’s te gebruiken en veel gebruik te maken van tussenkopjes. Zo wordt de tekst overzichtelijk en snel te doorzoeken.

Ook mag er niet te veel tekst op een pagina staan. Beter is het de tekst te verdelen over meerdere pagina’s, waarbij elke pagina een specifiek deelonderwerp behandelt. De lezer die alleen geïnteresseerd is in dat deel van je tekst, vindt zo sneller wat hij zoekt. Natuurlijk moet je wel zorgen voor een goed menu, zodat de lezer de tekst ook daadwerkelijk vindt. Een goede tekstschrijver kent het onderscheid tussen internet en papier en zorgt dat de tekst optimaal aangepast is.

SEO-teksten

Het internet is groot. Als je zoekt naar een bepaald onderwerp, vind je miljoenen pagina’s die zouden kunnen voldoen. Om in die massa op te vallen, moet je zorgen dat jouw tekst bovenaan staat in de zoekresultaten. Search Engine Optimization is hier het toverwoord. Onder andere door het gebruik van de juiste zoekwoorden op de juiste plaats in de tekst, kan je zorgen dat de tekst beter vindbaar wordt voor zoekmachines. Tekstschrijvers helpen je om de juiste termen in de teksten te verwerken, zodat je website beter vindbaar wordt.

Conclusie

Hoewel iedereen wel een paar woorden op papier krijgt, is het vaak beter het schrijven van een mooie tekst aan een professionele tekstschrijver over te laten. Tekstschrijvers kunnen:

  • goed opgebouwde, heldere teksten schrijven;
  • teksten schrijven die klanten trekken;
  • teksten schrijven die aangepast zijn aan de eisen van het internet;
  • teksten schrijven die goed vindbaar zijn op internet.

Dus waarom zou je daar geen gebruik van maken?


Alle artikelen in deze categorie: